Skocz do zawartości
  • 0

bicia na łuskach

Hebda

Pytanie

Napisano
witam panowie,trafił mi się belgijski browning, łącznie z 8 kuleczkami,tylko opcja jest następująca, browning nr1 przestali klepać w 1910, więc mam problem z datowaniem kiedy był używany,1 czy 2 wojna dlatego też podaję bicia z pestek
na godzinie 12 PK" godzina 6 *" (gwiazdka) ktoś ma wiedzę kiedy te kuleczki opuściły fabrykę?
pozdro

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Dzięki Jacku.Ant. za fotkę. Hebda, nie wiem jak jest teraz, ale mnie w MON'ie uczyli, że pestki" to pociski a nie naboje lub łuski. Trochę mnie to zmyliło. pozdrawiam.
Napisano
Pestki" to w mowie potocznej naboje.Ramolu,wiesz co to naboj ?Przypominam ci ze łuska i pocisk tworza nabój. Słabo was tam szkolili w tym monie"...
Napisano
Witam. Może i słabo piku, ale słowa porucznika: iżej d..y, bo jak zaczną latać pestki to..." pamiętam do dzisiaj. Pozdrawiam.
Napisano
kolego Jacek.Ant. bicia są dokładnie jak na wklejonej przez Ciebie ilustracji ,PK i gwiazdka,są to pestki 7,65x17. dodam że znalazłem ich 3sztuki,były luzem koło kabury na efenke.
czyli na pewno to polskie pestki?
pozdr
Napisano
Witam. Bicia z pestek? To znaczy z pocisków? Bjar, robiliśmy w ogóle amunicję do Browninga? O którego Browninga chodzi? 7,65x17?
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie