michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Napisano 10 Wrzesień 2009 Witam ! Mam takie oto dziwne pytanie, a mianowicie - mieszkam na dolnym śląsku tereny te jak każdy wie należały kiedyś do Niemiec, i teraz pytanie - Czy na takich terenach można znaleźć np. polskie monety ? do tej pory znalazłem kilka monet ale same niemieckie no nie licząc 2 zł z 1960 roku. Wiem , że były przypadki, że znajdowano monety z innych krajów na dolnym śląsku ale o polskich nie słyszałem, chodzi mi oczywiście o polskie przedwojenne (lata 20 30).
Cowboys From Hell Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Ja także nie znalazłem na tych terenach Polskich monet (oczywiście oprócz wspomnianych PRL-ków).Pozdrawiam
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Polska moneta docierała tam jedynie z przesiedlaną ludnością, lub z niemieckimi turystami.w zasadzie w żaden inny sposób nie było mowy o funkcjonowaniu polskiego pieniądza w III Rzeszy.pozdrawiam.
michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Napisano 10 Wrzesień 2009 Szkoda, ponieważ polskie przedwojenne monety bardzo mnie interesują dobrze, że mam ich troche w kolekcji :).A czy tereny dolnego slaska (dokladnie Lubin) od zawsze nalezaly do niemiec ? czy setki lat temu nie należały do Polaków ? słyszałem coś o dynastii Piastów ale nie jestem pewien.
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 ja mowilem o monetach z II RP ..- nie powinno ich tam byc.oczywiscie starsze monety są jak najbardziej.Dynastia Sasów biła monetę w Dreźnie, Legnicy, Wrocławiu.. Poczytaj o terytorium Piastów, Jagiellonów, Wazów.Na Śląsku występuje też sporo monety habsburskiej i pruskiej (nie licząc śląskiej).pozdrawiam.
mihura Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Nie ośmieszaj się Michał takimi pytaniami! Na Starym Lubinie,gdzie znajduje sie kościół na górce,wcześniej było grodzisko i napewno nie niemieckie! Poczytaj trochę o historii Lubina i okolic na Lubińskiej stronie. Nawet podobno żołnierze Napoleona gościli w mieście.pzdr.
mihura Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Oczywiście odpowiedź do postu dodanego o godź.22:32. Pozdrawiam ziomka.
michal1514 Napisano 11 Wrzesień 2009 Autor Napisano 11 Wrzesień 2009 czytałem czytałem, ale nie rzucaj się do mnie ;]] pozatym logiczne, że nie będe kopał koło kościoła gdzie był kiedyś cmentarz ,na którym byli pochowani ludzie chorzy na dżume,a pola wokół starego lubina są pewnie przekopane.
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Nie ma takiego czegoś jak przekopana miejscówka". Pamiętaj o tym :)
mihura Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Rozumiem Bjar,że to jak z grzybami?Dziesięciu przejdzie-Dwunasty znajdzie? pzdr.
tom1975 Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 witaj michal kiedy wybierasz sie z wykrywka na stary lubin jaka masz wykrywke
michal1514 Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Napisano 13 Wrzesień 2009 na stary lubin sie nie wybieram, pozdro
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Mihura - dokładnie, w niektórych przypadkach nawet stu przejdzie - sto pierwszy znajdzie".
8total4 Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Mihura podstaw do wzoru:pole powierzchni terenu x częstotliwość machania cewką x częstotliwość wykrywacza x rodzaj ziemi x zmineralizowanie x głębokość wykrywacza x wielkość przedmiotu x rodzaj metalu x warunki atmosferyczne x wysokość z jakiej cewkę prowadzisz x czynniki zewnętrzne" = MINIMALNE prawdopodobieństwo nie pozostawienia niczego.saluto ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.