Skocz do zawartości

Puszka.

Mr.Vegas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy temat. Znalazłem ostatnio taką puszkę i nie wiem za bardzo jak ją wyczyścić żeby nie zniszczyć farby a usunąć rdze. Jeśli macie jakiś pomysł to proszę o posty. Pozdro.

Der bartosz jeżeli byłbyś taki uprzejmy to mógłbyś napisać za mnie ;)

Co do tematu to metod konserwacji jest bardzo wiele i kolega nie będzie mieć z tym problemu. Od oleju silnikowego po żywice akrylową lub wosk. Zależy kto co lubi.

Pozdrawiam

Wiesz co to są kwasy organiczne? kwas szczawiowy się do nich zalicza, a wyprowadzenie z puszki, hełmu itp. tego kwasu jest cholernie trudne, i pisanie tutaj że przetrzeć go olejem silnikowym jest mało profesjonalne. Nawet wygotowanie kilka razy fantu w wodzie destylowanej za dużo nie da, a więc polecam cenniejsze fanty czyścic z umiarem chyba ze ktoś ma obszerny portfel

Jak taki mądry jesteś to trzeba było od razu napisać. Oczywiście masz racje co do wygotowania. Jednak ja o tym zapomniałem i nie zarzucaj mi tego. . Jeżeli fanta jeszcze potraktujesz np. olejem silnikowym to dwukrotnie zmniejszysz proces działania tego kwasu, a nawet ograniczysz go do 0.
W pierwszym poście podałem mniej inwazyjny środek jakim jest Fosol. Po dokładnej konserwacji efekt też będzie zadowalający, a co najważniejsze pozostawia cienką ochronną warstwe. Ale to już od właściciela fanta zależy co i jak chce robić. Równie dobrze mógłby zakonserwować samym wd i też by dawał rade.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie