DamianLca Napisano 11 Wrzesień 2009 Autor Napisano 11 Wrzesień 2009 Witam! Dzisiaj mam nietypową prośbę do Szanownych Kolegów! Będą w klasie maturalnej zgłosiłem się do ogólnopolskiego konkursu o Wrześniu 39r. Do tej pory Wrześniem nie bardzo się interesowałem, ponieważ jestem z dolnego śląska a jak wiadomo na Naszych" terenach wtedy nic się nie działo. Zacząłem czytać róże publikacje w internecie i książkowe ale znalazłem tylko jakieś pobierze informacje a ja potrzebuje czegoś bardziej szczegółowego. Moja prośba polega na tym a by w miarę możliwości przesłali mi Państwo linki do danych zagadnień, które podam niżej. Z góry bardzo, bardzo dziękuje! Zagadnienia Szczegółowe:1. W przed dniu wybuchu wojny a. Pakt Ribbentrop- Mołotow (postanowienia realizacja, skutki) b. Potencjał militarny wojska polskiego (uzbrojenie, formacje, doktryna wojenna) 2. Wybuch II wojny światowej: a. Boje graniczne b. Wypowiedzenie wojny Niemcom przez rządy Francji i Wielkiej Brytanii. c. Drugi etap polskich działań obronnych( 7-17 IX 39r.) d. Bitwa nad Bzurą- Przebieg zasięg walk, skutki 3. Wkroczenie armii ZSRR do Polski: a. Nota Mołotowa- postanowienia, skutki, ocena b. Główne bitwy wojska na Kresach Wsch. (Obrona Grocina i Lwowa, walki pod Kodziowcami i Milanowem) 4. Ewakuacja władz RP do Rumuni i jej konsekwencje, 5. Ostatni etap wojny obronnej, a. Walki pod Tomaszowem Lubelskim b. Ofensywa Armii Czerwonej- kierunek, zasięg, skutki c. Walki w obronie wybrzeża- kapitulacja Helu d. Działanie samodzielnej grupy operacyjnej Polesie" e. Utworzenie konspiracyjnej Służby Zwycięstwu Polski (Struktury, władze, działalność) f. Kapitulacja Warszawy i jej następstwa 6. Traktat o granicach i przyjaźni"- postanowienia układu, realizacja, oraz ocena 7. Straty i zniszczenia w czasie wojny obronnej. 8. Polityka władz niemieckich i radzieckich wobec narodu polskiego 9. Bilans polskiej wojny obronnej10. Powstanie rządu RP na emigracji- Program rządu i jego realizacje11. Przyczyny klęski Wrześniowej- spory o ocenę, skutki porażki w wojnie obronnej, opinie ówczesnych władz RP, przedstawicieli generalicji woskowej, ustalenia historyków. Zagadnień trochę jest ale myślę, że koledzy na każdy temat coś znajdą;) Oczywiście o podstawowych zagadnieniach jak Pakt Ribbentrop Mołotow trochę wiem ale myślę, że szczegóły jak najbardziej się przydadzą. Pozdrawiam: Damianlca
marecki. Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 jak to nic się nie działo ???? a samoloty które bąbardowały Warszawę właśnie startowały z Dolnego Sląska
mirek1973 Napisano 14 Wrzesień 2009 Napisano 14 Wrzesień 2009 Prace doktorska piszesz ? Koluniu tu pomoże Ci tylko biblioteka najlepiej z rozbudowanym działem historycznym .W necie znajdziesz ale banały sprawy ogólnie znane i raczej ogólne opisy .Madry łeb wymyslił ogólnopolski konkurs historyczny jak widzę z takimi własnie tematami a nie innymi. Dzieci neostrady moga spadac hehe i bardzo dobrze troche inwencji a nie klepanina po kimś.Aby rozgryżc takie tematy [powinienes przeczytać około 20 ksiązek i to począwszy od zagadniń wojskowosci + zagadnienia dyplomatyczne+kilka pamiętników .Powodzenia
roszondas Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Jak się nic nie działo. Już w sierpniu się działo. Dywersanci te sprawy.
Catadero Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 roszondas, Twoja dogłębna analiza wydarzeń wniosła wiele do tematu. Prosimy o więcej błyskotliwych wypowiedzi.C.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.