Skocz do zawartości

Występowanie monet

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ! Mam takie oto dziwne pytanie, a mianowicie - mieszkam na dolnym śląsku tereny te jak każdy wie należały kiedyś do Niemiec, i teraz pytanie - Czy na takich terenach można znaleźć np. polskie monety ? do tej pory znalazłem kilka monet ale same niemieckie no nie licząc 2 zł z 1960 roku. Wiem , że były przypadki, że znajdowano monety z innych krajów na dolnym śląsku ale o polskich nie słyszałem, chodzi mi oczywiście o polskie przedwojenne (lata 20 30).
Napisano
Polska moneta docierała tam jedynie z przesiedlaną ludnością, lub z niemieckimi turystami.
w zasadzie w żaden inny sposób nie było mowy o funkcjonowaniu polskiego pieniądza w III Rzeszy.
pozdrawiam.
Napisano
Szkoda, ponieważ polskie przedwojenne monety bardzo mnie interesują dobrze, że mam ich troche w kolekcji :).
A czy tereny dolnego slaska (dokladnie Lubin) od zawsze nalezaly do niemiec ? czy setki lat temu nie należały do Polaków ? słyszałem coś o dynastii Piastów ale nie jestem pewien.
Napisano
ja mowilem o monetach z II RP ..
- nie powinno ich tam byc.
oczywiscie starsze monety są jak najbardziej.

Dynastia Sasów biła monetę w Dreźnie, Legnicy, Wrocławiu..
Poczytaj o terytorium Piastów, Jagiellonów, Wazów.

Na Śląsku występuje też sporo monety habsburskiej i pruskiej (nie licząc śląskiej).

pozdrawiam.
Napisano
Nie ośmieszaj się Michał takimi pytaniami!
Na Starym Lubinie,gdzie znajduje sie kościół na górce,wcześniej było grodzisko i napewno nie niemieckie!
Poczytaj trochę o historii Lubina i okolic na Lubińskiej stronie.
Nawet podobno żołnierze Napoleona gościli w mieście.
pzdr.
Napisano
czytałem czytałem, ale nie rzucaj się do mnie ;]] pozatym logiczne, że nie będe kopał koło kościoła gdzie był kiedyś cmentarz ,na którym byli pochowani ludzie chorzy na dżume,a pola wokół starego lubina są pewnie przekopane.
Napisano
Mihura podstaw do wzoru:

pole powierzchni terenu x częstotliwość machania cewką x częstotliwość wykrywacza x rodzaj ziemi x zmineralizowanie x głębokość wykrywacza x wielkość przedmiotu x rodzaj metalu x warunki atmosferyczne x wysokość z jakiej cewkę prowadzisz x czynniki zewnętrzne" = MINIMALNE prawdopodobieństwo nie pozostawienia niczego.

saluto ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie