Skocz do zawartości

Występowanie monet

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam takie oto dziwne pytanie, a mianowicie - mieszkam na dolnym śląsku tereny te jak każdy wie należały kiedyś do Niemiec, i teraz pytanie - Czy na takich terenach można znaleźć np. polskie monety ? do tej pory znalazłem kilka monet ale same niemieckie no nie licząc 2 zł z 1960 roku. Wiem , że były przypadki, że znajdowano monety z innych krajów na dolnym śląsku ale o polskich nie słyszałem, chodzi mi oczywiście o polskie przedwojenne (lata 20 30).

Szkoda, ponieważ polskie przedwojenne monety bardzo mnie interesują dobrze, że mam ich troche w kolekcji :).
A czy tereny dolnego slaska (dokladnie Lubin) od zawsze nalezaly do niemiec ? czy setki lat temu nie należały do Polaków ? słyszałem coś o dynastii Piastów ale nie jestem pewien.

ja mowilem o monetach z II RP ..
- nie powinno ich tam byc.
oczywiscie starsze monety są jak najbardziej.

Dynastia Sasów biła monetę w Dreźnie, Legnicy, Wrocławiu..
Poczytaj o terytorium Piastów, Jagiellonów, Wazów.

Na Śląsku występuje też sporo monety habsburskiej i pruskiej (nie licząc śląskiej).

pozdrawiam.

Nie ośmieszaj się Michał takimi pytaniami!
Na Starym Lubinie,gdzie znajduje sie kościół na górce,wcześniej było grodzisko i napewno nie niemieckie!
Poczytaj trochę o historii Lubina i okolic na Lubińskiej stronie.
Nawet podobno żołnierze Napoleona gościli w mieście.
pzdr.

Mihura podstaw do wzoru:

pole powierzchni terenu x częstotliwość machania cewką x częstotliwość wykrywacza x rodzaj ziemi x zmineralizowanie x głębokość wykrywacza x wielkość przedmiotu x rodzaj metalu x warunki atmosferyczne x wysokość z jakiej cewkę prowadzisz x czynniki zewnętrzne" = MINIMALNE prawdopodobieństwo nie pozostawienia niczego.

saluto ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie