rudolf Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Witam.Moja żona kilka lat temu zaczęła zbierać 2 złotówki,sporo już ich zebrała czasem kupuje na allegro. Chciałbym jej zrobić prezencik ale kompletnie nie znam się na monetach wiec mam kilka pytań do znawców.Chcę kupić taką monetkę:http://all.htmlAle:1)Skąd mam wiedzieć czy to na pewno złoto?2)Czy warto tyle za nia zapłacic?3)Czy wartość tej monetki będzie rosła?Z góry dzięki za odp.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 12:04 29-09-2009
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 pisze ze Au 900czyli zloto proby 900!moneta nie jest niskim nominalem wiec jej wartosc na pewno nie spadnie ponizej ceny poczatkowej.czy to kopia czy oryginal nie wypowiem sie, bo to ciezko ocenic po fotkach,na przyszlosc prosze nie wstawiac linkow do trwajacych aukcji, zwlaszcza do takich gdzie mozna kupic kilkadziesiat przedmiotow naraz.pozdrawiam.
ad Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 Moneta prezentowana na aukcji jest wykonana ze złota możesz to sprawdzić na stronie Narodowego Banku Polskiego: http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty_i_monety/monety_okolicznosciowe/plan_emisyjny.html Czy warto za nia zapłacić ponad 200 złoty i czy wartośc monety bedzie wzrastać to się okaże po latach. Jak na złotą monetę to nakład 60.000 szt to bardzo dużo. Jeśli nie masz wiekszych wydatków i chcesz zamrozić kilka groszy na kilkadzisiat lat to smiało kupuj.
Diago Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 niestety nie widzialem tej monety ale wnioskuje ze to jest moneta wybory 4 czerwca jak zbieraz zona 2 zl to napewno bedzie sie z niej cieszyc :) a warosc napewno wzrosnie jest maly naklad i zloto Pozdrwaim
Diago Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 ale tak jak pisal poprzednik na zloto to duzo :) w porównaniu do srebrnych to malo :)
sebazep Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 a ja myślę że jeśli żona zbiera 2 zł ( i traktuje to zbieranie poważnie) to bardziej ucieszyłaby się z takiej której nie ma w zbiorze. Te pierwsz osiągają cenę kilkuset zł i ich cena na pewno będzie roszła ze względu na dużą popularność okolicznościowych 2 zł. Ale to tylko moja opinia
Czlowieksniegu Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 A któregoś dnia wszyscy inwestorzy i kolekcjonerzy wystawią na sprzedaż furmanki-worki-slaby 2 GN. I wtedy będą miały wartość nominału :-(
rudolf Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Jest to moneta rocznicy smierci ks.Popiełuszki nominał 37zł.Dzięki za info.Pozdrawiam.
rudolf Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Mam jeszcze jedno pytanko.Widywałem monety na których były wybite próby złota a akurat na tej nie ma.Od czego to zależy i skąd mam wiedzieć czy na pewno kupuję złotą monetę?
8total4 Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 przejedź się osobiście, i zrób próbę metalu.tak będzie najłatwiej :)pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.