Skocz do zawartości

Przypinka z motywem liści

Thomson.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dodam, że owy przedmiot był najprawdopodobniej złocony co widać na zdjęciu nr 2. Czy jest to przedmiot cywilny czy raczej wojskowy. Za każdą sugestie dziękuje.
Napisano
Alessandros - rozwiń proszę swoją myśl.
na podstawie jakich przesłanek wnioskujesz że to jest carskie ? nie żebym był złośliwy, ale mnie to zaciekawiło :)

pozdro
Napisano
może mam mylne przeświadczenie, ale byłem przekonany, że te motywy typu kwiatki(pomijając szarotki), listki były przede wszystkim carskie. dlatego napisałem 'zapewne. na typowo kopiejkowych polach wpadają czasem jakieś kawałki tulipanków itp.. co prawda poza rybką żadnej broszki tam nie znalazłem, ale np dziś trafiła sie jakaś ozdóbka ze strączkami grochu. chyba wbiło mi się tak do głowy i teraz co drugi fant jest dla mnie 'carski. ale nie sądzę że to jest akurat dla Ciebie sprawa do rozpatrywania;) a takie popierdółki zazwyczaj są bardzo trudne do zidentyfikowania więc chociaż przedstawiłem swoje zdanie.

pozdro
Napisano
dzięki za wyjaśnienie :)

jednak roślinny motyw dekoracyjny w broszkach czy przypinkach, był bardzo popularny i powszechnie wykorzystywany w produkcji takiej biżuterii.
masz rację, że bardzo trudno jest identyfikować tego typu rzeczy - najczęściej są one anonimowe" czyli nie posiadają oznaczeń producenta, co bardzo utrudnia ID.

powiem szczerze, że ja nawet nie staram się identyfikować tego typu rzeczy :)

poniżej przykłady moich przypinek, czy broszek - jak kto woli :)

pozdro
Napisano

Akurat o dwóch ostatnich się nie wypowiem ale trzy listki, od których zaczął się wątek to rzeczywiście fragment carskiej odznaki czapkowej jakiejś szkoły. Składały się one z dwóch takich pęczków listków ułożonych symetrycznie na boki a między nimi litery-skrót danej szkoły. Załączam zdjęcie poglądowo choć tu jest inny rysunek liści. Inne zdjęcia z uczniami były np. w artykule Odkrywcy" o carskich klamrach szkolnych.
Pozdrawiam.
Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie