Skocz do zawartości
  • 0

Raportówka - czy wojskowa ?

BRAT_MIH

Pytanie

Napisano

Dostałem dzisiaj od znajomej. Twierdzi, ze należała do jej ojca i wojenkę widziała. Wygląda na starą, ale żadnych pieczęci nie znalazłem. Czy jest to oryginał wojskowy ?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za identyfikację. Skoro raportówka forsowała Odrę i szła pod Berlin to musiała zacząć z ruskim wojskiem. Szkoda trochę, że nie polska, ale oryginał. Pzdr.
Napisano

Dostałem dzisiaj od znajomej. Twierdzi, ze należała do jej ojca i wojenkę widziała. Wygląda na starą, ale żadnych pieczęci nie znalazłem. Czy jest to oryginał wojskowy ?

Napisano
Bardzo możliwe, że raportówka przeszła długą drogę. Co prawda nie spotkałem się z parcianymi paskami i raportówką z tworzywa (zawsze skórzane i takiż pasek) ale znalazłem taki opis:

Mundur szeregowca dywizji strzelców ( sierpień 1943)
Jest to przepisowy, sowiecki, letni mundur polowy z furażerką(...)pas główny wykonany z tkaniny parcianej wzmocnioną skórą jest kolejnym przykładem wojennych pociągnięć oszczędnościowych. Ładownice też ma ze sztucznego tworzywa."

Więc i z późniejszego okresu drugiej wojny mogą być oszczędnościowe raportówki.

C.
Napisano
Ten wątek widziałem, ale ja nie mam w kieszeni tych szyć na długopisy ? naboje ? i blaszkę przy zapięciu mam prostokątną, a nie owalną. No ale w sumie i Polak mógł nosić ruską raportówkę, inaczej szytą. Jeżeli wojnę widziała to jakąś wartość sentymentalną ma, chociaż nie jest nasza, chyba co ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie