Skocz do zawartości
  • 0

Części pojazdów (fiat, horch)

Skok

Pytanie

Napisano

Witam !!

Trafiło mi się ostatnio parę części pojazdów. Nie będę zakładał osobnych wątków, żeby nie zaśmiecać forum.

Pierwsza rzecz to tabliczka Horcha. Z tego co wyczytałem na forum to możliwe, ze pochodzi z Sdkfz 222. Czy rzeczywiście tak jest? Gdzie w takim razie była umieszczona i o czym informowała?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !!

Trafiło mi się ostatnio parę części pojazdów. Nie będę zakładał osobnych wątków, żeby nie zaśmiecać forum.

Pierwsza rzecz to tabliczka Horcha. Z tego co wyczytałem na forum to możliwe, ze pochodzi z Sdkfz 222. Czy rzeczywiście tak jest? Gdzie w takim razie była umieszczona i o czym informowała?

Napisano

Kolejna rzecz to taka zakrętka, która znajdowała się niedaleko powyższej tabliczki.

Napisy to:
Willy Vogel
berlin w.35
D.R.P

i po okręgu:
Pumpe kurz und kraftig betatigen
Dann stusel sofort loslassen

Chciałbym się w miarę możliwości dowiedzieć z jakiego pojazdu pochodzi i gdzie była umieszczona.

Napisano

Kolejny przedmiot to znaczek Fiata. Ustaliłem, że taki wzór stosowany był na początku lat 30tych ubiegłego wieku.

Napis na znaczku to:
Officine
Lingotto
FIAT

Chciałbym wiedzieć z jakiego pojazdu pochodzi i gdzie była montowana. Obstawiam środek pojazdu.

Napisano

Następnym przedmiotem jest zakrętka najprawdopodobniej wlewu paliwa, chromowana (niklowana?) a następnie pomalowana na kolor Feldgrau.

Napisano

Tutaj mamy jakąś tarczę. Napisy głoszą:
Open S. Trapman Dicht Oudenrijn - Utrecht

Mocowana na cztery stalowe gwoździki. Na odwrotnej stronie zachował się kawałek jakiegoś obicia. Średnica tarczy to ok 7 cm

Napisano

Ostatnia już rzecz to klamka ze znalu. Posiada sygnaturę w postaci litery K na mocowaniu oraz nr 30" przy dziurce na kluczyk. Widoczne ślady czerwonego malowania od frontu"

Napisano

Zbliżenie na dziurkę od klucza.

Przepraszam za zaczną ilość fotek. Zdaje sobie sprawę, że większości nie uda się zidentyfikować oraz ustalić marki pojazdów z jakiej owe części pochodzą.

Pozdrawiam!

Napisano
Pierwsza rzecz to tabliczka Horcha. Z tego co wyczytałem na forum to możliwe, ze pochodzi z Sdkfz 222. Czy rzeczywiście tak jest? Gdzie w takim razie była umieszczona i o czym informowała?"
Ale równie jest możliwe, że pochodzi z jakiegokolwiek innego horcha.
A głosi ona:

Ostatnia zmiana oleju przy [stanie licznika] km:
Silnik:
Skrzynia biegów i napęd osi:
Sprawdzenie akumulatora:

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Ta nakrętka z motylkami kojarzy mi się z zakrętką od popularnej lutlampy czyli lampy benzynowej służącej do podgrzewania silnika przed rozruchem, oczywiście w zimie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie