Skocz do zawartości

Podstodolniaki Jadowite" czyli motocykle ze strychów i stodół.

Klemens Forel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 414
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nigdy i nigdzie nie spotkałem się z motocyklem SHL M03. Nie wspomina o tym modelu ani prof. Aleksander Rummel, przedwojenny inżynier samochodowy pracujący po wojnie w polskim przemyśle motoryzacyjnym do 1980 roku, ani mgr inż. Andrzej Zieliński w bardzo dokładnym opracowaniu Polskie konstrukcje motoryzacyjne 1947-1960", które zawiera nawet opisy prototypów wykonanych w jednym egzemplarzu.
Skąd zatem ta liczba coś około 350szt." i jak wygląda tabliczka znamionowa oraz jaki jest nr ramy i silnika. Ciekaw jestem też jakiej firmy jest gaźnik. Według mnie jest to po prostu SHL M04 z seryjnej produkcji.

C.
Napisano

ten egzemplarz był wyprodukowany w Kielcach, nie jestem tylko pewny roku produkcji 1946 lub 1948r (kiepskie oświetlenie i tona kurzu na motocyklu) http://www.polskiemotocykle.mik.pl/m03-zaw.html

Napisano
@Enes,
dzięki za link,
niestety,po dokładnym obejrzeniu zdjęć okazało się,że to nie to siodełko.

@@V4CRAZY ,
Noooo, ta stronka jest bezsprzecznym dowodem na występowanie w przyrodzie SHL M03, a nawet M02 mimo iż w publikacjach podanych przez Catadero nie ma o nich ani słowa.

@Catadero!,
te książczyny, które podajesz pisali chyba laicy.
Kolo napisał na stronie bo wie lepiej, a Ty jak sie nie znasz na starych motocyklach, to sie nie odzywaj.
Miały one (te M03 i M02) nawet bardzo ciekawe koła z 31 szprychami.

Ja się z M03 spotkałem po raz pierwszy na Alledrogo,
koleś za niekompletny motocykl M04 przytulił niezłą sumkę pisząc ,że to M03".
Podobnie na Alledrogo zetknąłem się z NSU Kalosch`em",
Amplą",Fasągim" (oto link:http://www.allegro.pl/item929923795_fasag.html) i wieloma innymi bzdurami wyssanymi z brudnego palca osobników mało dojrzałych chcących uatrakcyjnić swoje aukcje w poszukiwaniu frajera, który sypnie groszem.

Zdjęcia Megoli wkleiłem jako poglądowe, bo nie wszyscy( zwłaszcza młodzi)
fani zabytkowej motoryzacji wiedzą o co chodzi.
Nie wklejałem na raz kilkunastu zdjęć ściągniętych z sieci, wkleiłem 2.
A policz ile wkleiłem własnych zdjęć (nie tylko w tym wątku).

@Moskit1 ,
co to jest Oldtimer market"???
I co to znaczy Nawet nawet było Catadero" ?????
Napisano
@V4CRAZY,
jesteś niekonsekwentny, najpierw piszesz:
Temat: RE: "Podstodolniaki Jadowite czyli motocykle ze strychów i stodół.
Napisał: V4CRAZY
Data: 2009-12-29 22:28:34
Treść: Dostaję prośby o wklejenie większej ilości fotek Junaka i instrukcji, myślę jednak że przyczyni się to tylko do zaśmiecenia tego wątku, zainteresowanym tym tematem proponuję założenie nowego wątku pt."Junak M07 lub wysłanie fotek na priv. Pozdrawiam."
A potem zaśmiecasz wątek nastoma zdjęciami Sahar ściągniętych z sieci.
Zamiast tracić czas na Sahary zrób zdjęcia, o które Cię ludzie prosili i wklej je, zwłaszcza,że jest to tzw.podstodolniak", a więc jak najbardziej w temacie tego wątku.
Napisano

Hansdekawka i tu mnie masz :-D
Idę teraz za karę do kąta, posiedzieć na karnym jeżyku od SUPER NIANI :-D
Fotki tabliczki znamionowej i gaźnika wkleję za kilka dni, na razie fotki Strychowca Pospolitego" którego znalazłem dwa tygodnie temu.

Napisano
Klemens Forel, już dawno miałem Ci proponować aby utworzyć II część tego wątku- myślę że większość będzie za tym, a jako pierwszy post proponuję wkleić link do pierwszej części, itd w następnych częściach linki do poprzednich, na pewno będzie ich nie mało...
Napisano
No to posypię głowę popiołem. Te 31 szprych w kole wskazuje, że gościu jest tak odlotowym fachowcem, że mnie już tylko sztylpy mu pastować, pompować kiszki albo i trzymać klucz na dośrubku. Czekam na dalsze, rewelacyjne SHL-ki, np. M zero trzyczwarte, w pewnych kręgach zwane krówką".

C.
Napisano
Dla wątpiących w istnienie motocykla SHL M03:
http://www.2rp.pl/motocykle/45-52/index.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/SHL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie