Skocz do zawartości
  • 0

Carski emblemat 12 płk strzelców syberyjskich

marek50

Pytanie

Napisano

Znalezione w pn-wsch lubelszyźnie miejscu walk w sierpniu 1915
Prawdopodobnie należący do 12-go płk strzelców syberyjskich
(12-i Sibirskii Strelkovyi ego imperatorskago vysochestva naslednika tsesarevicha polk)
mam zagwozdkę – gdzie był noszony lub do czego służył
pozdrawiam marek50
ps. Szperałem w googlu, lecz bez rezultatów, czy może są gdzieś monografie lub opis szlaku bojowego jednostek carskiej armii i jeszcze jedna prośba o bibliografię dotyczaca walk na płn lubelszczyźnie w 1915r.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tylko jeśli zrobiony na własną rękę to jest (tak mi się wydaje) zbyt profesjonalny,chyba ze żołnierz miał dostęp do jakiejś tłoczni i ta wielkość 10 cm na 7 cm, i brak otworu na zawieszenie; chyba że trzymał to w kieszeni munduru lub sadząc po śladach wpinał to w mundur

pozdro marek
Napisano
Z tym profesjonalizmem to bym raczej nie przesadzał. Widać po kształcie liter, że bite odręcznie ale trzeba przyznać, że twórca się starał :) I akurat brak otworu o niczym nie świadczy choć fakt, że jest to raczej zjawisko rzadkie niż reguła.
http://www.pugoviza.ru/files3/images/cl_bt/ps_inf/b_16plp_2.jpg

Nie rozumiem tylko stwierdzenia:
...blacha tłoczona i OKSYDOWANA..."(?)

Tak czy inaczej moim zdaniem ciekawa samoróbka licznego".

Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
dodam jeszcze wymiary szer ok 7 cm wysokość 10 cm, blacha tłoczona i oksydowana, z tyłu śladu jakby po wąsach, wygląda raczej na robotę fabryczną, czyli radosna twórczość okopowa odpada
Napisano

Znalezione w pn-wsch lubelszyźnie miejscu walk w sierpniu 1915
Prawdopodobnie należący do 12-go płk strzelców syberyjskich
(12-i Sibirskii Strelkovyi ego imperatorskago vysochestva naslednika tsesarevicha polk)
mam zagwozdkę – gdzie był noszony lub do czego służył
pozdrawiam marek50
ps. Szperałem w googlu, lecz bez rezultatów, czy może są gdzieś monografie lub opis szlaku bojowego jednostek carskiej armii i jeszcze jedna prośba o bibliografię dotyczaca walk na płn lubelszczyźnie w 1915r.

Napisano
Licznyj znak czyli carski rodzaj nieśmiertelnika/identyfikatora, w tym wypadku zrobiony na własną rękę.

12. Sibir. Połk
nr. żołnierza 46.

pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 22:01 20-08-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie