Skocz do zawartości

23.08 - odsłonięcie pomnika załogi zestrzelonego Halifaxa

Gizeh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na wzgórzu przy szosie do Krzywej w naszej gminie trwają prace przy budowie pomnika ku czci poległych 7 polskich lotników, niosących z Włoch pomoc dla Powstańców Warszawy.
Wieczorem 27 sierpnia 1944 r. załoga kpt. Franciszka Omylaka wystartowała, aby wykonać swoje piąte zadanie. Należała ona do 1586 Eskadry do Zadań Specjalnych, a stacjonowała na lotnisku Campo Cassale koło Brindisi, na południowym wschodzie Włoch. Wystartowała na wypożyczonym samolocie HP Halifax FS-P w składzie: kpt. nawigator Franciszek Omylak , ppor. pilot Kazimierz Widacki , ppor. bombardier Konstanty Dunin - Horkawicz , ppor. strzelec pokładowy Tadeusz Mroczko , sierżant mechanik pokładowy Wilhelm Balcarek , sierżant radiooperator Jan Ożga , sierżant strzelec pokładowy Józef Skorczyk

W tym roku przypada 65 rocznica zestrzelenia Halifaxa.
Komitet Społeczny Budowy Pomnika zaprasza na uroczyste odsłonięcie, które nastąpi w dniu
28 sierpnia 2009 r. Banica – Krzywa

Społeczny Komitet Budowy Pomnika Siedmiu Lotników w Banicy podaje numer konta dla wszystkich zainteresowanych wsparciem na rzecz budowy Pomnika w Banicy- Krzywej.

Nr konta: 28 8795 0005 2001 0021 9079 0007
Bank Spółdzielczy w Gorlicach

http://www.sekowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=111&Itemid=
Napisano

Gizeh, mam pytanie: Czy jest budowany nowy pomnik, czy odnawiany bądź przebudowywany stary? Czy na tablicy będą nazwiska załogi kapitana Franciszka Omylaka? W tytule wątku piszesz, że odsłonięcie jest 23 sierpnia, zaś później w samym wątku, że 28 sierpnia; czy mógłbyś sprecyzować, która data jest prawidłowa?

Pozdrawiam
szczepciu

Napisano
Oczywiście 28 sierpnia, kopnąłem się w tytule.
Szczegółów odnośnie pomnika nie znam niestety, dostałem to info od znajomego, który pomógł swojego czasu wyjaśnić, że samolot, który się rozbił to nie Liberator tylko Halifax.
Napisano
Dopytałem: to będzie nowy pomnik ale w tym samym miejscu. Mają zostać na nim wymienieni wszyscy członkowie załogi.
Ponoć jest też planowana ekshumacja poległych i ich identyfikacja coby pochować ich pod właściwym nazwiskiem.
Napisano

Dzięki za wyjaśnienia. Jeszcze jedno małe pytanie: Czy z wykopanych i zakonserwowanych części wyżej wymienionego samolotu jest zrobiona jakaś ekspozycja, którą można byłoby oglądnąć?

Pozdrawiam

szczepciu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie