Skocz do zawartości
  • 0

Znaczek ze sfastyką

Ludzki

Pytanie

Napisano

Takie coś sobie wyszło. Znaczek jest mosiężny. Kółeczko z hakenkreuzem jest emaliowane. Wewnątrz tarczy widać jeszcze resztki farby czarnej wypełniającej pola na tarczy. Całość jak widać raczej nie duża. Umieszczone na stałe na guziczku, jak sądzę, służącym do wpinania w klapę marynarki. Brak jakichkolwiek sygnatur. Jednocześnie jak mi się wydaje nie jest to znaczek whw (jestem po przejrzeniu gruntownym wielu katalogów z tymi znaczkami). Cóż to takiego może być?
Z tym pokornym pytaniem się do towarzystwa szacownego zwracam.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godło w postaci tarczy krzyżackiej miały i mają organizacje zrzeszające Niemców z krajów nadbałtyckich ,niewykluczone że w okresie III Rzeszy w to godło wkomponowano siłą rzeczy swastykę.
Napisano

Takie coś sobie wyszło. Znaczek jest mosiężny. Kółeczko z hakenkreuzem jest emaliowane. Wewnątrz tarczy widać jeszcze resztki farby czarnej wypełniającej pola na tarczy. Całość jak widać raczej nie duża. Umieszczone na stałe na guziczku, jak sądzę, służącym do wpinania w klapę marynarki. Brak jakichkolwiek sygnatur. Jednocześnie jak mi się wydaje nie jest to znaczek whw (jestem po przejrzeniu gruntownym wielu katalogów z tymi znaczkami). Cóż to takiego może być?
Z tym pokornym pytaniem się do towarzystwa szacownego zwracam.

Napisano
Bardzo dziękuję za pomoc, jednocześnie wdzięczny jestem za zadbanie o czystość języka. Zawsze puryzm był czymś co mi się nieodmiennie kojarzyło ze znaczkiem z centralnej części prezentowanego wykopaliska.
W ramach równie rzeczowej dalszej dyskusji proszę o nie zwracanie uwagi na błąd ortograficzny, który zamieściłem w tytule postu.
Co do sugestii z postów kol. abcd, jestem za nie szczególnie wdzięczny (już bez cienia sarkazmu). Postaram się pójść tym tropem.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie