Skocz do zawartości

Obce elementy umundurowania, wyposażenia i uzbrojenia w armii niemieckiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to zacznijmy jeszcze raz.
Ta fotka, to prawda czy fałsz?
czy radzieckie elementy umundurowania i uzbrojenia sa przypadkowe czy celowe?
To zdjęcie może być z czasu wojny czy np. fragment filmu propagandowego już powojennego.
Dla porządku dodam, że zdjęcie to występuje w wielu publikacjach ( w tym b. poważnych), dotyczących powstania Warszawskiego.
Najczęściej jest podpisywane:
Hitlerowcy w walce z Powstańcami".

Napisano
W innym temacie pojawiło się sporo zdjęć z włoskimi elementami. To akurat dziwi mniej; Włosi byli sprzymierzeńcem III Rzeszy.
I tak, jak Niemcy zasilali swoich sprzymierzeńców swoim sprzętem, tak korzystali również ze sprzętu swoich sprzymierzeńców.
Napisano
Proponowalbym aby watek nie obejmowal pojazdow i artylerii, bo to temat rzeka, wart osobnego watku.

Czyli tylko mundury, oporzadzenie i uzbrojenie indywidualne, max do CKM.
Napisano
Jestem za:)
Mundur, oporządzenie, wyposażenie najchętniej pojedynczego żołnierza, uzbrojenie...
Z uzbrojenia bym w zasadzie także zrezygnował.
Napisano
Widać, że żołnierz którego opatruje jest żołnierzem wyp. w klamoty brytyjskie więc armia sprzymierzona. I jak widać trzyma w ręku karabin więc to raczej Germaniec jest w niewoli a nie na odwrót ;)
Napisano

Na pewno można wliczyć polskie hełmy wz31 - głównie dla jednostek typu lufschutz. Zdjęcie takiego hełmu z internetowego źródła, myślę, że posiadacz hełmu nie miałby nic przeciwko.

Napisano
Włoskie manierki i menażki oraz czeskie chlebaki wychodziły" mi na strychach na które znoszono fanty z pobojowisk stycznia '45 r.
Napisano

gość z prawej w czeskiej bluzie (kołnierzyk germański już) i mała errata na pierwszej focie to tylko portki austriackie bluzy zapewne reichswehra

Napisano

futrzana czapa (trudno określić czy rosyjska ale zjawisko zabierania ich jeńcom i/lub ściągania z poległych było nader częste, później Niemcy produkowali już swoje własne, od ruskich odróżniały je jedynie orły (wyszywane bądź metalowe) i rzadko sutarz - trójkąt w barwie broni ale praktyka ich zamieszczania nie była zbyt powszechna

Napisano

i mała ciekawostka niby Polak gdyby nie podpis z tyłu foty który brzmi: Unserer zugfuhrer in polnischen uniform (gefunden)" czyli - nasz dowódca druzyny/plutonu w polskim mundurze (znalezionym) :) do tego czytałem jeszcze o użytkowaniu mundurów południowo afrykańskich i takichże hełmów tropikalnych oraz brytyjskich przez jednostki DAK, oraz na domysł - użytkowanie ładownic i innego typowego ekwipunku przeznaczonego dla danego rodzaju broni - pepesza, DP etc oraz ekwipunek zimowy - kufajki,czapy, walonki etc do czasu nie otrzymania własnych wyrobów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie