kopijnik2 Napisano 27 Lipiec 2009 Autor Napisano 27 Lipiec 2009 1928 rok - brak kamienia ołtarza" ze zniczem i tablicami...Olecko, Margrabowa - Treuburg - Wierne Miasto...
8total4 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 co drugie" nazwisko jest polskie, ale jak widać władze wiedzą lepiej ze trzeba mieć gdzieś" wspomnienia po poległych w Wielkiej Wojnie..to może i ja zapodam od siebie pewien zapomniany pomnik:
8total4 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 wybudowany na pobojowisku po niewielkiej potyczce u wrót Jury..
8total4 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 krzyż wieńczący pomnik..niestety nie posiadam fotki całości..musicie sobie go wyobrazić :)grunt to nie zapomnieć..pozdrawiam!
41pp Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 Jeśli chodzi o ten szrapnel, to czy Wójt i Rada Gminy już siedzi??? /Ustawa o broni i amunicji/.Uprzejmie donoszę", że podobny iewybuch" tkwi w ścianie budynku Klasztoru Jasnogórskiego, a 15- sierpnia coraz bliżej !!!Co na to Władze i prokurator !!!!PozdrawiamGW
8total4 Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 kol. 41pp a wiesz gdzie stoi ten krzyz ? :)Szrapnele są puste, zapewne pruscy saperzy się nimi zajęli..pozdrowy!
wilzken Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Dodam może coś i z mojego podwórka... Pomnik mieszkańców naszej gminy poległych w czasie Wielkiej Wojny zwanej później I Wojną Światową.Obelisk stoi na moim osiedlu (Olsztyn-Gutkowo) koło kościoła:
wilzken Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Tu ciekawostka, kriegerdenkmal z miejscowości Muszaki (Muschaken). Zdjęcie z okresu po zakończeniu budowy pomnika, najprawdopodobniej lata dwudzieste XXw. Pomnik stał do końca wojny... Później przyjechali na mazurskie ziemi nasi przodkowie i... pomniki niestety już nie stoją:(
wilzken Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Druga strona pomnika z pięknym pruskim orłem... Tak na marginesie ciekawe gdzie trafiły po zniszczeniu tablice z pomnika?
wilzken Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Jeszcze jedna ciekawostka z Muszak... Gedenkstein - pomnik poświęcony zabitemu rosyjskiemu generałowi (Gregori Bernkoff) i 50 żołnierzom rosyjskim poległym w marcu 1915r. Nie muszę dodawać, że ten obelisk też już nie istnieje... Prusacy jak widać potrafili uszanować nie tylko swoich poległych żołnierzy, ale również swoich wrogów! My niestety po przejęciu tych ziem zniszczyliśmy nie tylko pomniki naszych wrogów, ale (o ironio)też pomniki ich wrogów naszych! Mało tego zrównaliśmy również spychaczami groby ludzi w których domach przyszło nam zamieszkać. W Muszakach tak uczyniono w 1983r...
wilzken Napisano 29 Lipiec 2009 Napisano 29 Lipiec 2009 Czy może zna ktoś okoliczności w jakich polegli ci rosyjscy żołnierze? Jeżeli tak, to wdzięczny bym był za informacje na prywatnego maila lub zamieszczenie ich tutaj.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 30 Lipiec 2009 Autor Napisano 30 Lipiec 2009 Muszaki były wielokrotnie opisywane m.in. w Odkrywcy...
kopijnik2 Napisano 30 Lipiec 2009 Autor Napisano 30 Lipiec 2009 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=180961#217348
Gregfm Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 Na terenie swojego powiatu odnalazłem kilkanaście różnych pomników. Są w różnym stanie od całkowitego zniszczenia poprzez przebudowę na wiejskie kapliczki do zupełnie nienaruszonych. Wszystkie sfotografowałem, staram się odnaleźć nowe. Wbrew pozorom nie są to pomniki hitleryzmu ani jego zwolenników tylko ludności cywilnej wcielonej do wojska. Nie byli to tylko Niemcy są tam też Polacy, jak poanalizować brzmienie nazwisk to wiele innych narodowości czy grup etnicznych się też odnajdzie. Wystarczy odczytać nazwiska na tablicach. Przykładem niech będą załączone przez kolegów zdjęcia. Pozdrawiam! Greg.
enfield Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 Pomnik 129 IR w Kęszycach nad Rawką.Postawiony tu po walkach 1914-15 r.Tu się za robotę miłośnicy sprayu wzięli...
steell Napisano 14 Grudzień 2009 Napisano 14 Grudzień 2009 no to i ja się dołożę i pokażę metamorfozę obecnie Strzelce Opolskie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.