batoni Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Napisano 5 Wrzesień 2009 Witam!Od ok. roku biegam z Kanarkiem i generalnie jestem zadowolony. Interesują mnie przede wszystkim monetki i kolorowa drobnica. Czy jest sens przesiadka z ACE 250 na Rutusa PROximę albo jakiegoś Fishera? Czy wykrywacze te są bardziej efektywne od kanarka? Proszę o rady i opinie Kolegów, którzy użytkowali lub przetestowali w/w wykrywacze. Na razie po lekturze formu skłaniam się bardziej ku PROxime. Czy to prawda, że zasięg ma sporo większy od ACE a po auczeniu się" jej można naprawdę dużo znaleść nawet na miejscówkach dokładnie sprawdzonych ACE? A może jednak Fisher? Ponoć to kosiarka na monety. Z góry dzięki za wszelką pomoc.Pozdrawiam!
BRAT_MIH Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Pomiędzy Ace, a Fisherem F2 różnicy nie ma prawie wcale, przynajmniej zauważalnej na tyle by zmieniać wykrywkę. Fisher F4 i Proxima mogą służyć także na militarkę. Jak interesuje Cię drobnica lepiej kup coś typowo na drobnicę myślę.
batoni Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Napisano 5 Wrzesień 2009 Dzięki! A co poleciłbyś mi typowego na monetki i drobinicę do 1500zł?
dzieci3 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Proponuję przesiadkę nieco wyższą na Minelaba,bądz Whitesa Xlt.Warte są tej różnicy:sam twórca potwierdzał,że nie sięga jeszcze ceną i osiągami wpiaskownicy".Pzdr.
batoni Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Napisano 6 Wrzesień 2009 Niestety jestem ograniczony w funduszach do max 1500zł. Czyli rozumiem, że w tym przedziale cenowym Cibola to dobry wybór na monetki? Odczuję różnicę po przesiadce z Kanarka?pzdr
batoni Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Napisano 6 Wrzesień 2009 No to chyba zdecyduję się na Cibolę. Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam
BRAT_MIH Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer3/cibola_test.htmlZobacz sobie test jeszcze.
armand Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Nie znam zasięgów Ciboli i F4, nie wiem, czy dla Ciebie to najistotniejsze, ale daje się zauważyć, że jeden z nich to XX w, a drugi XXI w, poczytajcie jakie możliwości posiada F4:# 11 segmentowy wskaźnik rodzaju wykrytego przedmiotu# 4 tonowa identyfikacja rodzaju wykrytego przedmiotu# Numeryczna, dwucyfrowa charakterystyka znaleziska# Dyskryminacja wybiórcza ustawiana tylko jednym klawiszem# Dynamiczny tryb pracy z samostrojeniem# Statyczny tryb namierzania Pinpoint# Wskaźnik głębokości zalegania monetyA co ma Cibola - przycisk namierzania. No chyba, że Denar zna więcej funkcji?
DarekD Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 :) mimo że częściowo zgadzam się z Armandem to polecam XX wiecznego uzywanego Minelaba Sovereigna GT.Darek
Raned Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Tesoro Cibola to projekt z końca 2004 r, do powszechnej sprzedaży weszła w 2005 r, gdzie zastosowano technologię HOT (High Output Technology) wysoką częstotliwość 14,5 kHz, cewkę z włókna węglowego, więc jest to jak najbardziej XXI w. Wykrywacz jest bardzo popularny m.in. w Polsce gdzie pracuje ponad 400 egzemplarzy, odzew od klientów jest bardzo dobry, awaryjność znikoma, skuteczność wysoka. Wykrywacz jest bardzo lekki, 1,1 kg, zasięg na poj. monetę ok. 35 cm a dobry operator potrafi wyciągnąć więcej dzięki możliwości Superstrojenia. Oprócz wymienionej bardzo dobrej dyskryminacji posiada pokrętło regulacji tonu wiodącego, przełącznik częstotliwości na 2 alternatywne, przycisk namierzania, test stanu baterii, wyjście słuchawkowe.Wszyscy uczestnicy tego forum wiedzą czyje wyroby i kto tkwi w głębokim PRLu i nie może pogodzić się, że świat poszedł do przodu.
