Skocz do zawartości
  • 0

mosiężna blacha z numerem

jarekpokor

Pytanie

Napisano

witam!!jeśli ktoś wie co to za cudo to prosze o pomoc.znalezione w rejonie walk pierwszowojennych.przeszukałem rózne fora i strony o odpowiedniej tematyce i niestety na nic podobnego nie trafiłem a ciekawość nie daje spokoju.z góry dziękuje za podpowiedzi.Łódź pozdrawia!

Kolega zapozna się z Regulaminem, poprawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:58 31-07-2009

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z całym szacunkiem, ale na psi numerek to mi coś nie pasuje, praowałem kilka lat w pewnym miejscu i były tam urządzenia znaczone numerkami bardzo podobnymi w kroju pisma i wykonania (odlewy, wytłoczki, nie wiem jakto nazwać), były tak znaczone urządzenia służące do sterowania ruchem kolejowym, gdy pojrzałem na tą fotografię to od razu mi sie skojarzyło że tam były bardzo podobne tablizki w kroju pisma i wykonania całości elementu. To tylko moja sugestia gdzie szuykać dalej nie wiem, ale wszystkie ówczesne urządzenia na których pracowałam miały sygnatóry i tabliczki firmowe niemieckich firm i niektóre jeszcze sprzed roku 1942.
Napisano

witam!!jeśli ktoś wie co to za cudo to prosze o pomoc.znalezione w rejonie walk pierwszowojennych.przeszukałem rózne fora i strony o odpowiedniej tematyce i niestety na nic podobnego nie trafiłem a ciekawość nie daje spokoju.z góry dziękuje za podpowiedzi.Łódź pozdrawia!

Kolega zapozna się z Regulaminem, poprawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:58 31-07-2009

Napisano
zgadza sie,blacha jest odlewana a nie tłoczona.tło pod cyframi jest siatkowane a wymiary to 4,2x4,2 cm.otwor srednicy 0,5 cm.a tak wogóle znalazłem ją w pobliżu miejsca gdzie eksplodował pocisk szrapnelowy a w okolicy nie ma żadnych torów kolejowych..czyżby jakiś zabłąkany drużnik,he he
Napisano
witam ponownie.blacha jest odlewana a nie tłoczona,poza tym w tle jest siatkowana.znalazłem ją w pobliżu miejsca wybuchu szrapnela bo było nieco kulek w okolicy.teren jest na 100 % pierwszowojenny bo niedaleko w innych miejscowkach wyszły łuski i szklanka szrapnela.w bliższej i o ile mi wiadomo nieco dalszej okolicy nie ma zadnych torów a co za tym idzie zadnych urządzeń kolejowych.czyżby zabłąkany drużnik he he..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie