tyfus Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Napisano 18 Wrzesień 2009 Szanowni koledzy, zebrało sie kilka sztuk pruskich guziczków z numerkami.Co mnie zastanawia w tych guziczkach ? ano krój i wysokość cyferek - nie wiem czy to jest temat do dalszego zgłębiania tematu, czy też nie.Prawie na każdym jest inny krój cyfr - na chwilę obecną tłumaczę to sobie róznymi wytwórniami, ale może się mylę ?Jeżeli ktoś coś więcej jest w stanie mi powiedzieć w tym temacie i może coś więcej o tych guziczkach - z góry dziękuję :)
kopijnik2 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 popatrz tutaj http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=584901#585218
Graudenz 18 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 2 groszkowa jest od bluzy M1910 Też posiadam kilka guzików takich i się różnią miedzy sobą stylistyką cyfr
tyfus Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Napisano 18 Wrzesień 2009 dzięki kopi za link :) przejrzałemmimo że to niemieckie guziki, to muszę stwierdzić, że mają bajzel na kółkach i raczej nie ma co się doszukiwać głębszego sensu w kroju cyfr na guziczkach - aż niepodobne do germańców :)
kopijnik2 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 w załączonym linku - jest pewna podpowiedź...reformy - dotyczyły również umundurowania- rozproszenie jednostek - obsługa z różnych źródeł - no i księstwa...do głównej reformy...ot i cały bałagan...
tyfus Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Napisano 18 Wrzesień 2009 widziałem, że ty tyn temat kopi dręczyłeś bardzo mocno - ale pewnie do żadnych konstruktywnych wniosków nie doszedłeś ??a bałagan.....delikatnie to ująłeś :)no cóż - pozostaje tylko, tak jak w temacie - guzik pruski z cyfrą :)
8total4 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 guzik pruski z cyfrą kompanijną - wypukły, wprowadzono w połowie XIXw.Guzik z cyfrą na groszkowanym tle, to guzik od naramiennika bluzy mundurowej M10.saluto.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.