Skocz do zawartości

Guzik artyleryjski i moneta pamiatkowa PRL

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o ID dzisiejszego guzika artyleryjskiego produkcji polskiej (Królestwo Kongresowe?), bardzo ciekawa sygnatura. Wszystko widać więc nie opisuję.

I druga rzecz: monetka pamiątkowa peerelek" 600-tna rocznica powstania Uniwersytetu Jagielońskiego. Pewnie można to w necie znaleźć, ale mam awarię netu i gościnnie u siostrzeńca wrzucam.

Z góry dzięki za ID!!!!

Napisano
guzik Artylerii KK, z sygnaturą jednostki..
prawdopodobnie jest to 1. Kompania Pozycyjna Artylerii Pieszej (Lekkiej).
1824 to data produkcji guzika.
saluto.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 22:00 14-09-2009
Napisano
No miodzio:) zwłaszcza, ze to KK, a dokładniej i z kontekstu guzik stracony podczas Powstania Listopadowego. Kompania 1 pozycyjna artylerii pieszej – mjr Rudolf Bielicki (12 dział) walczył pod Grochowem. Mój kontekst innej potyczki, ale jeszcze nie sprawdziłem czy 1 KPA tam walczyła. Liczę na to. SZZ może pomoże jak bedzie na necie.
Napisano
1 Kompania Pozycyjna Artylerii Pieszej, której guzik znalazłeś była jednostką wchodzącą w skład 1 Dywizji Piechoty gen. Krukowieckiego w początkowym okresie powstania, w zwiazku z czym brała udział w walkach na przedpolach Warszawy w lutym 1831 r. Posiadam guzik z identyczną sygnaturą, który znajomy znalazł w rejonie Białołęki.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie