db Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 witam,taka oto pamiątka z wakacji, nie wiem jednak jaka to formacja i stopień. Ktoś może pomóc?Wygląda na okres międzywojenny lub IIwś.
db Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 raczej jest jasno szare/spłowiałe ale teraz nie mam jak sprawdzić.
db Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 Przepraszam za brak odpowiedzi ale miałem problem z dostępem do sieci.:) TAK, kepi pod paskiem jest tez jasno szare ale już pod wyściółką od wewnątrz bardzo jasno błękitne. Czyli wszystko się zgadza! bardzo dziękuje za pomoc. Czy jest możliwe wydatowanie tego kepi?Udało mi się na wyprzedażach strychowych kupic jeszcze jedno. Zawsze miałem sentyment do Francji a kepi uosabia niejako ten kraj. Tym razem całe czarne. Wygląda na stare choć nie tak jak poprzednie. Porównywałem jednak z innymi które mają daty na wyściółce i z roku 1958r, wyglądało dużo młodziej. Więc i te może jest sprzed 45r. Właściciel poinformował mnie ze nie jest to policja ani żandarmeria, ale nie zrozumiałem co to za formacja. Niestety tylko język francuski tam obowiązuje, po angielsku bardzo mało kto coś rozumie. dla mnie wygląda jak policyjne.
db Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 troszkę zaszokowała mnie cena kepi z linku. Moje co prawda jest zniszczone ale było dużo, dużo tańsze. czarne również.
db Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 witam,taka oto pamiątka z wakacji, nie wiem jednak jaka to formacja i stopień. Ktoś może pomóc?Wygląda na okres międzywojenny lub IIwś.
Luftlander Napisano 6 Sierpień 2009 Napisano 6 Sierpień 2009 Jasno niebieski w tym wypadku 4e Régiment de Chasseurs d'Afrique.http://www.grandearmee.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=533Ilość węzłów na czerwonym tle skazuje na Lieutenanta.
Luftlander Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Sprawdź czy kepi jest białe czy tylko spłowiałe? Podejrzyj pod paskiem, bo coś mi tu nie pasuje...
Luftlander Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Kepi oficera 4-tego Regimentu Legii Cudzoziemskiej.
Luftlander Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 Kepi Żandarmerii. Takiej jak z Saint-Tropez.Fajna strona pogrzeb troszkę i znajdziesz wszystko...http://www.kepi.fr/cadre.htm
Luftlander Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Nie nie paradne fe Francji mają całą naukę o kolorach kepi...np. Infanterie (INF) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręLegion Infanterie (INF / LEG) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręChasseurs jeden Pied (INF) - ciemnoniebieski zespołu, ciemnoniebieski góręOfficiers des Chasseurs jeden Pied (INF) - czarny aksamit, zespol, ciemnoniebieski góręZouaves (INF) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręTirailleurs (INF) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręChasseurs parachutistes (INF) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręParachutistes de choc (INF) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręChasseurs jeden Cheval (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręLegion Cavalerie (ABC / LEG) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręChasseurs d'Afrique (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręCuirassiers (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręDragons (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręHussards (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręDe chars walki (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręSpahis (ABC) - Sky Blue pasma czerwonego góręArtillerie (ART) - ciemnoniebieski zespołu, ciemnoniebieski góręArtillerie 68e RA (ART) - ciemnoniebieski zespołu, ciemnoniebieski góręSerice géographique (ART / GEO) - ciemnoniebieski zespołu, ciemnoniebieski góręLotnictwo légère (SZTUKA / ALAT) - Royal Blue zespołu, Royal Blue góręGenie (GEN) - czarny pas, czarny góręLegion Genie (GEN / LEG) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręOfficiers du Genie (GEN) - czarny velevet zespołu, czarny góręSapeurs pompiers de Paris (GEN) - czarny velevet zespołu, czarny góręKorpus technika i administratif (GEN / CTA)-czarny velevet zespołu, czarny góręPociąg (TRN) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręTransmisje (TRS) - czarny pas, czarny góręKorpus technika i administratif (TRS / CTA)-czarny velevet zespołu, czarny góręMateriałami (MAT) - Sky Blue pasma czerwonego góręKorpus technika i administratif (MAT / CTA)-Sky Blue zespołu, czerwony góręTroupes Coloniales (TDM) - ciemnoniebieski zespołu, ciemnoniebieski góręSous-Officier du Commissariat (CAT) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręKorpus technika i administratif (CAT / CTA) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręCommissaires (CAT) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręService de santé (SSA) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręMédecin (SSA) - ciemny czerwony aksamit zespołu, czerwony góręPharmacien et chimiste (SSA) - ciemnozielonego aksamitu zespołu, czerwony góręDentiste (SSA) - ciemny purpurowy velevet zespołu, czerwony góręVeterinaire (SSA) - ciemny czerwony velevet zespołu, czerwony góręKorpus technika i administratif (SSA / CTA) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręCadre spécial spécialité état-major (CST / GSEM) - ciemnoniebieski pasma czerwonego góręKorpus technika i administratif (CTA) / GSEM)-czarny pas, czarny góręCorps des Officiers ekspertów (CST / EXP) - czarny pas, czarny góręAumoniers (AUM) - czarny pas, niebieskie niebo góręEcoles (ECO) - Sky Blue pasma czerwonego góręAction Sociale des Armees (ASA) - no jednolitego> zamień
db Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 dziekuje za odpowiedz, a czy jest mozliwe wydatowanie tego kepi. Czy pokrywają się z moimi przypuszczeniami że to Kepi jest sprzed 1945r.?
Pytanie
db
witam,
taka oto pamiątka z wakacji, nie wiem jednak jaka to formacja i stopień. Ktoś może pomóc?
Wygląda na okres międzywojenny lub IIwś.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.