Skocz do zawartości

ppanc 37mm

szczurek_1979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie dotyczące samej skorupy tegoż pocisku... czy za pomocą autolizy można go ładnie wyczyścić? a co z pierścieniem wiodącym? on jest z mosiądzu, czy nie wejdzie w jakąś reakcję z aluminium?
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
no i popróbowałem autolizy ale nie na 37mm tylko na starym chyba carskim kilofie i albo coś popierniczyłem albo zaistniały jakieś inne czynniki dzięki którym nie było żadnych efektów :-(

po kolei...

po pierwsze obstukałem kilof z grubsza za pomocą technicznego wyważnika kinematycznego ;-))z rdzy i resztek gleby, owinąłem to to raz koło razu drutem aluminiowym takim ze starej trakcji elektrycznej, włożyłem to wszystko do obciętej bańki plastikowej 20L po jakimś rozcieńczalniku i zalałem to wszystko kretem a nawet dwoma, przygotowany na dość gwałtowną reakcję i wydzielanie jakichś szkodliwych gazów byłem mocno zdziwiony bo nie było ŻADNEJ :-(( na wszelki wypadek zostawiłem to na dłuższą chwilkę tj.równo 7dni i NIC.. jedynym widocznym efektem było wytrącenie się na drucie aluminiowym jakichś kryształków a po odwinięciu kilofa nie było widać nic po za rdzą. W naczniu na dnie pozostało trochę rdzawego syfu i odrobiny piasku"

Co zrobiłem nie tak???
Napisano
Drut alu musi mieć styk elektryczny z czyszczonym przedmiotem. Od alu zdecydowanie lepszy jest cynk (blacha cynkow pocięta w paski). Istotnym czynikiem jest temperatura, czy to nie stało na polu?
Wojtek
Napisano
Ja tam zawsze do autolizy używam gorącej wody, reakcja przebiega szybko, używam wodorotlenku sodu echnicznego" a nie jakiegoś kreta, bo różnych rzeczy tam dorzucają oprócz NaOH, drut zwykły aluminiowy energetyczny". I jeszcze ni było tak żeby mi nie wyszlo. A czemu Tobie kolego nie wyszło to nie mam pojecia... Może przez temperaturę? A może drut spasywował i nie chciał reagować? Ewentualnie kiepski ten kret był jakiś był, gdyby tam był NaOH to reagowalby z samą wodą, nawet bez metalu, więc to może byc przyczyna. Co do styku z zdrowym metalem jak pisze kol. Thomson, z moich doświadczen wynika trochę inaczej... Wystarczy styk z czyszczonym przedmiotem oczyszczonym z grubsza" tj. opukanym i lekko przetartym szczotką drucianą. Jakby coś to pisz na maila, jak będe w domu postaram się pomóc, pzdr
Napisano
Wytrącanie sie kryształków" na drucie to zły znak, objaw zbyt małego stężenia NaOH. Mógł się zużyć w ciągu tego tygodnia lub od początku było go za mało. NaOH zużywa się nie tylko w wyniku reakcji a drutem, ale również na skutek tego że łapie CO2 z powietrza.
Napisano
nie wiem co się stało, użyłem markowego kreta, w butelkach 500ml i co ważniejsze nie rozcieńczałem go wodą tylko użyłem prosto z butelki a dokładnie z dwóch. Drut pochodzi z przewodów izolowanych także nie był utleniony gdyż obrany z izolacji był tuż przed owinięciem przedmiotu... na serio nie wiem co sknociłem... a możeta rdza jakaś dziwna" była? Po niedzieli rozejżę się za wodorotlenkiem sodu i tym popróbuję... dziękuję za chęć pomocy i porady kolegów, pozdro...
Napisano
panowie, polecam kwas z akumulatora, nalezy pamietac o tym aby stało na dworze bo strasznie cuchnie, testowalem na skorupach szrapnela, czysci do bialej bez zadnego mordowania sie z elektroliza i sprawdzania co chwile czy sie prostownik nie pali :), koncowy efekt po wymyciu wodą z mydlem, zapolerowaniu pierścienia/ni i zalakierowaniu bezbarwnym - Boski:)
Napisano
Witam. Może kolega spróbować jeszcze prostej metody, którą znalazłem w starym Młodym techniku".
80 ml octu
80 g soli kuchennej
dopełnić wodą do jednego litra
na dno naczynia (nie metalowe) daje się opiłki aluminiowe (ja używam kilku/kilkunastu warstw folii aluminiowej)na to układa czyszczony przedmiot i zalewa przygotowanym płynem. I tak stoi kilka dni. Proste, skuteczne i mało inwazyjne.
Aluminium trzeba dać odpowiednio do wielkości przedmiotu i czasu kąpieli. Folia się po prostu rozpuszcza. Trzeba zapewnić stały kontakt przedmiotu i aluminium.
Po odmoknięciu strupów" wyciągnąć, wypłukać (2x wygotować w wodzie destylowanej!) i wyszczotkować. Ta część wedle uznania zależy jaki kto chce osiągnąć efekt końcowy.
Sprawdzę jeszcze proporcje mieszaniny i napiszę w poniedziałek czy podałem dobre.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie