lina_90 Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 Witam! Całkiem przypadkiem trafiłem na coś takiego. Wydaje mi się ,że jest to grot od strzały. Prosiłbym o sugestię z jakiego okresu może pochodzić. Znaleziony niedaleko Buska Zdroju. Woj świętokrzyskie.
lina_90 Napisano 19 Sierpień 2009 Autor Napisano 19 Sierpień 2009 No nic dzięki za wszelkie sugestie.pozdrawiam
ERWIN Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Niestety, to tylko przypadkowy kształt kamienia, nie ma śladów obróbki przez człowieka.
DIGITALMEN Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 moim zdaniem to zwykły kamień ponieważ dawniej zbierałem różne kamienie i miały różne ciekawe kształty nadane przez naturę a nie człowieka , miałem w swoich zbiorach bardzo dużo ciekawych eksponatów co przypominały różne rzeczy , teraz ich nie mam i nie mam jak pokazać. Musiał byś zapytać geologa o to.
mihura Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Tylko duże powiększenie krawędzi(w tym przypadku)Mogło by dać jasną odpowiedź.pzdr.
mecenas12 Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 nie zgodzę się z tobą, to coś ma zbyt owalny kształt i jest zbyt płaskie ,a poza tym jeśli jest w stanie przeciąć kawałek materiału to może to być grot, lub nóż
lina_90 Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 No cóż fotki w całości nie oddają tego jak to ,,coś'' wyglada. Obrzeża wyglądają tak jakby były wytarte o coś.. jakiś inny kamień czy coś w tym stylu.
bandolero Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Kolego, z takich kamieni nie wyrabiano narzędzi- nie jest to ani krzemień, ani chalcedon. Groty łupane z kamieni były o wiele cieńsze i ostrzejsze.
lina_90 Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 Może to zdjęcie coś wyjaśni. Proszę zwrócić uwagę na wyróżnione miejsca.
lina_90 Napisano 18 Sierpień 2009 Autor Napisano 18 Sierpień 2009 Nie sugeruje ,że to musiało spełniać zadania noża czy grotu, może po prostu komuś się nudziło...
ERWIN Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Jeszcze raz: na tym kamieniu NIE MA śladów intencjonalnej obróbki.
kopijnik2 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 no cóż...Archeologia Polska zna już historię arzędzi z miękkiego kamienia"...była ona wielką sensacją mieniąc się okresem przed użyciem krzemienia..._____________________tylko to było romantyczne fałszerstwo, w celu ucieszenia Pana Archeologa - wykonane przez miejscowych...także - nie odkrywajcie Archeologii - po raz wtóry...
kopijnik2 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 w przypadku domniemanego ostrza - ie krzemieniem" i ie obsydianem"http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemie%C5%84decyduje powszechność, łupliwość,przełam, twardośćhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_w_skali_Mohsa
Pytanie
lina_90
Witam! Całkiem przypadkiem trafiłem na coś takiego. Wydaje mi się ,że jest to grot od strzały. Prosiłbym o sugestię z jakiego okresu może pochodzić. Znaleziony niedaleko Buska Zdroju. Woj świętokrzyskie.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.