Gizeh Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Na wzgórzu przy szosie do Krzywej w naszej gminie trwają prace przy budowie pomnika ku czci poległych 7 polskich lotników, niosących z Włoch pomoc dla Powstańców Warszawy. Wieczorem 27 sierpnia 1944 r. załoga kpt. Franciszka Omylaka wystartowała, aby wykonać swoje piąte zadanie. Należała ona do 1586 Eskadry do Zadań Specjalnych, a stacjonowała na lotnisku Campo Cassale koło Brindisi, na południowym wschodzie Włoch. Wystartowała na wypożyczonym samolocie HP Halifax FS-P w składzie: kpt. nawigator Franciszek Omylak , ppor. pilot Kazimierz Widacki , ppor. bombardier Konstanty Dunin - Horkawicz , ppor. strzelec pokładowy Tadeusz Mroczko , sierżant mechanik pokładowy Wilhelm Balcarek , sierżant radiooperator Jan Ożga , sierżant strzelec pokładowy Józef Skorczyk W tym roku przypada 65 rocznica zestrzelenia Halifaxa.Komitet Społeczny Budowy Pomnika zaprasza na uroczyste odsłonięcie, które nastąpi w dniu28 sierpnia 2009 r. Banica – Krzywa Społeczny Komitet Budowy Pomnika Siedmiu Lotników w Banicy podaje numer konta dla wszystkich zainteresowanych wsparciem na rzecz budowy Pomnika w Banicy- Krzywej.Nr konta: 28 8795 0005 2001 0021 9079 0007Bank Spółdzielczy w Gorlicach http://www.sekowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=111&Itemid= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 15 Sierpień 2009 Share Napisano 15 Sierpień 2009 Gizeh, mam pytanie: Czy jest budowany nowy pomnik, czy odnawiany bądź przebudowywany stary? Czy na tablicy będą nazwiska załogi kapitana Franciszka Omylaka? W tytule wątku piszesz, że odsłonięcie jest 23 sierpnia, zaś później w samym wątku, że 28 sierpnia; czy mógłbyś sprecyzować, która data jest prawidłowa?Pozdrawiamszczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizeh Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2009 Oczywiście 28 sierpnia, kopnąłem się w tytule.Szczegółów odnośnie pomnika nie znam niestety, dostałem to info od znajomego, który pomógł swojego czasu wyjaśnić, że samolot, który się rozbił to nie Liberator tylko Halifax. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizeh Napisano 16 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2009 Dopytałem: to będzie nowy pomnik ale w tym samym miejscu. Mają zostać na nim wymienieni wszyscy członkowie załogi.Ponoć jest też planowana ekshumacja poległych i ich identyfikacja coby pochować ich pod właściwym nazwiskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Dzięki za wyjaśnienia. Jeszcze jedno małe pytanie: Czy z wykopanych i zakonserwowanych części wyżej wymienionego samolotu jest zrobiona jakaś ekspozycja, którą można byłoby oglądnąć?Pozdrawiamszczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.