Skocz do zawartości
  • 0

Element kuchni polowej?

Swiety82

Pytanie

Napisano
Zakładam wątek jeszcze raz, ze zdjęciami lepszej jakości, poniżej oryginalny 'redakcyjny' opis przedmiotu:

Zwracamy się z prośbą o identyfikację niewiadomego fragmentu czegoś" wydobytego z wody. Jest to element jakiejś większej całości, być może pojazdu? Kuchni polowej? Pewnego typu przyczepki"? Fragment został poddany wstępnemu oczyszczeniu. Prosimy o pomoc w ustaleniu, choćby w przybliżeniu - co to jest.
Pozdrawiam
Izabela Kwiecińska

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 10:20 29-07-2009

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolega PATRON, mówimy tu o kanałach wentylacyjnych, czyli elementach zakresu branży sanitarnej(szyby went. są natomiast elementem budowlanym budynku). O jakich przetłoczeniach mówisz? Faktycznie na elementach skośnych", czyli na kątownikach przyspawanych ze spadkiem 45stopni widać kawałki blach z przetłoczeniem. Właśnie one stanowią te kilka % niepewneości przy moim ID. Jednakże montowane są one na konstrukcji, a nie stanowią jej pierwotną część. Może to pozostałości po swego rodzaju rewizji(?). Byłoby to idealne miejsce na wstawienie rewizji kanału (załamanie instalacji).
Napisano
Zakładam wątek jeszcze raz, ze zdjęciami lepszej jakości, poniżej oryginalny 'redakcyjny' opis przedmiotu:

Zwracamy się z prośbą o identyfikację niewiadomego fragmentu czegoś" wydobytego z wody. Jest to element jakiejś większej całości, być może pojazdu? Kuchni polowej? Pewnego typu przyczepki"? Fragment został poddany wstępnemu oczyszczeniu. Prosimy o pomoc w ustaleniu, choćby w przybliżeniu - co to jest.
Pozdrawiam
Izabela Kwiecińska

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 10:20 29-07-2009
Napisano
Witam.
Moje pierwsze skojarzenie to fragment instalacji nawiewowej { tłoczącej,zasysającej}.
Zgadzam się z PATRONEM ,że w konstukcji brakuje kątownika na ramce,prawdopodobnie po dodaniu tego kątownika uzyskalibyśmy kwadrat 25|25 cm.Kwadrat chyba był mocowany do następnego elementu metalowego, o czym świadczą wystające śruby.
Przetłoczenia świadczą o tym ,że użyta blacha miała grubość góra 1 mm i musiała spełniać walory estetyczne,napewno była na widoku.
Ruchoma przesłona mogła spełniać rolę drzwiczek rewizyjnych.
Być może była to konstrukcja samonośna i brakuje w niej czterech kątowników.
To tylko moje przypuszczenia ,ale do wody bym właził.
pzdr.
Napisano
Jest to przedmiot na 90% pochodzenia militarnego.
Jakość wykonania raczej przekreśla sowietów,nie było by np przetłoczeń.Jest to raczej delikatna konstrukcja
Napisano
Witam Marcinie
Podaję jak najbardziej precyzyjnie wymiary tego czegoś: dłuższy bok 55 cm, wysokość około 20 cm, szer. - 25 cm.
pozdrawiam
Iza Kwiecińska
Napisano
Moje zdanie jest takie( nie twierdzę że 100% słuszne)

pojazd o napędzie konnym:-)
ustawiam to sobie przodem stroną prostokątną
na tym prawie kwadracie" wydaje mi się że są pozostałości po zawiasie, czyli była by na tym klapka zamykana na zatrzask na dole ( brak dolnego kątownia )
np w przypadku przodka do 100 mm 14/19p ( oczywiście omaiwam porzykładowo na tym sprzęcie ) kształt schodzący się do klina kojarzy mi się z elementem podnóżka " w przodku, ten element mógł wchodzić i spinać pudła podnóżkowe ponad belkę środkową ramy przy wspomnianym jaszczu w tym miejscu występuje takie właśnie podobne pudełeczko" z zamykaną klapką
nity jak widzę powinny trzymać tutaj blachę o grugości 1,5 mm - 2mm co by mi się zgadzało z blachami używanymi w przodkach...zdecydowanie pomocny był by kontekst znaleziska , można by w jakikolwiek sposób ukierunkować zastanawianie na sprzęt niemiecki/sowiecki/ polski...
z racji występowania przetłoszeń obstawiał bym raczej niemczyznę. jeśli jednak nity posiadają podkładki to zastanawiał bym się nad jakimś polakiem lub francją , raczej wykluczam sowieta

ot i mój tok rozumowania który może oczywiście odbiegać od prawdy.

PATRON
Napisano
Dalej pozostaję przy swojej wersji ID - jest to część kształtki wentylacyjenj (tzw. odsadzki). Argumentem przeciw byłoby np odległość miejsca znalezienia od większej aglomeracji. Przecież nikt by nie wywoził części starej instalacji wentylaji nawiewnej lub wywiewnej daleko za miasto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie