dino73 Napisano 24 Lipiec 2009 Autor Napisano 24 Lipiec 2009 Witam stałem się posiadaczem nowiutkiego Whitesa Prizm VIPierwsze wrażenia bardzo pozytywne,bardzo solidna konstrukcja,nic się nie giba nie skrzypi, duży czytelny wyświetlacz,no i super że jest cały czarny,bardzo stabilny na max zasięgu nie wzbudza się nie popiskuje nawet przy uderzeniach w kamienie,,szybko się nim pracuje niezwykle lekki,no i podstawowa sprawa co w moim terenie jest ważne nie reaguje na kamienie bazaltowe!!!Po prosta wykrywka typu w łącz i szukaj,i to mi pasuje(tylko monetki)poczułem znowu przyjemność z poszukiwań.Postawiłem na nowy sprzęt choć w tej cenie można mieć lepszy używany,ale wiem że mam sprzęt 100% sprawny.Na razie tyle mogę powiedzieć długo nie chodziłem bo niedawno go otrzymałem.Jutro postaram się zrobić teścik w powietrzu i tu zamieścić ,pewnie zainteresuje kolegów bo to raczej liczba jego użytkowników jest tu znikoma.Pozdrawiam
dino73 Napisano 24 Lipiec 2009 Autor Napisano 24 Lipiec 2009 oczywiście Prizm IV a nie VI jak na górze napisałem:)
dino73 Napisano 25 Lipiec 2009 Autor Napisano 25 Lipiec 2009 tak jak obiecałem zrobiłem test w powietrzu Prizma IVo to jakie mniej więcej uzyskałem wyniki.1grosz 20cm2grosze 24cm5groszy 261złoty 262złote 28cm5złoty 26stare cieniutkie sreberko 15krajcarów 30cmna dole link do filmiku z testu,słabej jakości bo robiony za pomocą taniej cyfrówkihttp://www.youtube.com/watch?v=oJGYSsQFjqo
melich Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Zasięgi masz trochę lepsze niż f2, kiedyś mierzyłem w powietrzu i tak: 21cm-1 grosz współczesny, 25cm-5 groszy współczesne, 27cm-5zł współczesne, 28cm-5zł mosiężne PRL, puszka po piwie ok 0,5 m. Zasięgi te to były sygnały które jednak już nie za dobrze identyfikowały metal z którego była moneta, poprawna identyfikacja była przy 2cm mniej...
melich Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 mógłby jeszcze ktoś z Ace 250 podrzucić wyniki na te same monety w powietrzu ...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 ACE cewka standardowa mała i moja DD; maksymalne zasięgi w powietrzu w cm; sygnał powtarzalny am i z powrotem" stabilny; wzmocnienie detektora maksymalne:1grosz 19/202grosze 20/225groszy 22/2310groszy 18/1920groszy 19/2050groszy 19/201złoty 22/242złote 23/255złoty 23/25
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Jeszcze dodam, że to odpowiada czułości dynamika w XLT przy ustawieniach gain=6 i AC=73, czyli dość wysokich. Tyle że... no właśnie. Obydwa wykrywacze tracą w gruncie, tylko że XLT traci DUŻO mniej.I dlatego testy w powietrzu są dobre jeśli ktoś chce udowodnić, że marny prymitywny wykrywacz jest dobry. Bo czułość to ważny parametr, ale cały kłopot w zrobieniu dobrego wykrywacza nie polega na dużej czułości (to akurat jest dosłownie dziecinnie proste), tylko na umiejętności odfiltrowania sygnału użytecznego od sygnału gruntu. I za to się właśnie płaci w dobrych wykrywaczach.
banderas Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Prizm 6.1g-23 cm2g-26 cm5g-28 cm1z-26 cm2z-30 cm5z-29 cm.
armand Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Banderas i dino73, jak wytłumaczycie większe zasięgi pomiaru Banderasa?B..., napisałeś:Obydwa wykrywacze tracą w gruncie, tylko że XLT traci DUŻO mniej".B..., jak %. traci wg Twoich pomiarów/spostrzeżeń odpowiednio ACE i XLT w gruncie?
dino73 Napisano 25 Lipiec 2009 Autor Napisano 25 Lipiec 2009 nie rozumiem Armand twojego pytania,sprecyzuj bardziej o co ci chodzi dokładnie.
armand Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Dino, o godz. 15 dokonałeś pomiaru zasięgów, Banderas o godz. 21 również dokonał pomiarów zasięgów dla tego samego typu/marki wykrywacza. Zasięgi Banderasa są większe od Twoich. Dlaczego? Zasięgi przecież powinny być zbliżone.Jeżeli są tak duże różnice, to wg mnie daje do myślenia, że każde zasięgi podawane w internecie na monetki są do bani :)Wniosek. Należy mierzyć zasięg maksymalny na samochód, bo wtedy procentowo różnice w niedokładnościach pomiarów na małe przedmioty będą mniejsze.
