wolf45 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Właśnie wczoraj jechałem koło byłej Szkoły Żeglugi Śródlądowej przy Bruecknera, i zauważyłem brak tej części Uboota, która poniekąd zawsze była widoczna jadąc w pobliżu.Od dawna krążyły informacje że owa konstrukcja pochodzi z Uboota .Można powiedzieć że wpisana była w krajobraz ... po chwili szukania w necie trafiłem na : http://www.tzswroclaw.pl/news.php?readmore=38gdzie można się dowiedzieć że kupił tą przybudówkę kolekcjoner militari Robert Lewszyk jeszcze jeden artykuł na ten temat:http://www.zegluga.wroclaw.pl/articles.php?article_id=124kilka ciekawych zdjęć porównawczych jest .Natomiast z tego co wyczytałem to ten kolekcjoner miał remontować tą przybudówkę , jako że minął rok czasu czy są wiadome już jakieś rezultaty ?Z jednej strony dobrze że ktoś to uratował , a z drugiej jak ktoś pisał w mieście administracja miejska nie dba a wręcz niszczy zabytki .Jeśli taki element Uboota byłby w Arsenale , lub w Otwarte Muzeum Techniki na pewno by zyskało muzeum na tym i miasto.Ale cóż ...Mam nadzieję że ten symbol tej części Wrocławia jest jeszcze w mieście .Pozdrawiam Wolf45
yorke Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 tu jeszcze o tym kupcu: http://gazeta-olawa.pl/artykul-2168-zdobywanie-bunkra.html
balans Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 No cóż, jaki kraj takie obyczaje!Bo właśnie ktoś się powinien [i to bardzo mocno] tłumaczyć we Wrocławiu z tego biznesu, ale się nie będzie tłumaczył...Za to pewnie w tym samym czasie będzie się tłumaczyło przed prokuratorem paru kolekcjonerów łusek, czy też innych guzików.A nam pozostanie jedynie cieszyć się, że i tak dobrze się stało, bo mogli ten zabytek tak po prostu lunąć na złom, a nie zrobili tego...
Czlowieksniegu Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Balans- zmiłuj się....Masz oficjalne informacje kto jest posiadaczem kiosku. Dwa- szkoły już tam nie ma- wolałbyś aby kiosk poszedł na żyletki lub nadal był poligonem dla domorosłych graficiarzy i/lub złomiarzy?
balans Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Yeti, przecież ja nie mam nic przeciwko temu kto to kupił! Ba cieszę się, że ten obiekt trafił w dobre ręce, a nie na złom!Ja tylko mam poważne wątpliwości [jeżeli to faktycznie zabytek, a nie replika] w stosunku do tych, co to sprzedali...I tyle w tym temacie.Pozdrawiambalans
Czlowieksniegu Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Hmm... Ty się ciesz, że dyrekcja Żeglugi" wykazała się rewolucyjną czujnością i w przeciwieństwie do wielu-wielu innych zabytków i ich właścicieli zadziałała.
balans Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 No cóż, nam już pewnie zapisane jest gdzieś tam odgórnie wybieranie zawsze mniejszego zła"...
balans Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 Zakładając, że tam faktycznie były oryginalne elementy z II-wojennej łodzi podwodnej, no to mamy dwie możliwości:1. Ta szkoła była prywatna, a więc i ten kiosk U-Boota" też był czyjąś prywatną własnością. W takim przypadku to nam wara od tego. Bo to co zrobił z nią jej prywatny właściciel, to jego święte prawo, a nam nic do tego.2. Ta szkoła była jednak państwowa, a więc i ten kiosk U-Boota" był państwową własnością. I jako taki powinien trafić do MMW w Gdyni, lub innej zainteresowanej tym zabytkiem placówki muzealnej.
donaldo60 Napisano 11 Listopad 2010 Autor Napisano 11 Listopad 2010 Witam wszystkich widzę że mój post po roku nadal wzbudza spore emocje,dobrze że tak się dzieje.Dzięki takim jak My pozytywnie zakręconym" mozemy monitorowacco się dzieje z pozostalościami histori w naszym mieśce.Sam zauwazyłem ze na naszych oczach znikaja ślady histori,i wdobie aparatów cyfrowych starajmy się utrwalić to co jeszcze pozostało.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.