Skocz do zawartości

fals grosza zygmunta lll wazy

HASAG40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!trafila mi sie taka monetka wiem ze jest to grosz zygmunta III wazy ale jest miedziany i srebrzony oraz bardzo dziwnie wybita data powinno byc chyba 1609 a jest 1909 oraz ta ostatnia cyfra lezaca bokiem bardzo prosze o info na temat tej monety czy to z mennicy czy falszerstwo?.pozdrawiam

Napisano
w oryginale moneta powinna być srebrna..
tutaj zapewne srebrzono bądź bielono na ogniu..

ewidentny fals, poprzestawiane litery, często fałszerze byli ludźmi niepiśmiennymi i stąd takie wybryki".
pozdrawiam.
Napisano
Czy ludzie w tamtych czasach mieli problem z odróżnieniem tak ewidentnego fałszerstwa?
Jakie kary przewidywano za puszczanie w obieg w\\w.monet?
pzdr.
Napisano
Kary były różne, ale do fetyszu" bym ich nie zaliczył ;)

Mihura, wyobraź sobie że fałszerstwa krążyły często wymieszane w sakiewkach z duza iloscia oryginalow, a nie kazdemu chcialo się przegladac wszystkie monety kropla w krople..

Dwie nastepne sprawy to fakt, iz nie kazdy obywatel byl wyksztalcony i potrafil odroznic fals od oryginalu, chyba ze byla to wybitnie ordynarna fałszywka.
Pamietaj takze, iż kiedy wziales sakiewke o wartosci 10 groszy, i wpadles na to ze jestes w posiadaniu falsa.. miales wybor, albo stac się paserem i podac ja dalej pelna (ryzykujac karę), albo stracic na tym powiedzmy 4 z 10 groszy co wcale nie było małą sumką..

Kary co Władca zapewne były inne, nie znam ich dokladnego wymiaru, ale pewnie zdarzały sie i ścięcia..

zawsze starano się ważyć monety i zabezpieczac sie przed ewentualnymi fałszerstwami ale niekiedy to nie skutkowało.
pozdro.
Napisano

witam!dzieki za wyczerpujace info.teraz z innej beczki zeby nie zakladac nowego watku malutki dwuczesciowy guziczek jak na fotce jezeli ktos wie co to za guzik to prosze o info.

Napisano
Odnośnie falów z epoki to warto poczytać... bo stwierdzenia kowale się tym zajmowali" powodują uśmiech - oczywiście bez obrazy. Było tez coś takiego jak cicha wojna gospodarcza, zachodni sąsiedzi sporo do nas wpuścili na obieg falsów, co w pewnym okresie doprowadziło do sporej zapaści gospodarczej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie