Skocz do zawartości

Puszka.

Mr.Vegas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów. Jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy temat. Znalazłem ostatnio taką puszkę i nie wiem za bardzo jak ją wyczyścić żeby nie zniszczyć farby a usunąć rdze. Jeśli macie jakiś pomysł to proszę o posty. Pozdro.

Napisano
Najlepiej będzie zastosować kwas szczawiowy. Na zdjęciach dobrze nie widać, ale wydaje mi się, ze tej rdzy jest bardzo mało i fosol też by pomógł.

Pozdro
Napisano
Thomson zalecasz wszystkim kwas szczawiowy, no dobra fajnie, ale to nie koniec kłopotów, napisz w takim razie jak dalej zakonserwować wyczyszczony przedmiot. Osoba która się nie zna zrobi tak a po roku, dwóch zauważy ponowny nawrót korozji
Napisano
Der bartosz jeżeli byłbyś taki uprzejmy to mógłbyś napisać za mnie ;)

Co do tematu to metod konserwacji jest bardzo wiele i kolega nie będzie mieć z tym problemu. Od oleju silnikowego po żywice akrylową lub wosk. Zależy kto co lubi.

Pozdrawiam
Napisano
Wiesz co to są kwasy organiczne? kwas szczawiowy się do nich zalicza, a wyprowadzenie z puszki, hełmu itp. tego kwasu jest cholernie trudne, i pisanie tutaj że przetrzeć go olejem silnikowym jest mało profesjonalne. Nawet wygotowanie kilka razy fantu w wodzie destylowanej za dużo nie da, a więc polecam cenniejsze fanty czyścic z umiarem chyba ze ktoś ma obszerny portfel
Napisano
Jak taki mądry jesteś to trzeba było od razu napisać. Oczywiście masz racje co do wygotowania. Jednak ja o tym zapomniałem i nie zarzucaj mi tego. . Jeżeli fanta jeszcze potraktujesz np. olejem silnikowym to dwukrotnie zmniejszysz proces działania tego kwasu, a nawet ograniczysz go do 0.
W pierwszym poście podałem mniej inwazyjny środek jakim jest Fosol. Po dokładnej konserwacji efekt też będzie zadowalający, a co najważniejsze pozostawia cienką ochronną warstwe. Ale to już od właściciela fanta zależy co i jak chce robić. Równie dobrze mógłby zakonserwować samym wd i też by dawał rade.
Napisano
Jak się uważa co się robi, to mała szczotka na wiertarce to bardzo dobry pomysł. Sądzę, że Vegas ma na tyle rozumu żeby nie zjechać farby, więc twoja zaczepna wypowiedź nie jest potrzebna.
Napisano
Czy ja nie moge spokojnie spędzić urlopu? I na chwile was samych zostawić? Puszka nadaje się do zabawy z Fosolem. Prosze o rozwage w wypowiedzach, chyba że was profilaktycznie zbanuje :)
Wojtek
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie