Skocz do zawartości
  • 0

Ozdoba ludowa - rękodzieło

Wyro

Pytanie

Napisano

Nie wiem co to jest, do czego, czy zdobiło, czy coś znaczyło i nie wiem przy czym lub na kim było. Za to wykonanie wydaje mi się nie symetryczne w szczegółach, dziurki wybite są również niesymetrycznie, podobnie kropki w środku, co przemawia mi za ręcznym wykonaniem, ale nie wiem.

Może dla kogoś ten przedmiot jest jasny i napisze mi co wykopałem. Z góry dzięki!

Na rewersie nic nie ma. Płaska powierzchnia.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem co to jest, do czego, czy zdobiło, czy coś znaczyło i nie wiem przy czym lub na kim było. Za to wykonanie wydaje mi się nie symetryczne w szczegółach, dziurki wybite są również niesymetrycznie, podobnie kropki w środku, co przemawia mi za ręcznym wykonaniem, ale nie wiem.

Może dla kogoś ten przedmiot jest jasny i napisze mi co wykopałem. Z góry dzięki!

Na rewersie nic nie ma. Płaska powierzchnia.

Napisano
na haftkę raczej zbyt masywne..
może być to ozdoba-usztywnienie od jakiegoś paseczka, albo tak jak sugeruje Wojtek - konina"..
wykonane odlewem, a więc ciężko datować, nie mniej jednak pewnie nie jest młodsze niż 1-połowa XIXw.

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie