Skocz do zawartości
  • 0

Niesmiertelnik niemiecki ......

kapral82

Pytanie

Napisano
Witam.Mam prozbe do znawców tematu.Prosił bym o odczytanie nieśmiertelnika o następujących danych 18/Lw.Pz.Ab.K.161 I o ile to by było możliwe to udzielenie informacji o danej jednostce.Gdzie i kiedy powstała,gdzie walczyła itd.W razie potrzeby mogę wrzucić fotke.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Być może chodzi o jednostkę 161 dywizji piechoty

Divisionseinheiten der 161. Infanterie-Division...
Panzerabwehr-Abteilung 141

Aufgestellt am 7. Januar 1940 auf dem Truppenübungsplatz Arys mit einer Panzerabwehr-Kompanie und einer Radfahr-Schwadron. Am 1. April 1940 in
Panzerjäger-Abteilung 241 umbenannt. Am 20. Februar 1941 um zwei weitere Panzerjäger-Kompanien erweitert. Am 27. Juli 1942 in
Panzerjäger- und Aufklärungs-Abteilungen 241 umbenannt und am 19. September 1942 in
Schnelle Abteilung 241 umbenannt. Dabei wurde die Abteilung auf zwei Panzerjäger-Kompanien und eine Aufklärungs-Schwadron verkleinert. Am 10. November 1043 in
Panzerjäger-Abteilung 241 umbenannt. Dabei wurde die Abteilung auf drei Panzerjäger-Kompanien erweitert und die Radfahr-Schwadron abgegeben. Die Abteilung wurde im August 1944 in der Südukraine vernichtet.
Napisano
A nie jest to przypadkiem 18/Landwehr Panzer Abwehr Kompanie ze 161 Landwehr Infanterie Regimentu? Pułki Landwehry miały nietypową ¨konstrukcję¨w porównaniu ze zwykłymi I,R składały się z 17-18 kompanii,w ich skład czasem wchodziły komp.saperskie,przeciwpancerne.
Napisano
Witam.Mam prozbe do znawców tematu.Prosił bym o odczytanie nieśmiertelnika o następujących danych 18/Lw.Pz.Ab.K.161 I o ile to by było możliwe to udzielenie informacji o danej jednostce.Gdzie i kiedy powstała,gdzie walczyła itd.W razie potrzeby mogę wrzucić fotke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie