Skocz do zawartości

Kriegs denkmal - I ww

kopijnik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co drugie" nazwisko jest polskie, ale jak widać władze wiedzą lepiej ze trzeba mieć gdzieś" wspomnienia po poległych w Wielkiej Wojnie..

to może i ja zapodam od siebie pewien zapomniany pomnik:
Napisano

krzyż wieńczący pomnik..

niestety nie posiadam fotki całości..
musicie sobie go wyobrazić :)

grunt to nie zapomnieć..
pozdrawiam!

Napisano
Jeśli chodzi o ten szrapnel, to czy Wójt i Rada Gminy już siedzi??? /Ustawa o broni i amunicji/.
Uprzejmie donoszę", że podobny iewybuch" tkwi w ścianie budynku Klasztoru Jasnogórskiego, a 15- sierpnia coraz bliżej !!!
Co na to Władze i prokurator !!!!
Pozdrawiam
GW
Napisano

Dodam może coś i z mojego podwórka... Pomnik mieszkańców naszej gminy poległych w czasie Wielkiej Wojny zwanej później I Wojną Światową.Obelisk stoi na moim osiedlu (Olsztyn-Gutkowo) koło kościoła:

Napisano

Tu ciekawostka, kriegerdenkmal z miejscowości Muszaki (Muschaken). Zdjęcie z okresu po zakończeniu budowy pomnika, najprawdopodobniej lata dwudzieste XXw. Pomnik stał do końca wojny... Później przyjechali na mazurskie ziemi nasi przodkowie i... pomniki niestety już nie stoją:(

Napisano

Jeszcze jedna ciekawostka z Muszak... Gedenkstein - pomnik poświęcony zabitemu rosyjskiemu generałowi (Gregori Bernkoff) i 50 żołnierzom rosyjskim poległym w marcu 1915r. Nie muszę dodawać, że ten obelisk też już nie istnieje... Prusacy jak widać potrafili uszanować nie tylko swoich poległych żołnierzy, ale również swoich wrogów! My niestety po przejęciu tych ziem zniszczyliśmy nie tylko pomniki naszych wrogów, ale (o ironio)też pomniki ich wrogów naszych! Mało tego zrównaliśmy również spychaczami groby ludzi w których domach przyszło nam zamieszkać. W Muszakach tak uczyniono w 1983r...

Napisano
Czy może zna ktoś okoliczności w jakich polegli ci rosyjscy żołnierze? Jeżeli tak, to wdzięczny bym był za informacje na prywatnego maila lub zamieszczenie ich tutaj.

Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
Na terenie swojego powiatu odnalazłem kilkanaście różnych pomników. Są w różnym stanie od całkowitego zniszczenia poprzez przebudowę na wiejskie kapliczki do zupełnie nienaruszonych. Wszystkie sfotografowałem, staram się odnaleźć nowe. Wbrew pozorom nie są to pomniki hitleryzmu ani jego zwolenników tylko ludności cywilnej wcielonej do wojska. Nie byli to tylko Niemcy są tam też Polacy, jak poanalizować brzmienie nazwisk to wiele innych narodowości czy grup etnicznych się też odnajdzie. Wystarczy odczytać nazwiska na tablicach. Przykładem niech będą załączone przez kolegów zdjęcia. Pozdrawiam! Greg.
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie