Skocz do zawartości

Ołowiane żołnierzyki itp.

Mj

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano
A ja myślę iż na pola trafiły za przyczynkiem dzieci. Kiedyś nie było tworzyw sztucznych i najłatwiejszym metalem do wyroby tego typu zabawek dla rzemieślników był ołów. A dzieci zabierane na pole przez rodziców, wiadomo, jak to dzieci, gubiły swoje zabawki w czasie żniw wykopków ziemniaków i t.d.
Napisano
Kopacz czy te Twoje fanciki wygrzebałeś z ziemi w takim stanie czy też ze strychu? Zdrów
Napisano
Oczywiście z ziemi,czytałem domysły skąd się wzieły na polach.Trafiam często ale nie na polach tylko na terenach militarnych gdzie dzieci raczej nie przebywały.
pzdr.
Napisano
Być może, wtedy musieli sobie radzić bez kompów. A pytanie o miejsce ich znalezienia odnosiło się do ich stanu zachowania, bo jak dotąd mi się nie zdarzyło znaleźć żadnego ołowiu w kolorze, ewentualnie z resztkami farby. Dlatego myślałem, że może masz je ze strychu. Pozdrawiam.
Napisano

Zdjęć ołowianym żołnierzykom nie robię, bo w zasadzie nie ma czemu, z reguły rozdaje je pierwszej chętnej do ich pozyskania osobie. Raz zrobiłem wyjatek, bo ludek był dosyć mocno osadzony w realiach historycznych...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 01:48 19-12-2009

Napisano
koledzy myślę, że już wystarczy tej dyskusji.

podobny temat był omawiany na innym forum
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=171&t=10477

a jaka jest prawda ? nie wiadomo ...

wracamy do tematu

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 01:57 19-12-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie