Skocz do zawartości

Konkurs Historyczny- Wrzesień 39r.

DamianLca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Dzisiaj mam nietypową prośbę do Szanownych Kolegów! Będą w klasie maturalnej zgłosiłem się do ogólnopolskiego konkursu o Wrześniu 39r. Do tej pory Wrześniem nie bardzo się interesowałem, ponieważ jestem z dolnego śląska a jak wiadomo na Naszych" terenach wtedy nic się nie działo. Zacząłem czytać róże publikacje w internecie i książkowe ale znalazłem tylko jakieś pobierze informacje a ja potrzebuje czegoś bardziej szczegółowego. Moja prośba polega na tym a by w miarę możliwości przesłali mi Państwo linki do danych zagadnień, które podam niżej. Z góry bardzo, bardzo dziękuje!

Zagadnienia Szczegółowe:
1. W przed dniu wybuchu wojny
a. Pakt Ribbentrop- Mołotow (postanowienia realizacja, skutki)
b. Potencjał militarny wojska polskiego (uzbrojenie, formacje, doktryna wojenna)
2. Wybuch II wojny światowej:
a. Boje graniczne
b. Wypowiedzenie wojny Niemcom przez rządy Francji i Wielkiej Brytanii.
c. Drugi etap polskich działań obronnych( 7-17 IX 39r.)
d. Bitwa nad Bzurą- Przebieg zasięg walk, skutki
3. Wkroczenie armii ZSRR do Polski:
a. Nota Mołotowa- postanowienia, skutki, ocena
b. Główne bitwy wojska na Kresach Wsch. (Obrona Grocina i Lwowa, walki pod Kodziowcami i Milanowem)
4. Ewakuacja władz RP do Rumuni i jej konsekwencje,
5. Ostatni etap wojny obronnej,
a. Walki pod Tomaszowem Lubelskim
b. Ofensywa Armii Czerwonej- kierunek, zasięg, skutki
c. Walki w obronie wybrzeża- kapitulacja Helu
d. Działanie samodzielnej grupy operacyjnej Polesie"
e. Utworzenie konspiracyjnej Służby Zwycięstwu Polski (Struktury, władze, działalność)
f. Kapitulacja Warszawy i jej następstwa
6. Traktat o granicach i przyjaźni"- postanowienia układu, realizacja, oraz ocena
7. Straty i zniszczenia w czasie wojny obronnej.
8. Polityka władz niemieckich i radzieckich wobec narodu polskiego
9. Bilans polskiej wojny obronnej
10. Powstanie rządu RP na emigracji- Program rządu i jego realizacje
11. Przyczyny klęski Wrześniowej- spory o ocenę, skutki porażki w wojnie obronnej, opinie ówczesnych władz RP, przedstawicieli generalicji woskowej, ustalenia historyków.

Zagadnień trochę jest ale myślę, że koledzy na każdy temat coś znajdą;) Oczywiście o podstawowych zagadnieniach jak Pakt Ribbentrop Mołotow trochę wiem ale myślę, że szczegóły jak najbardziej się przydadzą.

Pozdrawiam: Damianlca
Napisano
Prace doktorska piszesz ? Koluniu tu pomoże Ci tylko biblioteka najlepiej z rozbudowanym działem historycznym .W necie znajdziesz ale banały sprawy ogólnie znane i raczej ogólne opisy .Madry łeb wymyslił ogólnopolski konkurs historyczny jak widzę z takimi własnie tematami a nie innymi. Dzieci neostrady moga spadac hehe i bardzo dobrze troche inwencji a nie klepanina po kimś.Aby rozgryżc takie tematy [powinienes przeczytać około 20 ksiązek i to począwszy od zagadniń wojskowosci + zagadnienia dyplomatyczne+kilka pamiętników .Powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie