BRAT_MIH Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 Dostałem dzisiaj od znajomej. Twierdzi, ze należała do jej ojca i wojenkę widziała. Wygląda na starą, ale żadnych pieczęci nie znalazłem. Czy jest to oryginał wojskowy ?
BRAT_MIH Napisano 22 Wrzesień 2009 Autor Napisano 22 Wrzesień 2009 Dzięki za identyfikację. Skoro raportówka forsowała Odrę i szła pod Berlin to musiała zacząć z ruskim wojskiem. Szkoda trochę, że nie polska, ale oryginał. Pzdr.
BRAT_MIH Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 Dostałem dzisiaj od znajomej. Twierdzi, ze należała do jej ojca i wojenkę widziała. Wygląda na starą, ale żadnych pieczęci nie znalazłem. Czy jest to oryginał wojskowy ?
BRAT_MIH Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 I tutaj otwarta. Ma dwie kieszenie w środku jakby podzielone przegródką.
Łukasz Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Witam!Sowiet. Wygląda na produkcję wojenną, za drugiego sowieta.Pozdrawiam, Łukasz
Catadero Napisano 22 Wrzesień 2009 Napisano 22 Wrzesień 2009 Bardzo możliwe, że raportówka przeszła długą drogę. Co prawda nie spotkałem się z parcianymi paskami i raportówką z tworzywa (zawsze skórzane i takiż pasek) ale znalazłem taki opis:Mundur szeregowca dywizji strzelców ( sierpień 1943)Jest to przepisowy, sowiecki, letni mundur polowy z furażerką(...)pas główny wykonany z tkaniny parcianej wzmocnioną skórą jest kolejnym przykładem wojennych pociągnięć oszczędnościowych. Ładownice też ma ze sztucznego tworzywa."Więc i z późniejszego okresu drugiej wojny mogą być oszczędnościowe raportówki.C.
mietek Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Podobny material jak: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=402762#402763
BRAT_MIH Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 Ten wątek widziałem, ale ja nie mam w kieszeni tych szyć na długopisy ? naboje ? i blaszkę przy zapięciu mam prostokątną, a nie owalną. No ale w sumie i Polak mógł nosić ruską raportówkę, inaczej szytą. Jeżeli wojnę widziała to jakąś wartość sentymentalną ma, chociaż nie jest nasza, chyba co ??
mietek Napisano 21 Wrzesień 2009 Napisano 21 Wrzesień 2009 Co prawda sam pasek, ale jak widac ten sam styl (tasma, okucia), czyli wychodzi iz ZSRR.
Pytanie
BRAT_MIH
Dostałem dzisiaj od znajomej. Twierdzi, ze należała do jej ojca i wojenkę widziała. Wygląda na starą, ale żadnych pieczęci nie znalazłem. Czy jest to oryginał wojskowy ?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.