dawwwo1 Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Napisano 26 Wrzesień 2009 To był taki dość długi spis tych bunkrów przeznaczonych dla nazistowskich władz.
dawwwo1 Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Napisano 26 Wrzesień 2009 Postaram się jeszcze niebawem wrzucić kilka zdjęć z tej okolicy, ale nie będzie ich zbyt wiele. Niestety czasu zabrakło:( na pstrykanie fotek....
cebermen Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Ten film leciał na Discovery Channel w zeszłym roku - bardzo ciekawy
dawwwo1 Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Napisano 26 Wrzesień 2009 Dzięki za info cebermen będę szukał.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 A teraz kilka fotek z kolejnych miejsc wartych odwiedzenia w Berlinie. Na początek Centrala jednej z najlepszych służb wywiadowczych bloku wschodniego STAZI.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Zaplecze gabinetu Ministra Bezpieczeństwa Państwowego NRD czyli w skrócie MFS.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Tu mogli panowie poprawić fryzurki.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Wielka sala narad z małą kawiarnią na zapleczu. Do tej sali jest osobne przejście prosto z pomieszczeń zajmowanych przez ministra MSW (MfS) NRD.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 W sali narad wiszą wielkie oryginalne mapy.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 W tej beli drewna ukryta jest kamera woził ją taki samochód jeżdżący po mieście z drewnem, taki jakich wiele i dzisiaj na naszych drogach.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 W pierwszym guziku tej kurtki ukryty jest obiektyw.. natomiast strzałka niżej jest wystaje z kieszeni wywalcz taka mała pompka coś takiego jak jest w aparatach lekarskich do mierzenia ciśnienia.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Ślady osmologiczne (zapachowe) pobierane podczas przesłuchań, albo wykradane przez agentów (kradzież bielizny itp..)STAZi bardzo rozwijało te techniki dziś z doświadczeń korzysta Bundespolizei.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 To oczywiście tylko garstka eksponatów które można tam zobaczyć. Jest tam zbiór prezentów jakie dostawał minister MSW sporo techniki, mundury itd... Naprawdę można poczuć klimat socjalizmu i tajnych służb.
elpasys Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 Małe O.T.STASI pisze się, a nie STAZI. Jest to skrót od STaatsSIcherheit, czyli Bezpieczeństwo Państwa.Należę do zapewne nielicznych Polaków, którzy byli przesłuchiwani przez Stasi, gdy w 1982r. wracałem samochodem z Zachodu, przez NRD. Okazało się, że moje nazwisko znajduje się w aktach STASI (politycznie niepewny). Przesłuchanie (rozmowa) odbywało się w języku niemieckim (bez tłumacza) i niewiele brakowało, abym przesłuchującego mnie oficera zwerbował dla słusznej sprawy.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 elpasys Słuszna uwaga piszę się oczywiście STASI.
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Ty byłeś przesłuchiwany przez STASI w dokładnie tym samym roku w którym ja się urodziłem:)
dawwwo1 Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 Na tym zdjęciu znajduje się budynek KGB w Berlinie jest położony w zamkniętej do upadku NRD specjalnej strefie. Ta zamknięta strefa znajdowała się w środku dzielnicy, w której mieszkania dostawali funkcjonariusze MSW aby się do niej dostać potrzebne były specjalne przepustki. W otoczeniu domków i bloków zamieszkanych przez funkcjonariuszy STASI i Milicji oraz ich rodzin znajdowało się między innymi tajne więzienie STAZI, a także budynek wydziału M (zajmował się kontrolą prywatnych paczek i listów)oraz wiele innych.
Stedke-Haemorrhage Napisano 1 Październik 2009 Napisano 1 Październik 2009 A czy ktos sie orientuje co bylo w tym budynku?znajduje sie jakies 100m od unkra" Adiego.Ilekroc tam jestem to zawsze spotykam tam wycieczki ktore go ogladaja.Budynek jest opuszczony,ale za to slicznie ostrzelany szczegolnie od strony południowowschodniej.
globusik1 Napisano 1 Październik 2009 Napisano 1 Październik 2009 A czy to przypadkiem nie jest budynek przez które odbyło się kilka spektakularnych ucieczek ze wschodu na zachód ??? Tak jakoś mi się kojarzy z filmu dokumentalnego o ucieczkach z Berlina Wschodniego.
dawwwo1 Napisano 1 Październik 2009 Autor Napisano 1 Październik 2009 Prawdopodobnie po 19-tym będę znowu w Berlinie. Chętnie bym go zobaczył.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.