watorresbo Napisano 26 Luty 2004 Autor Napisano 26 Luty 2004 Mam takie pytanko do osób które przeszukiwały już miejsca na których znajdował się Dworek,Folwark itp. - czego się mog tam spodziewać jakie fanty znajdujecie w takich miejscach. Pytam ogólnie bez podziału ookresowego w latach czy wiekach.Byłbym wdzięczny za odpowiedż i pozdrawiam serdecznie.
mt Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 na terenie młyna, czy karczmy trafiłem stara klamkę z zamkiem, dosc dobrze zachowaną choć nie zdobioną żadnym ornamentem. Powodzenia.....
1AIR1 Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 A tak poważnie, musisz mieć dobry wykrywacz........albo dużą siłe w mięśniach do kopania.Takie tereny zawierają bardzo dużo nie pożądanych przez poszukiwaczy obiektów".Ja trafiłem też na klamkę mosiężną ładnie zdobioną..i trochę monet z przed 1939 roku.
dago Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 W ruinach chyba XIX wiecznego pałacyku taki elemencik. Pozdrawiam.
Netcom Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Zwykle można liczyc na-żetony folwarczne (!)-stare butelki po piwie, winie itp-monety
majros Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Bardzo duzo smieci zawsze jest bezposrednino przy ruinach,moja rada to zaczac szukac na drogach dojazdowych do tych obiektow i przyleglych parkach.Z doswiadczenia wiem ze w tych miejscach mozna znalezc duzo ciekawych przedmiotow i nie nakopiesz sie tyle co bezposrednio przy ruinach.Dochodzi do tego jeszcze prawda czy mit o zakopywaniu przez uciekajacych Niemcow (i nie tylko) w parkach swojego dobytku.Prawda czy mit pokopac zawsze warto.Owocnego szukania .Pozdrawiam.
kleryk_sh Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 A moj kolega w parku przy dworku znalazl szable w starej piwnicy ( zauwazyl ). Przyszedl nastepnego dnia z kims chudym by sie przecisną i juz szabelki nie bylo.
maxim026 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 a ja ostatnio 10 groszy polskich z 1835 SREBRNE i sporo ameno do LABELA. i 10 butelek z napisem CIELESNICA"n :))
sajmon18 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 o jeśli butelki z Cieleśnicy to chyba gdzies w rejonie podkarpackim szukałeś bo o ile dobrze pamietam ta wytwórnia wódek i nalewek miesciła sie gdzies tam:)
U96 Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 80% to złom (zawiasy, blachy ,części rolnicze itp). Napływowi" jak wchodzili w chaty to wszystko co się wiązało z niemcami wywozili na śmietniki lub wrzucali w pobliskie leje i zasypywali(skrupulatnie niszcząc). Różne rzeczy wychodzą i każdy coś mówi o ich mieszkańcach. Punkty dowodzenia,obrona często była oparta na większych majątkach a i odludne domki były świadkami zaciekłych zmagań. Warto szukać w tego typu miejscówkach lecz to tylko dla wytrwałych .-spora kolekcja butelek,fajansu,AGD -bagnety-klamry -monety-oporządzenie itp.
Boruta Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 Połamane obręcze od kół - zatrzęsienie.Pozdrawiam
beyo Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 Podkowy - moja zmora.Ale i ciekawe monetki, plomby, guziki i inne drobne kolorki.Trafiłem też tabliczkę z drzwi (z nazwiskiem), srebrną kopertę od zegarka, duszę od żelazka, jakiś medal turecki(!), ciekawą chyba odznakę pruską i inną drobnicę (np. odznaki WHW).Jednak najciekawsze są chyba (tak jak pisał Netcom) zastępcze znaki pieniężne zwane żetonami folwarcznymi.Generalnie koło folwarków warto dyskryminację ustawić na dość wyskoim poziomie, bo drobnego żelaza jest mnóstwo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.