Skocz do zawartości
  • 0

Krzyżyk religijny polski - II WŚ

Wyro

Pytanie

Napisano

Miejsce znaleziska skazuje na II WŚ. Bardzo mało tam współczesności, prawie wcale. Wychodzą tam za to rzeczy wrześniowe i z bitwy pancernej z 44 roku. Jednak nie jestem jakos intuicyjnie przekonany czy to mógł byc krzyżyk polskiego żołnierza z IIWŚ. Z tyłu jest Jasna Góra. Napisy po polsku (Pod Twoja obronę uciekamy się" i inne).

Proszę o datowanie, jeśli to możliwe.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bruner, tak 442, bo z czaszką.

Daniel, dzięki za wpisy. Masz rację, że pewności mieć nigdy nie będę. Ale teraz już wiem, że pasuje i datowaniem i kontekstem plus wiedzą, że w tym lesie akurat zwłaszcza wojenne sprawy wychodzą, a prawie nigdy IIRP e sensie grzybiarz" (ale pewności nigdy nie będzie). Dlatego myślę, że mógł to zgubić polski żołnierz i cieszę się z tego.

Kolega np. ma piękny szkaplerzyk, który najprawdopodobniej zgubił powstaniec z 1831, ale tez pewności nigdy nie będzie miał, ale to zwiększanie lub zmniejszanie prawdopodobieństwa też ma swój sens.

Dzięki Koledzy za pomoc.

Pogrzebałem w pudełku i znalazłem taki krzyżyk z pola rolnego. Bardzo podobny, ale większy i mniej zdobny (bez tych punkcików-obramówek). Są razem na fotce.

P.S.
Musze kupić sobie tego Rewolińskiego.

Napisano
Danielu i Żmijo:), to fakt, mógł go wykopac również poszukiwacz pod Sanokiem i zgubić tam gdzie kopałem, pod Warszawą:) Ale myślałem, że może ktoś w Rewińskim zerknie (ja nie mam tego katalogu) na ten konkretnie typ i powie czy aby nie powojenny. Mam podobny bardzo i nie wygląda już tak staro.
Napisano
Katalog Rewolińskiego nie daje pełnego obrazu polskich medalików, po prostu kończy się" w ostatnich latach XIX wieku. Jak dotąd nikt nie podjął się kontynuacji jego wielkiego dzieła, chociaż pewne przymiarki robi chyba Szara Sowa z konkurencyjnego Forum...
Napisano

Podobny do twojego krzyżyk znalazłem w ostatnie zaduszki na obrzeżach Kampinosu, w otoczeniu porozrzucanej polskiej amunicji, łusek, niedaleko wyszedł też zapiaszczacz Kranc i Łępicki, ale podobnie jak ty mogę tylko domniemywać, czy zgubił go polski żołnierz w 1939.

Napisano

I rewers. Ten model" krzyżyka był dość popularny w okresie międzywojennym i nieco wcześniej, rodacy przywozili sobie takie krzyżyki jako pamiątki z Jasnej Góry.

Napisano

Miejsce znaleziska skazuje na II WŚ. Bardzo mało tam współczesności, prawie wcale. Wychodzą tam za to rzeczy wrześniowe i z bitwy pancernej z 44 roku. Jednak nie jestem jakos intuicyjnie przekonany czy to mógł byc krzyżyk polskiego żołnierza z IIWŚ. Z tyłu jest Jasna Góra. Napisy po polsku (Pod Twoja obronę uciekamy się" i inne).

Proszę o datowanie, jeśli to możliwe.

Napisano
I niestety nie pozostanie Ci nic poza intuicją, aby domyślać się, czy krzyżyk należał do polskiego żołnierza czy nie. Nie było czegoś takiego jak medaliki lub krzyżyki wojskowe, więc taki krzyżyk mógł zgubić każdy - grzybiarz, zbieracz jagód, okoliczny chłop lub mieszczuch na majówce, mógł zdobić włochatą klatę drwala albo wisieć pomiędzy dwoma ponętnymi łotrami" ślicznotki z Serocka:-) Jedno jest pewne - krzyżyk jest stary, zdecydowanie wygląda na XIX wiek, więc pewnie też dość dawno go zgubiono. A kto go zgubił? Pozostaje jasnowidz lub medium, może oni pomogą:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie