michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Witam ! Mam takie oto dziwne pytanie, a mianowicie - mieszkam na dolnym śląsku tereny te jak każdy wie należały kiedyś do Niemiec, i teraz pytanie - Czy na takich terenach można znaleźć np. polskie monety ? do tej pory znalazłem kilka monet ale same niemieckie no nie licząc 2 zł z 1960 roku. Wiem , że były przypadki, że znajdowano monety z innych krajów na dolnym śląsku ale o polskich nie słyszałem, chodzi mi oczywiście o polskie przedwojenne (lata 20 30). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Ja także nie znalazłem na tych terenach Polskich monet (oczywiście oprócz wspomnianych PRL-ków).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Polska moneta docierała tam jedynie z przesiedlaną ludnością, lub z niemieckimi turystami.w zasadzie w żaden inny sposób nie było mowy o funkcjonowaniu polskiego pieniądza w III Rzeszy.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabor Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Gwarantuję Ci , że można :)pozdrawiam B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Szkoda, ponieważ polskie przedwojenne monety bardzo mnie interesują dobrze, że mam ich troche w kolekcji :).A czy tereny dolnego slaska (dokladnie Lubin) od zawsze nalezaly do niemiec ? czy setki lat temu nie należały do Polaków ? słyszałem coś o dynastii Piastów ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 ja mowilem o monetach z II RP ..- nie powinno ich tam byc.oczywiscie starsze monety są jak najbardziej.Dynastia Sasów biła monetę w Dreźnie, Legnicy, Wrocławiu.. Poczytaj o terytorium Piastów, Jagiellonów, Wazów.Na Śląsku występuje też sporo monety habsburskiej i pruskiej (nie licząc śląskiej).pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 Nie ośmieszaj się Michał takimi pytaniami! Na Starym Lubinie,gdzie znajduje sie kościół na górce,wcześniej było grodzisko i napewno nie niemieckie! Poczytaj trochę o historii Lubina i okolic na Lubińskiej stronie. Nawet podobno żołnierze Napoleona gościli w mieście.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 11 Wrzesień 2009 Share Napisano 11 Wrzesień 2009 Oczywiście odpowiedź do postu dodanego o godź.22:32. Pozdrawiam ziomka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 11 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2009 czytałem czytałem, ale nie rzucaj się do mnie ;]] pozatym logiczne, że nie będe kopał koło kościoła gdzie był kiedyś cmentarz ,na którym byli pochowani ludzie chorzy na dżume,a pola wokół starego lubina są pewnie przekopane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Nie ma takiego czegoś jak przekopana miejscówka". Pamiętaj o tym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Rozumiem Bjar,że to jak z grzybami?Dziesięciu przejdzie-Dwunasty znajdzie? pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom1975 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 witaj michal kiedy wybierasz sie z wykrywka na stary lubin jaka masz wykrywke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 na stary lubin sie nie wybieram, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Mihura - dokładnie, w niektórych przypadkach nawet stu przejdzie - sto pierwszy znajdzie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Mihura podstaw do wzoru:pole powierzchni terenu x częstotliwość machania cewką x częstotliwość wykrywacza x rodzaj ziemi x zmineralizowanie x głębokość wykrywacza x wielkość przedmiotu x rodzaj metalu x warunki atmosferyczne x wysokość z jakiej cewkę prowadzisz x czynniki zewnętrzne" = MINIMALNE prawdopodobieństwo nie pozostawienia niczego.saluto ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.