HASAG40 Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Napisano 26 Wrzesień 2009 witam!trafila mi sie taka monetka wiem ze jest to grosz zygmunta III wazy ale jest miedziany i srebrzony oraz bardzo dziwnie wybita data powinno byc chyba 1609 a jest 1909 oraz ta ostatnia cyfra lezaca bokiem bardzo prosze o info na temat tej monety czy to z mennicy czy falszerstwo?.pozdrawiam
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 fals z epoki - też ostatnio trafiłem, miedziak posrebrzany...
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 w oryginale moneta powinna być srebrna..tutaj zapewne srebrzono bądź bielono na ogniu..ewidentny fals, poprzestawiane litery, często fałszerze byli ludźmi niepiśmiennymi i stąd takie wybryki".pozdrawiam.
mihura Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Czy ludzie w tamtych czasach mieli problem z odróżnieniem tak ewidentnego fałszerstwa? Jakie kary przewidywano za puszczanie w obieg w\\w.monet?pzdr.
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Kary były różne, ale do fetyszu" bym ich nie zaliczył ;)Mihura, wyobraź sobie że fałszerstwa krążyły często wymieszane w sakiewkach z duza iloscia oryginalow, a nie kazdemu chcialo się przegladac wszystkie monety kropla w krople..Dwie nastepne sprawy to fakt, iz nie kazdy obywatel byl wyksztalcony i potrafil odroznic fals od oryginalu, chyba ze byla to wybitnie ordynarna fałszywka.Pamietaj takze, iż kiedy wziales sakiewke o wartosci 10 groszy, i wpadles na to ze jestes w posiadaniu falsa.. miales wybor, albo stac się paserem i podac ja dalej pelna (ryzykujac karę), albo stracic na tym powiedzmy 4 z 10 groszy co wcale nie było małą sumką..Kary co Władca zapewne były inne, nie znam ich dokladnego wymiaru, ale pewnie zdarzały sie i ścięcia..zawsze starano się ważyć monety i zabezpieczac sie przed ewentualnymi fałszerstwami ale niekiedy to nie skutkowało.pozdro.
mihura Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Fałszerze musieli być bardzo bogaci i mieć niezły protektorat. Kowale się tym chyba nie zajmowali?pzdr.
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 każdy klepał kto był w stanie..duzo leciało" z Hospodarstwa Suczawskiego i Mołdawskiego..pozdro.
HASAG40 Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 witam!dzieki za wyczerpujace info.teraz z innej beczki zeby nie zakladac nowego watku malutki dwuczesciowy guziczek jak na fotce jezeli ktos wie co to za guzik to prosze o info.
HASAG40 Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Napisano 27 Wrzesień 2009 i drugi maly cynkowy z orlem niemieckim
Bienias Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Odnośnie falów z epoki to warto poczytać... bo stwierdzenia kowale się tym zajmowali" powodują uśmiech - oczywiście bez obrazy. Było tez coś takiego jak cicha wojna gospodarcza, zachodni sąsiedzi sporo do nas wpuścili na obieg falsów, co w pewnym okresie doprowadziło do sporej zapaści gospodarczej...
HASAG40 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 jeszcze raz prosze o identyfikacje guziczkow z powyzszych fotek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.