Skocz do zawartości

Nocna inscenizacja - Łowicz 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Urząd Miasta Łowicza oraz Stowarzyszenie Historyczne im. 10 Pułku Piechoty mają zaszczyt zaprosić na inscenizację nocnych walk o Łowicz, która odbędzie się 12 września 2009r. na jednej z ulic okalających Nowy Rynek w Łowiczu. Wśród licznych atrakcji znajdziemy m.in.
- efekty pirotechniczne spotęgowane przez zmrok,
- czołg Panzer II,
- działko Bofors,
- motocykle
- 30 żołnierzy polskich i tyleż samo niemieckich,
- udział OSP w gaszeniu pożaru.
Rozpoczęcie inscenizacji o godz. 20:00. Jedyna okazja by obejrzeć rekonstrukcję nocą! Zapraszamy serdecznie!
Mając na uwadze ciepłe słowa po dwóch poprzednich nocnych rekonstrukcjach w Łowiczu, żywimy nadzieję, że i tym razem dostarczymy Państwu niezapomnianych przeżyć.

• 2 weeks later...
Jedynej nie jedynej - taki chłyt marketingowy".
Tym razem na Nowym Rynku.
Widzów bardzo dużo, barierki dość blisko miejsca akcji. Gdyby jeszcze barierki były ustawione nieco pod kątem do ulicy a nie równolegle.. myślę że byłoby widać całość prawie jak z loży honorowej.
Drobne opoźnienie na starcie (przyjazd karetki), potem kilka przemówień (na to za karetką chyba nie było konieczne czekać?) i.. wpadka ochrony: przez nieszczelny kordon ochrony Komandos przedarł się na miejsce akcji kundelek.
Niewlaściwy czas, bardzo niewłasciwe miejsce i metr od ogona pierwsze efekty pirotechniczne. Piesek przeżył ale tak się wystraszył że do tej części Łowicza pewnie długo się nie wybierze :)
Inscenizacja nocna - efekty bardzo widowiskowe, sama walka też super. Dym, błyski, strzały, eksplozje, dwa czołki, woz pancerny, działo, strażacy - no dla mnie i dla dzieciaków(przedstawicieli tak zwanej gawiedzi:) - SUPER.
Po inscenizacji polowanie na łuski karabinowe i tłumne oglądanie sprzętu. Za rok też się wybieram i polecam innym.
Byłem też w tamtym roku. Rewelacja.
Czego brakowało mi w tym:
-bardziej podobało mi sie pod ratuszem
- wprowadzenia, początek wojny, cywile, klimat
- brakowało płonącego budynku po bombardowaniu
- najbardziej brakowało tego BOMBARDOWANIA na początku - efekt był piorunujący i chyba tego trochę zabrakło.
Aż mi wstyd że marudzę ale naprawdę w tamtym roku podobało się jakoś jeszcze bardziej?
PODZIWIAM ORGANIZATORÓW I GRUPY REKONSTRUKCYJNE.
Dziękuję
Darek

Dziekuje wszystkim uczestnikom za dobra wspolprace, skladam podziekowanie przedstawicielom miasta, brawa dla chlopakow z Lowicza za przygotowanie inscenizacji (same rekwizyty i scenografia to byl kawal dobrej roboty).

facet w kapeluszu" :)

P.S.
Jedyna - nie jedyna", ale jedyna ocna - miejska" inscenizacja walk IX 1939, przeprowadzona na ulicach i placach miasta.

Opierając się na ikonografii i specjaliście oraz jego pracy, Beaverze, można stwierdzić, że oficerowie z fotografii nr są prawidłowo umundurowani, srebrno-czarna plecionka nie występowała na kołnierzach mundurów prezentowanego wzoru

Pan w mundurze Oberstusturmbanfuhrera z tego samego zdjecia jeszcze nie tak dawno klarowal,że były tylko i wyłacznie z bajorkiem wiec sie zdziwiłem ? i sam tez opierał sie podobno na pracy ww.autora w albumie SS-VT we Francji tez są z bajorkiem -ale jak wiadomo Beawer jest pełen niespodzianek to moze troche nie na temat ale ostatnio kolega dzieki tej czesci Beawera poswieconej kamuflażom zweryfikolal kilka informacji
i obalił kilka mitów. A powracajac do patek wydawało mi sie ,ze ujednolicanie zaczeło sie po 39 a zakonczylo z małymi odstepstwami po Kampanii na zachodzie w 1940- ale tak jak kolega powyzej pisze czlowiek uczy sie cale życie.
Pozdrawiam

W imieniu członków Stowarzyszenia Historycznego im. 10 Pulku Piechoty pragniemy podziękować wszystkim, dzięki którym odbyła się inscenizacja. W szczególności aktorom czyli członkom grup:

-GRH Marienburg"
-GRH 40 PP im Dzieci Lwowskich"
-GRH 79 Pułk Strzelców Słonimskich
-GRH Lądowej Obrony Wybrzeża.
-GRH 37 PP z Kutna

Od strony niemieckiej
GRH Wiking"
GRH Ariergarda"
GRH AA7

Fundacji Wojskowości Polskiej za dostarczenie pojazdów.
J.Habrowi i S.Cisowskiemu za nieocenioną pomoc w koordynacji i komentaż.
Dziękujemy także wszystkim za pomoc w przygotowaniu dekoracji, a w szczególności kolegom z GRH 40 PP im. Dzieci Lwowskich"

Zdjęcia z próby Daniela Pastenaci (łowiczak 123)
http://www.youtube.com/watch?v=2pwLdcuyOoA
i kilka zdjęć
http://danpast.fotosik.pl/albumy/685077.html
Wkrótce postaram się zamieścić więcej.
Aby impreza nie popadała w rutynę w tym roku wybraliśmy Nowy Rynek. Publiczność mogła obserwować wydarzenia z o wiele bliższego miejsca niż to było w wypadku Starego Rynku. Nowe miejsce umożliwiło wprowadzić inne epizody niż te z lat poprzednich. Dla organizatorów teren był bardzo trudny no ale chyba nie zawsze się uda wszystko pogodzić :)
Pozdrawienia od faceta z gołą głową" ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie