Uve Napisano 30 Lipiec 2009 Autor Napisano 30 Lipiec 2009 Witam serdecznie,Interesuje mnie tak naprawdę jedna z sygnatur na guzikach artylerii z okresu Królestwa Polskiego / Powstania Listopadowego: KON. GWAR. POL. BATE. POZY. ARTYL. R. 1824.Guzik zaprezentowany na stronie buttonarium pod tym adresem:http://www.buttonarium.eu/baza/btrm0014.jpg Sygnowania na tego typu guzikach odnoszą się do konkretnych baterii lub kompanii. Nie mam innych źródeł, ale wg artykułu o wojskach Królestwa Polskiego na Wikipedii artyleria składała się z następujących formacji:1 kompania pozycyjna artylerii1 kompania lekka artylerii2 kompania lekka artylerii(trzy powyższe kompanie tworzyły 1 Brygadę Artylerii Pieszej)2 kompania pozycyjna artylerii3 kompania lekka artylerii4 kompania lekka artylerii(trzy powyższe kompanie tworzyły 2 Brygadę Artylerii Pieszej)1 bateria artylerii lekkokonnej2 bateria artylerii lekkokonnej(dwie powyższe baterie tworzyły Brygadę Artylerii Lekkokonnej)kompania artylerii garnizonowej - Zamośćkompania artylerii garnizonowej - Modlinbateria pozycyjna artylerii konnej gwardii - Warszawakorpus rakietników - Warszawa(w jego skład wchodziły półbateria konna artylerii oraz półkompania piesza artylerii)Guziki prezentowane na różnych forach oraz na stronie buttonarium zwykle posiadają sygnatury łatwe do odgadnięcia i przypisania do konkretnych jednostek. I tak na przykład:- KOMP. I POZYC ARTYLE PIE oznacza 1 kompanię pozycyjną artylerii wchodzącą w skład 1 Brygady Artylerii Pieszej;- BAT 1 ARTYL LEKKO KONNEY oznacza 1 bateria artylerii lekkokonnej;itp.A co oznaczałaby sygnatura na guziku artylerii: KON. GWAR. POL. BATE. POZY. ARTYL R.1824. Czy oznaczałby baterię pozycyjną artylerii konnej gwardii?Bateria ta w czasie Powstania Listopadowego nosiła inną nazwę: 4 bateria artylerii konnej (lub lekkokonnej) i dowodził nią wtedy Józef Bem. To właśnie ta bateria dowodzona przez Bema wsławiła się brawurową szarżą artylerii konnej w bitwie pod Ostrołęką.Nie mam pewności czy sygnatura oznacza baterię pozycyjną artylerii konnej gwardii, bo na logikę skrót KON. GWAR. powinien być na końcu, a wyraźnie jest na początku, ale z drugiej strony do żadnej innej znanej baterii lub kompanii ten skrót nie pasuje. Czy macie jakieś inne sugestie lub zgadzacie się ze mną?Pozdrawiam
8total4 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 w.g. mnie to Bateria Pozycyjna Artylerii Konnej Gwardii..bić regimentowych na guzikach znane jest tylko kilka rodzajów i nie wiadomo ile było ich tak na prawdę.. wcale bym się nie zdziwił gdyby nigdzie nie opisano guzika z takimi biciami jako znalezisko z tamtych czasów..Gratuluję i pozdrawiam!
Uve Napisano 30 Lipiec 2009 Autor Napisano 30 Lipiec 2009 Dla ścisłości - guzik ze strony buttonarium, do którego zdjęcia podałem link, nie jest moim guzikiem :)Dzięki za odpowiedź.
8total4 Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Labor omnia vincit :)fajnie że ktoś podejmuje temat..nie sądzę aby tylko kilka jednostek uzywało bić regimentowych na guzikach,niewyjaśnionym jest fakt czy np. kilka baterii nie dostalo partii guzików przeznaczonych np. tylko dla jednej i wtedy bateria A" miala swoje, a np. baterie B" C" i D" uzywały guzików z biciami baterii A" gdyż był ich nadmiar magazynowy..moim zdaniem istnieją bicia, które jeszcze nie są znane katalogom i to może być przykład (możliwe iż z małej partii stąd rzadkość w występowaniu) najczęściej widywanym w.g. mnie biciem jest KOMP. I POZYC ARTYLE PIE" tylko pytanie - z czego to wynika?z liczności jednostki ? a może z dużej partii wyprodukowanych guzików, które używały inne jednostki artylerii??alternatywnie: jaki sens był w tym aby np. tylko 3 jednostki spośród 10 miały bicia regimentowe ??temat jest wybitnie nurtujący, niestety bardzo mało jest materiału, który pozwala cokolwiek przypuszczać..SZZ proszony do tablicy :)pozdrowienia!!
Uve Napisano 30 Lipiec 2009 Autor Napisano 30 Lipiec 2009 Myślę że wszystkie jednostki artylerii miały w tym okresie ( 1824 r. i później) bicia na guzikach oznaczające jednostkę.Z tego co widziałem w jakimś dawniejszym temacie, to masz dostęp do pozycji Guziki przewodnik dla kolekcjonerów".Tam jest informacja o znanych sygnaturach - odnoszą się one do 7 jednostek. To całkiem sporo jest znanych. Czemu by więc kilka pozostałych miało nie mieć swoich guzików.Te guziki są dość rzadkim znaleziskiem i przypuszczam, że po prostu guziki z pozostałych jednostek póki co nie zostały znalezione.Ale to domysły :)
8total4 Napisano 31 Lipiec 2009 Napisano 31 Lipiec 2009 też tak uważam..jak ogarnę prace domowe" to upewnię się jakie dokładnie bicia mam na swojej sztuce tego typu..pozdrawiam!
shadowN Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 przyznam że w tym momencie zgłupiałem.albo są tutaj pomieszane sztance, albo jest to coś zupełnie nowego i bliżej nieznanego.Guziki z syrenką nosiły służby miasta Warszawy oraz po ich wybudowaniu także tramwaje warszawskie.nijak to się nie ma do artylerii w 1824 r. ponieważ dla artylerzystów były przewidziane wtedy i fabrycznie produkowane guziki z armatami i gorejącym granatem nad nimi.najprawdopodobniej guzik ten jest wybity sztancami nie od kompletu, możliwe iż sztanca do rewersów uległa zepsuciu albo zwyczajnie zaszła pomyłka i wybito guzik dwa w jednym".Gratuluję bardzo ciekawego i ekskluzywnego egzemplarza.pozdrawiam.
rav79 Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 a to guzik z syganturą KOMP:2 LEKKA ?ART?IL PIE:" najpewniej żołnierza 1 Brygady Artylerii Pieszej, 2 kopmanii lekkiej. niestety sygnatura słabo czytelna :(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.