sobolaro Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2009 Witam, mam pytanie jak elektroliza działa na mosiądz. Znalazłem w lesie łuskę z 1940r. i chciałbym ją wyczyścić ze rdzy, ale nigdy jeszcze nie czyściłem żadnego rodzaju metali kolorowych tym sposobem. Może któryś z kolegów już próbował i doradzi mi czy warto próbować, czy nie. Z góry dziękuję i pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Sierpień 2009 Share Napisano 14 Sierpień 2009 Rdza na mosiądzu? Hmmm, ciekawe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 14 Sierpień 2009 Share Napisano 14 Sierpień 2009 czyści jak każdy metal, jezeli sa duże wzery w tym twoim przedmiocie to po elektrolizie sie znacznie uwidocznia, o patynce też można pomażyc bedzie czysty metal , nie zawsze to ładnie wyglada:P ten twoj przedmiot może być stalowy i tylko pokryty miedzia dlatego jest na nim rdza, no chyba ze mosiadz przebywał w towarzystwie stali ale na zdjeciu widze ze to pierwsze raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 15 Sierpień 2009 Share Napisano 15 Sierpień 2009 Ewidentnie widać, że łuska jest stalowa,a tylko spłonka mosiężna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobolaro Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2009 Tak właśnie jedyny Thomson trzeźwo myśli przecież to widać na kilometr, że łuska jest stalowa a mosiężna jest tylko spłonka. Chodzi mi właśnie o to czy elektroliza nie zniszczy tej spłonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 15 Sierpień 2009 Share Napisano 15 Sierpień 2009 Nie zniszczy. Po całym zabiegu wystarczy spłonke przetrzeć i nabierze naturalnej barwy jaką miała w minionym okresie. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 15 Sierpień 2009 Share Napisano 15 Sierpień 2009 Spłonka bedzie miała barwe miedzi dlatego ze cynk sie utlenił ze stopu. A sadze ze pierwotnie była koloru złotego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobolaro Napisano 16 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2009 Witam wszystkich ponownie, oto łuska po elektrolizie. Faktycznie miejscami mosiądz robi się czerwony, ale jestem bardzo zadowolony ;)Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobolaro Napisano 16 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2009 Mam jeszcze jedno pytanie wiem, że powinienem zapytać o to w dziale ingentyfikacja, ale jak już tu wkleiłem zdjęcia to pozwolę sobie tu zadać to pytanie. Czy po napisach na spłonce potrafi ktoś powiezieć jakiej narodowości jest ta łuska i z jakiej broni pochodzi?PS.średnica łuski to 45mm, wysokości niestety nie znam, gdyż łuska jest rozerwana powyrzej 60mm.Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.