Manstein Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2009 Ile kosztuje pełne umundurowanie i wyposażenie niemieckiego strzelca górskiego na rok 1939? Oczywiście chodzi mi o repliki a nie oryginały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 Zadałeś dość trudne pytanie, na które nie tak prosto odpowiedzieć tak wprost.Może tak.Podstawowe wyposażenie żołnierza Wehrmachtu, z lekkim nastawieniem na jednostki GJ. na wrzesień 1939 to zależnie od standardu wyposażenia ok. 3,5-4 tys zł.W tym:feldbluse m36edelweiss na ramięobszycia mundur - orzeł, patkipagonyhaki mundurowekragenbindeberghosen steingrauszelki do spodnibergmutzeadler na czapkęedelweiss metal na czapkębuty górskieskarpety górskieskarpetykoszula białakalesonypasklamra do pasachlebakmauser k98 - odlewpas nośnyładownice mausermenażkatrok menażkinieśmiertelnikrzemyk na niesmiertelnikDo tego dochodzą elementy wyposażenia specjalistycznego GJ (wszystkie kosztowałyby pewnie kolejne 4 tys):plecak górskitroki do plecakaczekanopaskowanie czekanawindjackewindblusepulowermanierka górskapokrowiec manierka z opaskowaniemkubek do manierki alugogle górskiegogle śniegowerakiety śnieżnerakikompasmłotek wspinaczkowykletterhakenkarabińczykinartykije narciarskieski-fellesmar do nart2 zwoje liny (10mm i 16mm)biały pokrowiec na czapkęowijkiZapraszam do zadawania bardziej szczegółowych pytań :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manstein Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2009 jaką długość powinny mieć poszczególne zwoje liny? czy była jakaś standardowa czy nie (długość)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 Aha, w zestawieniu pominałem elementy uzywane incydentalnie, jak hełm, puszka na gasmaskę, saperka z pokrowcem, celta, koc ogólnowojskowy. Co do liny - uzywano zwojów ok. 30 metrowych, zarówno wspinaczkowej (bergseil - srednicy ok. 10mm), jak i transportowej (średnicy ok. 16mm).Nasza grupa, KG Edelweiss (www.diegams.org) używa w rekonstrukcji zwojów ok. 20 metrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Mariusz jednak nie wspomniał, że zdobycie całego ekwipunku to niezły wyczyn. Da się to zrobić ale wymaga to często wielu starań i polowania :)Mi jeszcze kilku fantów brakuje :8)Inna sprawa, że nie sposób się chyba nie zgodzić ze stwierdzeniem, że mundury i ekwipunek niemieckich strzelców górskich wyglądają po prostu świetnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manstein Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2009 jeśli chodzi o czekan to czy była jedna długość i wszyscy mieli takie same czy były różne, a jeśli tak to jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 26 Lipiec 2009 Share Napisano 26 Lipiec 2009 Generalnie spotykane były 3 długości:- krótkie czekany wysokogórskie/wspinaczkowe - ok. 85 cm- średnie - uniwersalne - ok. 91 cm- długie - ok. 97 cm - do marszu w górach zimą.Częstość wystepowania nie jest dla mnie do końca rozpoznana. Należy mieć na uwadze, że używano częściowo sprzętu 'cywilnego', w zależności od potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manstein Napisano 31 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2009 chciałbym się dowiedzieć czy ten plecak nadaje się do rekonstrukcji strzelców górskich wehrmachtu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Nie nadaje się jako, że nie ma nic wspólnego nie tylko z jednostkami GJ, ale nawet w ogóle z armią niemiecką czasu wojny.Pod tym linkiem można zobaczyć jak wyglądał oryginalny plecak 'M31 Grosses Rucksack fur Gebirgstruppe' (od tyłu z góry).http://www.rzmilitaria.com/myarchive/10063.jpgWyraźnie widać inne paski, mocowania szyte a nie nitowane etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 I jeszcze jedna fotka plecaka - jakby wyraźniejsza ;)http://www.12see.de/userdaten/000343/59/bilder/rucksack.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 Hm co dziś nie kosztuje, tak z ciekawości się zapytam, gdzie mogę dostać kurtkę -anorak dwustronną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 Windbluse dostępne obecnie w ofercie poszczególnych sprzedawców są szyte z dwóch różnobarwnych materiałów. O ile występowały takie na IIWW to o wiele, wiele rzadziej niż szyte z jednej warstwy materiału barwionej z jednej strony. Istnieje też opcja uszycia samemu, co pozwala uniknąć błędów popełnianych przez azjatyckich wytwórców, ale wymaga więcej zachodu. Niemniej w Grupie uszyliśmy już kilka kompletów windbluse/windhose i jak najbardziej da się to zrobić. Ale do rzeczy, do rzeczy.Obecnie tzw. Windbluse M42 możesz kupić np w Spearhead Militaria:http://cgi.ebay.pl/WW2-German-Gebirgsjagers-Mountain-Anorak-Fieldgrey-M-/170482066176?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27b185e300Oraz u tego Pana którego jeszcze produkcji w rękach nie miałem. Niemniej wygląda na zdjęciu na poprawnie uszytą na ile można to ocenić:http://cgi.ebay.de/WW2-German-Gebirgsjager-Grey-Mountain-Anorak-/370348514733?