Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Niemiecki

vojtaz2

Pytanie

Napisano

Witam proszę mi zidentyfikować bagnet, bo jest jakiś dziwny ,oryginalnie chromowany i ścięty u góry nad ostrzem. po za tym w dwóch miejscach znalazłem korony? czy coś podobnego. chciałbym się coś więcej dowiedzieć o tym bagnecie co to za wzór i czy jest to popularna wersja, czy unikatowa.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
 tym sypaniem siana, lub trocin w oczodoły to pewnie też legenda" - Zukuri z sianem może i byłby problem ale trociny ? Bagnet z piłą jest, kawałek drewna też by się znalazł, a więc i trociny w warunkach polowych można jakoś uzyskać ;))))).Tylko po co się tyle trudzić ! Pozdr.
Napisano

Witam proszę mi zidentyfikować bagnet, bo jest jakiś dziwny ,oryginalnie chromowany i ścięty u góry nad ostrzem. po za tym w dwóch miejscach znalazłem korony? czy coś podobnego. chciałbym się coś więcej dowiedzieć o tym bagnecie co to za wzór i czy jest to popularna wersja, czy unikatowa.

Napisano
Bagnet model 84/98
Korona Pruska oznacza że został on wyprodukowany przed 1918 r
Ścięty grzbiet oznacza że została usunięta z niego piła" ząbkowanie, stało się tak z przyczyn humanitarnych

Pozdrawiam
Napisano
Przyczyny humanitarne ? Dobre sobie - raczej z tego że żołnierze którzy posiadali bagnety z piłą nie byli brani do niewoli .Z tego powodu w 1917 rkou główne dowództwo wydało rozporządzenie w którym miano usunąć piły z bagnetów . Sama korona nie oznacza ze bagnet był wyprodukowany przed 1918 . Pozdr.
Napisano
Po wbiciu takiego bagnetu z piłą w klatkę piersiową przeciwnika powodowało to ze bagnet się klinował np. w zebrach co powodowało wyszarpanie go, rany się ciężko goiły.
Francuzi zapowiedzieli że jak złapią Pruska co miał bagnet z piłą wydłubią oczy tym bagnetem i napchają mu siana w oczodoły. Polecam do obejrzenia film bądź książkę pt Na Zachodzie bez zmian" Więc takie zachowanie można uznać że zostało to zrobione z przyczyn humanitarnych.
Co do pruskiego monogramu nie spotkałem się żeby było cokolwiek miało punce taką wyprodukowane po I wś.
Jak kolega ma więcej informacji co na temat bić tego monogramu niech kolega się podzieli wiedza do kiedy je stosowane.

Pozdrawiam
Napisano
Bardzo wielkie dzięki, bo dzięki wam dowiedziałem się czegoś więcej o tym bagnecie, pozdrawiam was i całą ekipę moderatorów. Życzę miłego wieczoru
Napisano
Skoro zostałem już wywołany do tablicy…
;-)
E.M.Remarque w swojej książce wspominał coś o klinowaniiu się bagnetu w ciele wroga, ale nie chodziło mu o piłę , lecz o bagnet jako taki (pomijając już fakt, że piła skierowana jest do przodu, więc teoretycznie łatwiej taki bagnet wyjąć niż wbić)…
Weteran frontowy Stanisław Katczyński szkolił „świeże armatnie mięso” radząc, by nie zawracali sobie głowy bagnetem, lecz lali wroga doskonalszą bronią- saperką.
Z tym sypaniem siana, lub trocin w oczodoły to pewnie też legenda- skąd wziąć takowe, gdy siedzi się w błocie tak wielkim, że śmierć z utonięcia nie była czymś nadzwyczajnym …
Pewnie wzięty do niewoli posiadacz bagnetu z piłą był traktowany gorzej niżby chciał- to wystarczało by zastanowić się nad plusami i minusami posiadania takiego zębatego bagnetu.
Piła nacinano na bagnetach saperskich i podoficerskich- bagnet o którym mowa nie miał saperskiej wersji, więc należał do podoficera.
http://www.bagnety.pl/niemcy/147-bagnet-mod-8498-wersja-ostateczna.html
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie