Skocz do zawartości
  • 0

klamra niemiecka nietypowy groszek

dolowacz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie ma sprawy - i jeszcze jedno, akurat na tej klamrze nigdy nie było groszku", a widoczne purchle" powstały od temperatury lub złych warunków glebowych.
Napisano

A nie jest to nieudolnie postarzona kopia klamry HJ? Tył jest charakterystyczny dla kopii klamer z allegro. Normalnie powinno być odbicie lustrzane" albo nakładka a na tej widać, że to odlew. Chyba, że odlewy tez były ;)

Napisano
Sailer, nie wiem po co ktoś miałby zakopywać kopię. Najpierw wkurzony ją spalił, potem wyrzucił? Metal wyglądał mi na aluminium, mało korozji, może coś w tym jest
Napisano
Były, właśnie te cynkowe, i właśnie z powodu najprostszego procesu produkcji najczęściej są podrabiane. Klamra dołowacza jest prawdziwa, nawet jako oryginał praktycznie nic nie warta, wiec po co robiono by tak masakryczną kopię?
Napisano
Nie takie rzeczy zakopywali ;) Wiesz nie siedzę w temacie klamerek, ale nie widziałem jeszcze takowej oryginalnej, to tylko moja sugestia ;) Ludzie w temacie na pewno rozwikłają zagadkę ;)

PozdrOOO!
Napisano
Normalna cynkowa klamra HJ, zdenazyfikowana i chyba spalona. Nie doszukujcie się kombinacji tam, gdzie ich nie ma. Były takie klamry, Sailer, cynkowe wykonane metodą odlewu, nie bite stemplem. Niestety właśnie te najczęściej są obecnie podrabiane.
Napisano
I nie sugerujcie się brakiem bić, to nie było regułą. Regułą jest tylko to, że każda kopia ma zawsze sygnatury:-) Kiedyś widziałem wykonaną właśnie metodą odlewu kopię niemieckiej klamry I-wojennej, której na rewersie nabito... oznaczenie RZM:-) Fantazja ludzka nie zna granic:-)
Napisano
Człowiek cały czas się uczy ;) Wykopując taka klamrę z pewnością uznał bym ja za kopię i rzucił w kat ;) Dzienx za info ;)))

PozdrOOO!
Napisano
Jeszcze jedno pytanie- czy były aluminiowe odlewy tych klamer? Klamerka jest bardzo lekka. Jak sprawdzić z czego jest wykonana? Pozostaje Archimedes, czy jest jakaś inna metoda
Napisano
potwierdzam -oryginalna aluminiowa klamra HJ w tej technice ( odlew ciśnieniowy ) wykonywana np. przez firmę WILHELMA SCHRODERA 1942-44 groszek to tylko purchle temperaturowe tak jak pisał danieloff -klamra oryginalnie gładka bez groszku -to tyle -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie