Mj Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 Witam szanowne grono. Od ponad roku chodzę z moim asem 250. Ogólnie jestem zadowolony. Mam jednak pytanie odnośnie zmiany sondy na większą, którą kupiłem ze sprzętem. Jak stwierdził mój szwagier ( szperający prawie 10 lat ) aby po zmianie sondy sprzęt działał poprawnie musi zostać przestrojony w miejscu zakupu. Czy jest to prawdą? Pytam Was bo sądzę, że to stek bzdur. Zdrów.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Sonda w ACE jest strojona (normalizowana) w fabryce i jest to strojenie balansu. Detektor też jest strojony w fabryce i jest to strojenie VDI. Jedno jest niezależne od drugiego. Nie rozumiem dlaczego niby detektor trzeba by dostrajać do sondy? I na czym miałoby to dostrojenie polegać? Potrafi ktoś wyjaśnić? ;)Bo ja uważam, że to BZDURA TOTALNA.Chyba że chodzi o wyssanie paru złotych z klienta, albo żeby nie kupił poza sklepem". Na jedno zresztą wychodzi.Mj, kupuj sondę, podłączaj i ciesz się nią, bez żadnych dodatkowych zabiegów.
Mj Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 Sondę mam od początku bo trafiłem na promocję. Po prostu kiedyś mi na niej sprzęt zaczął wariowac i szwagier udzielił mi fachowej" porady jako doświadczony kopacz. Dobrze, że chociaż tutaj mogę się czegoś dowiedziec. Dzięki i pozdrawiam.
Raned Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 Nie będę tutaj podważał autorytetu, ale np. w przypadku wykrywaczy Tesoro, które mają fabryczne ustawienie gruntu konieczne jest dostrojenie wykrywacza do cewki większej lub mniejszej w przeciwnym razie wykrywacz nie działa optymalnie. Dokonuje się tego wewnętrznym trymerem z pomocą zmineralizowanego kamienia. Nie sądzę aby w przypadku Ace 250 było inaczej i nie chodzi tutaj o pieniądze. Nie ma problemu jeżeli wykrywacz posiada manualne lub automatyczne dostrajanie do gruntu.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 Są wykrywacze z niewymiennymi cewkami (tzn z jedną cewką w ofercie) i takie do których są wymienne cewki. Jeśli wykrywacz ma wymienne cewki, jak np ACE, to producent zadbał o to, żeby nie trzeba było nic kombinować przy wymianie cewki. Nie jest to zresztą żaden problem.Jak to sobie wyobrażasz w przypadku, gdy ktoś kupi zestaw ACE z dwoma cewkami? Przy każdej wymianie ma biec do serwisu?
Vorax Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 Ja mam i uzywam duza cewke w Ace 150.Smiga super i nic nie trzeba dostrajac.Pozdrawiam Vorax
Raned Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 Założyć sobie można i wykrywacz będzie działał, tylko jak? Na forach amerykańskich Tesoro spotykam się z takimi poglądami i nawet nie ma sensu polemizować. Niepodobna aby Ace 250, który kosztuje tyle co sama cewka do przyzwoitego wykrywacza, miał układ kompensujący gruntu i VDI dla większej cewki, a przecież są jeszcze większe cewki robione przez inną firmę. Jeżeli posiada to proszę mnie oświecić jak to się dzieje. Jako ciekawostkę dodam, że jeden ze starszych Tesoro Golden Sabre II posiada przełącznik do cewki A (standartowa 8) i B (większa 10,5")
Vorax Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 Ja nie jestem ekspertem tylko zwyklym uzytownikiem ace.Mam ace 150 z mala cewka.Jako pole doswiadczalne uzylem swoj sad ktory przeczesalem na wylot kanarkiem z mala sonda.Dla kaprysu i z ciekawosci dokupilem duza cewke za 300 pare zlotych.Przeczesalem ten sam sad jeszcze raz z duza cewka i wyszlo wiele nowych fantow.Dla mnie ta cewka dziala i jest przydatna bez zbytniego gadania.Pozdrawiam Vorax
Mj Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 Jak widzę są różne opinie na ten temat. Wobec tego myślę, że wszelkie wątpliwości rozwiąże tel. do sklepu skąd go przysłano. Kiedy cosik ustalę nieomieszkam podzielic się tym z Wami. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.