Czlowieksniegu Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Podłoga i mechanika to Ferrari410 Superamerica. Buda to wyrób domowego rzemiosła wuja Gromiłły.Ale wieczorem obejrzę, to coś więcej napiszę. A z cytatów czółno odrapane, zielonkawożółte, z brązowymi i granatowymi zaciekami, jego tylne koła mają szprychy, na czółno naciągnięto brezentowy wypłowiały namiot koloru khaki, w którym są celuloidowe okienka".Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:30 20-07-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpicador Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Myślę że to był mocno przebudowany kubelwagen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpicador Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Wątpliwe aby budowano pływający samochód specjalnie do filmu. Na pewno posłużono się czymś gotowym a nie mógł to być inny pojazd niż kubelwagen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Nie wiem.Filmów było trzy. W każdym inny samochód/latający talerz. Tej fotki nie kojarzę, ale wydaje mi się, że Kubel był w Templariuszach.Parę tygodni temu był nawet art. w GW (?) o właścicielu auta, które brało udział w filmie. Jeśli dobrze pamiętam człowiek był ostatnim jego właścicielem a auto spłonęło. I, ale pamięć może mnie mylić, nie miał złudzeń co do możliwości odbudowy. Niestety...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:40 20-07-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpicador Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Tutaj o kubelwagenach z Templariuszy"http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=653556#856297Ten z Wyspy złoczyńców" jest po prostu według mnie mocno obudowany nową karoserią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Najfajniej wehikuł Pana Tomasza wyglądał na ilustracjach Szymona Kobylińskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Biała seria rules!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Kolego elpicador to nie jest Kubelwagen czyli VW82, ale jego rat" VW166 Schwimmwagen. Różnice w wyglądzie pomiędzy tymi dwoma pojazdami są znaczące no i przeznaczenie zgoła różne. Pojazd z Wyspy złoczyńców" na pewno nie jest zbudowany na bazie Forda GPA ( http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ford_GPA-001.jpg ) ani jego rosyjskiego klona MAW'a ( http://www.szatan.de/r_2_pl.htm#mav46 ), choć to wydawałoby się logiczne z punktu widzenia dostępności tych pojazdów w ówczesnej Polsce. Teorię ze Schwimmagenem w roli tego pojazdu wydaje się obalać fakt nie posiadania przez samochód na zdjęciach śruby napędowej z tyłu. Schwimmwagen miał opuszczaną śrubę z tyłu kadłuba. W drugim filmie o Panu Samochodziku na pewno wykorzystano właśnie ten pojazd, ale jaki był używany w pierwszym ciężko powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpicador Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Dokładnie tak, masz oczywiście słuszność.Myślałem Schwimmwagen a napisałem Kubelwagen.Dzięki za sprostowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.