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item563a7dddadNie kupuj w LostBattalions bo wpłacisz pieniądze i nie dostaniesz towaru. Poza tym ich wersja też nie jest wolna od błędów drobnych.Jak zdecydujesz się na zakup to pamiętaj też o tym by kupić odpowiednio większą, nie idealnie przylegającą do sylwetki. Na zdjęciach widać, że noszono je sporo większe, by można było je ubrać a sprzęt" i żeby nie krepowały ruchów.P.S. Okreslenie anorak" to amerykanizm" ;]PozdrawiamYuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 4 Grudzień 2010 Share Napisano 4 Grudzień 2010 Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź, jak już kupować to chyba lepiej u sprawdzonego sprzedawcy jakim jest Spearhead Militaria z którym jakoś nigdy nie było najmniejszych problemów w przeciwieństwie do mało znanych firemek gdzie nikt jeszcze nie przetarł szlaku. Pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 5 Grudzień 2010 Share Napisano 5 Grudzień 2010 Szybka jak szybka - ponad 4h po Twojej ;] Hessen Antiqe też ma ciekawa wersję i sądzę lepszą od Speraheadowskiej. No i też sprawdzona und potwierdzona" firma, nie ma się co bać o zamówienie.http://www.hessenantique.com/M42_Wind_Blouse_Windbluse_des_Gebirgsj_gers_p/hkcoa009.htmP.S. Jak się zdecydujesz na Spearheadowską to wymień sobie guziki na mniejsze jak te:http://gallery.kitmaker.net/data/14171/windblouse.jpg... bo Spearhead daje jakieś wielkie guzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 5 Grudzień 2010 Share Napisano 5 Grudzień 2010 Jak już zamówię nie omieszkam jej wrzucić na forum do oględzin. Jeszcze raz serdeczne dzięki.Pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Jak sprawdzają się w praktyce, szczególnie przy włożonym ekwipunku tylne kieszenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Kwestia odpowiedniego ułożenia na pasie ekwipunku i dopasowania jego długości do sylwetki. Inna sprawa, że osobiście rzadko je wykorzystuje, bo w anoraku jest masa lepszych" i lepiej dostępnych kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 10 Grudzień 2010 Share Napisano 10 Grudzień 2010 Ja tylne kieszenie wykorzystuję na coś miękkiego - np zapasaowe rękawice, albo bergmyckę (jak mam hełm na głowie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 11 Grudzień 2010 Share Napisano 11 Grudzień 2010 Jak ta wiatrówka sprawdza się w codziennym użytku? Nadaje się do noszenia poza rekonstrukcją? Mam na myśli to czy dobrze chroni od wiatru i deszczu i jest funkcjonalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 11 Grudzień 2010 Share Napisano 11 Grudzień 2010 Od wiatru i śniegu chroni wzorowo, funkcjonalna jest także, jak ubierzesz coś pod spód - ja noszę piankę" z kapturem często pod anorak - to i w zimie daje radę. Co do deszczu to chroni, ale 100% wodoszczelna nie jest i po pewnym czasie może po przemakać leciutko - ale to podejrzewam zależy od producenta. Reasumując - polecam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 11 Grudzień 2010 Share Napisano 11 Grudzień 2010 Jak będę miał wolna gotówkę to chyba kupię. Jest stylowa.Czy jakoś ją impregnujesz? Zapewne metodami z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 11 Grudzień 2010 Share Napisano 11 Grudzień 2010 Windblouse z tego co mi wiadomo impregnowano jedynie w procesie produkcji. Impregnat ten z czasem się zużywał i - przynajmniej na mój stan wiedzy na dziś - ponownie nie dokonywano już impregnacji. Co zaś do mojego egzemplarza to również stosuję się do tych zasad i w sumie przez 3-4 lata użytkowania Windblouse nie dała mi powodów do narzekań. Oczywiście może to być też kwestia producenta. Producentem mojej był Keith, a Windhose - z którymi bluza tworzy komplet - wykonujemy sami. Poniżej zdjęcie z tegorocznej inscenizacji walk o Przełęcz Dukielską, gdzie odtwarzaliśmy żołnierzy 100 Dywizji Jegrów WH, który właśnie używali takich zestawów. Lało wtedy po prostu niemiłosiernie, błoto było wszędzie i anorak celująco zdał egzamin z wodoszczelności:http://img838.imageshack.us/img838/9240/59170127219990532218396.jpgP.S. Jeżeli planujesz zakup stricte cywilny" to kup sobie przylegający do sylwetki rozmiar, a jeżeli chcesz używać go do celów rekonstrukcyjnych to nie zapomnij o zapasie miejsca odpowiednim.PozdrawiamYuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 11 Grudzień 2010 Share Napisano 11 Grudzień 2010 Przebudziłem temat :DDopadłem jakiś dziwny plecaczek mam nadzieję że pomożecie mi w ustaleniu co to za cudo lub padło :)Pozdrawiam Kurt. Ps.Zaraz zapodam fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 12 Grudzień 2010 Share Napisano 12 Grudzień 2010 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 12 Grudzień 2010 Share Napisano 12 Grudzień 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.