seroczyn Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Moi drodzy parafijanieKieruje do Was zapytanie w sprawie niemieckich archiwów a raczej zbiorów na temat kampanii 1939 w Polsce. Jakie archiwa niemieckie posiadają takie zbiory, jaka jest ich dostępność. Czy ewentualnie są one uporządkowane i na jakiej zasadzie. Mam na myśli przyporządkowanie do danej jednostki, regionu itp. Interesują mnie w szczególności relacje a przede wszystkim zdjęcia. Dostałem niusa, że istnieją zdjęcia z moich okolic w niemieckich archiwach ale nic poza tym. ---------------------------------Drugie pytanie dotyczy fundacji Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Jeżeli ktoś ma bezpośredni dostęp w Niemczech to proszę o kontakt. Pisałem do oddziału w Polsce na temat konkretnej niemieckiej ekshumacji, niestety skierowali mnie na adres niemiecki.
*adi* Napisano 6 Sierpień 2009 Napisano 6 Sierpień 2009 Niemiecka fundacja Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge napewno ci odpowie.Wyjasnili dla mnie pewna sprawe,chetnie odpisuja i pomagaja.Z doswiadczenia wiem ze zagraniczne archiwa chetnie pomagaja interesantom,nie to co nasze,za kazdym razem jakas administracyjna bzdura o tym ze nic nie maja lub procedury wymagaja skladania wnioskow do rozpatrzenia.Do niemieckiego VDK mozesz pisac po polsku.Na odpowiedz czeka sie miesiacami ale jest sprawdzona.
seroczyn Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 Dzięki Adi za odpowiedź. Skontaktowałem się już z fundacją, czekam na odpowiedź. Miałem nadzieję że jakoś przyspieszę...------------------------------A jak jest ze zbiorami w niemieckich archiwach?
*adi* Napisano 6 Sierpień 2009 Napisano 6 Sierpień 2009 Kontaktowalem sie tylo 2 lub 3 razy z malymi archiwami miejskimi.Chetnie odpisywali.Natomiast nigdy nie probowalem nawiazac z jakims duzym narodowym archiwum wiec ciezko mi powiedziec,ale sproboj nie masz nic do stracenia.Jesli udostepniaja zbiory tylko dla naukowcow to grzecznie odmowia.Sproboj napiac do http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Suche-R.htm
elpasys Napisano 7 Sierpień 2009 Napisano 7 Sierpień 2009 Cytat: ...udostepniaja zbiory tylko dla naukowcow .."To niezupełnie jest tak. Pracę o charakterze naukowym może prowadzić każdy, bo jest to prawo każdego gwarantowane konstytucją. Chodzi o to, aby wynik prac, któe powstaną w wyniku udostępnienia archiwaliów został opublikowany (deklaracja). Tak samo jest w polskich archiwach.
damian. Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Witam,Czy szanowni koledzy posiadają wiedzę, czy polskie archiwa posiadają kopie dokumentów nazistowskich jakie posiada np. Archiwum w Aleksandrii USA?
brodaamor Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Jest to tzw. zbiór aleksandryjski. Trochę jest w zbiorach specjalnych Wojskowego Biura Badań Historycznych, trochę w Archiwum Akt Nowych
damian. Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Czy jest ktoś na forum kto korzysta z archiwów u zachodniego sąsiada i chciałby pomóc? Interesuje mnie także treść z kilu niemieckojęzycznych książek i czasopism o tematyce wojennej. Chcących pomóc proszę o kontakt.
wm Napisano 7 Październik 2012 Napisano 7 Październik 2012 WitamCo ciebie interesuje i w czym mógłbym pomóc?Korzystam z archiwów głównie NARA, ale miałem także styk z Freiburgiem. Mnie niestety inny okres interesuje gdyż 1944-45.Ale myślę,że mogę pomócPozdrawiamMarek
falcon1000tk Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 Pytanie do znających temat:W mojej okolicy nazwijmy ją X w czasie wojny Niemcy na szeroką skalę długimi miesiącami kopano okopy, robiono zasieki i bunkry(drewniane) setki jak nie kilometry przekopanej ziemi-dziesiątki ludzi pracowało przy tym przedsięwzięciu-między innymi z mojej rodziny...Okazało się jednak, że front poszedł zupełnie gdzie indziej i okopy się nie przydały...I moje PYTANIE:Czy w archiwach Polskich lub Niemieckich będzie coś o tym? Uważam, że od strony logistycznej akcja była na dość szeroką skalę, na pewno musiano poznać topografię terenu robić mapy szkice zdjęcia itp??gdzie mogę coś o tym znaleźć ???Bardzo proszę o pomoc...:)
falcon1000tk Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 cisza jak makiem zasiał...nikt nic nie wie?
elpasys Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Na wschód od Warszawy Niemcy (polskimi rękami) wykopali kilometry okopów skierowanych frontem na wschód. Te prace były wykonywane pod zarządem władz okupacyjnych. W związku z tym ewentualnych niemieckich dokumentów dotyczących tych prac szukałbym w Archiwum Akt Nowych, gdzie jest dużo dokumentacji z okresu Generalnej Guberni.Potem okazało się, że główny sowiecki atak na Warszawę przyszedł z południa-południowego wschodu. Wcześniej wykonane okopy okazały się bezużyteczne. Wtedy pospiesznie zaczęto doraźnie kopać okopy skierowane w stronę nadciągających Sowietów. Tymi pracami kierowały jednostki wojskowe znajdujące się na danym terenie, np. w rejonie Siennicy 73. Infanterie Division. Takiej dokumentacji (jeśli istniała) należałoby raczej szukać w archiwach rosyjskich lub amerykańskich.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.