rfx Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Napisano 13 Wrzesień 2009 Podobno dobre zdjęcie jest lepsze od 1000 słów.Reszta tutaj: http://www.4lomza.pl/fotogaleria.php?id=62172
wojtek2a Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Porównując reko na Górze Strękowej/Wizna/, Nowogród wypada zdecydowanie lepiej, chociaż nie było czołgu i wozów pancernych. Taką zasłyszałem opinię wśród osób uczestniczących w obu imprezach i sam ją podzielam. Lepszy był scenariusz, dynamika showu no i pirotechnika.
Horhe Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 http://www.youtube.com/watch?v=FIHhDegKUc0Całkiem miło się to ogląda, pora idealna na efekty pirotechniczne
Radek.s Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Reko na Górze Strękowej/Wizny 2009 nie wypada nawet porównywać z tegorocznym Nowogrodem.Brak czołgu i wozów pancernych jest raczej plusem w tym przypadku , a sam teren rekonstrukcji niespecjalnie pozwala na uzycie cięzkiego sprzętu-Zorganizowanie dobrej rekonstrukcji nie zależy od ilosci sprzętu tylko od ludzi którzy to robią Zamiast czołgu czy samochodu pancernego są pontony i łodzie (a prąd rzeki jest silny i zdrowo trzeba powiosłować) i skacząc na brzeg mundurek sie pobrudzi a buty pomoczą na 100%. Jest to jedna z najlepszych imprez w których miałem okazje brać udział bez kosmicznego budżetu organizowana przez ludzi którzy chcą cos zrobić dobrze i jak widac mozna to zrobić dynamicznie i z dobrą pirotechniką a Kolegom z GRH Narew wielkie dzięki za zaproszenie na wspaniałą imprezę mam nadzieje ,ze spotkamy sie za rok pzdr .SH Prusy
boloBres Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 W imieniu grupy z Radomia dziękuję za wspaniałą atmosferę,opiekę,syty poczęstunek i teatr działań jakże zbliżony do realiów minionych wydarzeń.Naprawde kawał dobrej roboty.Pozdrawiam
zabi Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Święte słowa Bolo, rekonstrukcja naprawdę (moim oczywiście zdaniem) bardzo udana, scenariusz, pirotechnika, teren walki z wykorzystaniem schronu, to wszystko robiło wrażenie, wielkie dzięki Panowie!Pozdrawiam
Slajmi130 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Szczególnie efektowne były łupnięcia w wodzie, fala uderzeniowa szła daleko aż cała ziemia drżała. Było arcyciekawie.
PATRON Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 nie byłem, ale jak bym miał ocenić po filmiku to wyglaało to super .....jeśłi sie w przyszłym roku odbędzie to jadę:-)PZDR
zabi Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Mnie poruszyła jeszcze zaciekła obrona Polaków w bunkrze otoczonym przez Niemców, super to wyglądało, jeszcze raz gratuluję scenariuszaPozdrawiam
victor Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Domniemam, że organizatorzy a bioroące udział w rekonstrukcji grupy to dwa oddzielne tematy gdyż poza krótkim wstepem długą przerwą i potem krótką wstawką lektor wogóle się nie napracował to po primo po secundo chyba nie znał wogóle scenariusza bo wcale nawet nie podjął prób komentowania tego co się dzieje na polu walki. Przypuszczam, po tertio, że lektor był z łapanki, temat II Wojny Światowej a w szczególności obrona Nowogrodu jest mu tamatem obcym.Dla mnie wszystko było jasne ale byłem z dużą grupą znajomych i pierwsze to, że nikt nie wiedział o co chodzi.Niedoświetlenie pola walki momentami powodowało, że nie było wiadomo kto? z kim? na kogo? i każdy mnie pytał co się tam dzieje.Generalnie jazda na maxa, piro pierwsza liga, pozoracja pola walki i ilość strzałów z broni krótkiej i maszynowej godna naśladowania. Dowódca niemiecki w dechę zachęcał gardłowym angriff" swoich ludzi do ataku na polski schron. Ale bez gwizdków i komend poszedł polski kontraatak - taki mały niesmak co przy silnym niesieni się echa po narwi powodowało by dodatkowy efekt.A pierwsze co usłyszałem w tłumie to brak ognia chcociażby pojeduyńczego z zza rzeki a byłoby to idelanie widać. Warunki meteo były zaje..Pozdrwiam wszystkich uczestników. kawał dobrej roboty i oby tak dalej.
paramedmir Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 byłem z owarzyszką życia" oglądała w milczeniu całą rekonstrukcję a na koniec się....popłakała wzruszyła ją realistycznie oddana sceneria walk,śmierć i tragiczny los żołnierzy września 1939.
Radek.s Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Brak ognia z rzeki to wymogi scenariusza niemcy chcieli zaskoczyć polską załogę schronu bojowego dodatkowo wystapiło małe zacięcie MG (może ktoś zauważył) że łódz zatoczyła koło i podpłyneła drugi raz (był to czas na usuniecie zacięcia co do rzeczy łatwych nie należy jak mocno buja na wodzie),a z pontonu lepiej nie strzelac nawet ślepą amunicją moze sie to dziurą skonczyć w pontonie dodatkowo tuż przy brzegu detonowano spore ładunki i zwyczajnie mogło strzelajacego zdmuchnąć jak wychylal sie do strzalu (zwykła kwestia bezpieczenstwa) (i kwestia techniczna prąd rzeki jest tak silny ,że wszyscy naprawde zdrowo muszą wiosłować a nie da sie i wioslowac i strzelać jednoczesnie) A co do niedoswietlenia miało to dodac realizmu inscenizacji moim zdaniem wyszło bardzo dobrze.
Radek.s Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 :) brak ognia z za rzeki (tam na drugim brzegu jest starorzecze Narwi bardzo grzązki i bagnisty teren) moze w przyszlym roku pirotechnicy zainstaluja ładunki pozorujace ostrzał z drugiego brzegu? ale bedzie to wymagalo niezlej gimnastyki
HD1940 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Nie byłem osobiście a na filmiku widać tylko jak ktoś atakuje a ktoś się broni. Uczestnicy z pewnością bawili się świetnie. Oczywiście pirotechnika w nocy wygląda efektowniej, ale czy wszyscy obserwatorzy dokładnie śledzili przebieg walk, to wątpię. No i najważniejsza rzecz, w nocy nie widać braków w oporządzeniu i nie ma się jak przyczepić tak jak do inscenizacji na Górze Strękowej. Dla tego zapewne ten wątek rozwija się tak laurkowo :).
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 kolego HD1940 na pewno wyplyną zdjęcia z przygotowań których fotoreporterzy narobili masę jak również zdjęcia z kilkunastu początkowych minut gdzie nie było ciemno .co do braków i b ledów w umundurowaniu to porównywanie/wogóle porównywanie/ Nowogrodu do strękowej Góry mija sie z celem bo jak któryś z widzów powiedział to róznica kilku lig.Chcialbym serdecznie podziękowac dla wszystkich uczestników inscenizacji,za to że byliście i z takim zaangażowaniem walczyliście"GRH Narew
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 zapomniałem dodać że iemiecką"ekipę która brała udzial w Nowogrodzie mozesz zobaczyc na wątkuambrów 13 wrzesień 2009 "jest tam kilka dobrych zdjęć
leszek01 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Kilka fotek wykonanych przed rekonstrukcją ( kawaleria polska i niemiecka nie brała w niej udziału!!!)
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 http://historialomzy.pl/inscenizacja-walk-o-nowogrod-12009/
HD1940 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 robo01 nie po to widz jedzie na inscenizację do miejscowości A, by oglądać mundury walczących w miejscowości B, bo w A było za ciemno". Moje zdanie, podzielane jak sądzę po wpisach w przytoczonym przez ciebie linku przez innych obserwatorów jest takie, że nocne pokazy są dla uczestników nie dla widzów. Ale oczywiście to organizatorzy decydują o charakterze pokazu. Myślę jednak, że powtórzenie pomysłu za rok zaowocować może niższą frekwencją oglądających. Co do poziomu uniformów GRH Narew, to osobiście znam go z pokazów w Białymstoku i jako laik, zupełnie nie robi mi różnicy, czy menażka jest czarna czy zielona, ale jak mówię jestem laikiem. Czytając natomiast zacięte waśnie dotyczące wielu inscenizacji, dochodzę do wniosku, że wielu forumowiczów chce być bardziej niemieckimi niż sam wehrmacht. Kiedyś wszyscy chcieli być pancerniakami teraz każdy woli być Niemcem. Takie czasy chyba.
robo01 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 podalem watek o Zambrowie dla pokazania/puki nie ma tutaj odpowiednich zdjęć/umundurowania i nie kaze nikomu nigdzie jezdzic,sam napisales ze No i najważniejsza rzecz, w nocy nie widać braków w oporządzeniu i nie ma się jak przyczepić ".jestem laikiem"nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi jesli jestes laikiem i nie bardzo robi tobie róznica w wyposażeniu to po co ta mowa o nocy i ciemnosciach.A to kto chce jaką postać odtwarzac pozostaw rekonstruktorom
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.