dino73 Napisano 25 Lipiec 2009 Autor Napisano 25 Lipiec 2009 Armand widzę że mało wiesz na temat serii prizm ,nie będę wymieniał wszystkich różnic ale najistotniejszą że mają różne cewki i to się przekłada na zasięgprizm IV ma cewke 22cm a prizm 6 ma bm950 24cm
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Armand i jego nieśmiertelne zasięgi na samochód... :)To się nadaje do porównania czułości a nie identyfikacji. czyli do porównania kanałów statycznych. Jeśli ktoś szuka zardzewiałych wader, podków końskich i starych miednic albo zagubionych siekier. A i to nie do końca, bo proste statyki o przesadzonej czułości wysiadają w momencie gdy cewka nie jest prowadzona nad gruntem z zagarmistrzowską precyzją.Testy powietrzne są DO BANI.Jak wygląda porównanie ACE z XLT na monety w gruncie, można przeczytać na forum Thesaurusa w dziale testy. Tam są moje porównania REALNYCH zasięgów ACE i Proximy z XLT; nie będę się powtarzał.
banancew Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Armand przeoczył z pewnością, że Brzeczyszczykiewicz podał pomiary dla Prizma 6, też w pierwszej chwili mi to umknęło.Pomyślał że dotyczą również Prizma czwórki.
dino73 Napisano 25 Lipiec 2009 Autor Napisano 25 Lipiec 2009 chyba że się mylę bo bo widzę że prizm V ma taką bm 950 24cm to mi się wydaje że prizm 6 też ma taką ,ale tu powinien się wypowiedzieć kolega Banderas
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Idźcie Panowie już spać, bo widać że późna pora Wam nie służy :]
banancew Napisano 25 Lipiec 2009 Napisano 25 Lipiec 2009 Racja z tą późną porą - to Banderas podał pomiar dla Prizma 6. Co nie zmienia faktu, że Armand myślał że to dotyczy Prizma czówrki. Idę spać ;)
banderas Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Test powietrzny podałem z cewki 9 cali.Eksperymentowałem z 8 calową ,podobny zasięg ,lepiej radziła sobie w terenie zaśmieconym ,widziała osobno dwie monety oddalone od siebie o 11 cm,9-cio calówka i 9,5 calowa tego nie potrafią.Sądę 9,5 cala kupiłem nową, ale już fabrycznie była rozjechana,nie trzymała parametrów [10%] ,więc na jej temat się nie wypowiem.Specjalnie dla armanda zrobiłem test na bryczkę.[sąsiad patrzył jak na wariata] ;}}}Wynik przy tych samych ustawieniach-145 cm.pzdr.
armand Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Dzięki za uwagi, rzeczywiście nie zauważyłem różnicy w nrkach.Banderas, jesteś doświadczonym poszukiwaczem, wszyscy doświadczeni" szukają na Minelabach [fani XLT to kościół" z innego forum, poza kolegą B... i VW :)].Czy Prizm to Twój świadomy wybór, czy wybór mniejszej ceny sprzętu? Czy wolałbyś szukać innym sprzętem, czy też szukasz takim, jakim chcesz szukać?
banderas Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Doświadczenie dopiero zdobywam.Dlaczego wybrałem prizma?Zdziwisz się odpowiedzią-dobrałem sprzęt do swojego charakteru.Jestem z tych w ;gorącej wodzie; kompanych.Kiedyś sam odkryłem,że więcej fantów się traci z powodu złej interpretacji sygnału , niż z powodu słabych zasięgów.Dawno już się wycofałem z pogoni za zasięgiem.Teraz w sprzęcie cenię ergonomie,szybkość czytania,prostotę obsługi,kolor i zgrabność ,też ma dla mnie znaczenie;]]].Poprostu nie nadaję się do modlitw nad sygnałem ,poruszania się w zwolnionym tępie,nie chcę stroić,resetować itp.Z prizmem jestem od modelu II [wcześniej clasic] jak będzie prizm 7 ,to będę go miał.
armand Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Banderas, napisałeś ciekawe stwierdzenie:Kiedyś sam odkryłem,że więcej fantów traci się z powodu złej interpretacji sygnału , niż z powodu słabych zasięgów."Napisz nam więcej o tym odkryciu. Niedawno Proscan napisał o ACE w artykule w Odkrywcy też zdanie o niedoskonałości interpretacji w tym wykrywaczu.
banderas Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Ser armandos,nie morduj już don banderasos;}}}}}Artykułu w Odkrywcy nie czytałem,ale z tego co mi wiadomo to Piotr przeprowadza te testy z pomysłodawcą cyklu,Arturem a jego imię pominełeś.Jak zapoznam się z tekstem to skomętuję.Ogólnie to odbiegamy od tematu wątku.Co do moich odkryć,to są to moje indywidualne spostrzeżenia dla samego siebie,nie chcę tu tworzyć absolutnie żadnych świątyń" dla konkretnych modeli piszczał.Może niepotrzebnie uoficjonalniłem swoje doświadczenia.Okres udowadniania wyższości tego nad tamtym mam już za sobą.Bawi mnie teraz bardziej ph gleby,mikroprądy powieszchniowe na sporym minusie i na plusie w glebie suchej i wilgotnej,poznałem potęgę dobrego namiaru zdażenia i poznałem ludzi pewnych jak wschód słońca,to się liczy najbardziej.
dino73 Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 już kilka wypadów z prizmem jest za mną,każda wyprawa to monetki:)bardzo ładnie sygnalizuje cieniutkie maleńkie sreberka.i jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem.Prizm daje sygnał przesterowania,jest to bardzo niski buczący sygnał,i jeszcze co mnie ucieszyło przycisk Pinpoint nie trzeba trzymać jak to było w ace,jedno naciśnięcie powoduje że jest cały czas włączony,drugie naciśnięcie powoduje powrót do trybu dynamicznego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.