dino73 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 kolego za 1500zł to kupisz whites prizm IV nowego,bardzo dobre wykonanie,leciusieńki,super kolorek (cały czarny),bardzo dobry na kolor,mi wyciąga najcieńsze sreberka,duży czytelny wyświetlacz,cewka nie wymaga żadnych osłon,bo jest wykonana z bardzo grubego materiału praktycznie nie do zdarcia,lepsze zasięgi na pewno od ace bo taki miąłem.Jak napisał kolega Banderas o swoim prizmie włączasz ido przodu:)
batoni Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 Właśnie zaczynam brać pod uwagę też Prizma IV. Nowy kosztuje 1300zł i opinie o nim są całkiem zachęcające. Czy można jego osiągi uznać za podobne do Ciboli? Przypominam, że interesują mnie głównie monety i drobnica. Czy rzeczywiście, Kolego dino73, jest wyraźna różnica między Prizmem a Kanarkiem? Pozdrawiam!
dino73 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 tu masz kolego mój test zasięgów w powietrzu prizma IV,pamiętaj też że zasięg to nie wszystko ,dla mnie w terenie liczy się też lekkość ,stabilna konstrukcja,łatwość obsługi.http://www.odkrywca-online.com/prizm-iv-pierwsze-wrazenia,656054.html#656054
seeker Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Jeśli w gre wchodzi Prizm, to weź pod uwagę model III. To samo co IV, uboższy tylko w smart notch" i identyfikację tonową. Jakiś czas temu model III był sprzedawany z mniejszą cewką, teraz ma taką samą jak IV. Cena niższa o ok. 250zł. Jeśli jednak zasięg jest priorytetem, to chyba nic lepszego od Ciboli nie znajdziesz.Pzdr
batoni Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Napisano 8 Wrzesień 2009 Dino73 - czytałem Twój test - zasięgi zachęcające w porównaniu do Ace (mam małą cewkę w Kanarku). Kolego seeker - czy mogę rozumieć, że skoro Prizm III i IV mają tą samą cewkę to zasięgi są takie same a różnica polega tylko do dodatkowych ajerach" w Prizmie IV? Zasięg jest dla mnie ważny ale Prizma III można kupić za 1050zł a Cibolę za 1500 (interesuje mnie zakup tylko nowego sprzętu). Czy różnica zasięgu między Cibolą a Prizmem III jest na tyle duża, że warto wydać 450zł więcej? Przeprasszam, że tak ruję" i drążę temat ale chcę dokonać przemyślanego zakupu bo jak wybiorę źle to moja Pani nie pozwoli mi za rok na kolejną przesiadkę ;) Pozdrawiam!
seeker Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Miałem Tesoro Silver, Prizma III (z małą cewką). Powiedziałbym, że Silver miał lepsze zasięgi niż PIII. Ale Obecnie sprzedawany Prizm III ma większą cewkę, więc zasięg jak na PIV. Natomiast nadal będzie to z pewnością mniej, co może Cibola. Niemniej jednak nie zawsze zasięg jest najważniejszy. Prizm też ma dobrą dyskryminację, ogólnie bardzo przyjemny detektor. Zasilanie 2x9V (Cibola 1x9V), ergonomia i jakość wykonania zbliżona i na wysokim poziomie. Obawiam się jednak, że wybierając Prizma za jakiś czas będziesz szukał czegoś głębszego. Po przesiadce z ACE 250 na Prizma możesz nie odczuć róznicy. Jeśli nie potrzebujesz wyświetlacza i wystarczy ci jeden ton bierz Tesoro. Pzdr
batoni Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Napisano 8 Wrzesień 2009 Coraz trudniejszy wybór... Chyba zdecyduję się albo na Cibolę albo na PROximę. Dzięki wszystkim za pomoc!Pozdrawiam!
seeker Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Wobec tego, jeśli chcesz przesiadywać na forum zadając kolejne pytania w stylu koledzy pomóżcie, co i jak ustawić" bierz Proximę. Jest na pewno bardziej uniwersalna, jeśli natomiast chcesz szukać i nie martwić się o to, co ci wyświetlacz pokazuje- Cibola.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.