stg1971 Napisano 28 Sierpień 2009 Napisano 28 Sierpień 2009 kindżał masz poczucie humoru,,wolę walić dworki,temat 20 ss,zostawiam sobie na emeryturkę,nikt tego nie przerobi.
Rujewit Napisano 28 Sierpień 2009 Napisano 28 Sierpień 2009 Schodzone nie chodzone... a może jednak nie... ;) Kindzial gdzie swoją znalazłeś ? Kocioł czy może północny zachód od Oppeln ?
Hary DZ Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 Pokuście się Panowie o zdobycie wspomnień Elmara Silmy, są jeszcze miejsca gdzie graty po 45 i 46 Regimencie leżą na wierzchu tak jak je zostawili. Pozdrawiam.
vojtaz2 Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 stg1971 też miałem po nich czaszkę ss. i kilka odznaczeń, Jak ktoś chce to mogę pokazać schronisko gdzie się ukrywali, piszcie na emajla:P
Rujewit Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 Hary takie pytanko sam tłumaczyłeś tekst z estońskiego ? Bo za pomocą translatora można coś przetłumaczyć ale więcej trza się domyślać o ile wcześniej języka się nie splącze ;) A walki które opisuje w Wspomnienia końca zimy" znam...
yorke Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 mi tlumaczyl zaprzyjazniony estonczyk. Brat jego dziadka zginal pod pewna wsia pod Opolem. przyslal bardzo ciekawe materialy.
Hary DZ Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 tak jak napisał yorke, przetłumaczone materiały, mapy i skany szkiców przysłano z Estonii.
Shark14_a1 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Napisano 31 Sierpień 2009 Panowie,czuje tu lekką psychose jesli chodzi o miejscówki. Sam kopie, i wiem jak ciężko mi pozbywac sie informacji. Chodzi mi tylko o dokładny rys historyczny tej dywizji.Swoja droga kilka fantów po nich też mam
wm Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Schark14, psychoza na miejscówki trochę panuje, ale nie do końca w zwiazku z twoimi pytaniami to o estończykach jest trudno o informacje(po polsku niewiele wyszło najwięcej po estońsku), wiekszość pewnie z tego wątku dysponuje tylko szczątkowymi informacjiami najcześciej z netu jak kilku polskich ksiażek, więc ci dokładnego opisu nie powiedzą, a te informacjie co zdobyli tak łatwo za darmo nie powiedzą bo ich trochę zachodu i pracy kosztowało a ty tak za nic chcesz je mieć. Może zaproponuj jakąś wymianę to sie bardziej otworzą - coś za coś? Mapka zamieszczona w tym wątku pochodzi z ksiazki Georga Guntera Letzter Lorber". Swoją drogą ksiazka podana przez Rujwejta nie jest zbyt dobra strasznie skrutowa i niedokładna zawiele sie z niej nie dowie.
kindzal Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Psychoza ? Toż to już mania;)A tak swoja drogą to wszystkm maniakom estońskiej" polecam odwiedziny w Kotlinie Klodzkiej... Kotliny Kłodzkiej VIII korpus wycofywał się wszystkimi możliwymi drogami na południe. To jest normalne, takie były i są uwarunkowania taktyki wojskowej aby uniknąć blokowania dróg i dokonywać szybkie przegrupowania. Z reguły tylko kolumny zmotoryzowane i pancerne posuwają się najkrótszymi i drogami, ale jest to nie bezpieczne gdyż są narażone na ataki lotnicze. Jednocześnie w wypadku uszkodzenia wiaduktów i mostów są unieruchomione na wiele godzin. W wypadku Kotliny Kłodkiej 20 dyw. Panc. SS „Estland” skierowano na Bystrzyce, Długopole Międzylesie do Czech droga i koleją. Jedna z kolumn posuwała się równolegle: Bystrzyce, Domaszków, Międzylesie na przeł. Miedzyleską. Za Międzylesiem piech. i dowództwo kierowano na Kamieńczyk. Z Rózanki na Bartoszewice. Druga droga ewakuacji prowadziła z Kłodzka przez Duszniki np. 20 dyw. piechoty SS. Wiele oddziałów z 100 dyw. strzelców przeszło górami Orlickimi, a z Gr. Bojowej „Oppeln” przez G. Złote i Bialskie. "
kindzal Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 A jak już przeszli przez granicę, to zaczęli się ozbrajać". Nasi przyjaciele" z ϟϟ mieli portki pelne na samą myśl o spotkaniu ze zwycięską Krasną Armją", dlatego też ozbrajali" się w szczególności z wszelkich nieśmiertelników, dystynkcji i naszywek wskazujących na przynależność do tejże organizacji"...
wm Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Co jak co ale przez kotlinę Kłodzką to Estończycy sie nie wycofywali jak juz to trzeba sie wybrać w kotlinę Jeleniogórską.:-)
kindzal Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Polecam:http://www.beloves.wz.cz/obsah2.htm
Rujewit Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Może nie jest najlepszą pozycją ale dla początkującego poszukiwacza jest jak znalazł. Przynajmniej zmusza do innych poszukiwań szczególnie po przypisach innych książek ;)
yorke Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Shark,Marek Ci trafnie odpowiedzial o co w tym wszystkim chodzi. p.s.jesli masz po nich jakies fanty to pokaz fotosy - kazdy z ogromna ciekawoscia na nie popatrzypozdrowka
profos Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 To nie psychoza, ale obawa o to, że za rok nie poznam miejsca jeżeli zamieszczę tu jakieś mapki. vojtaz, powklejaj te fotki, które otrzymałeś z Czech..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.