mar02 Napisano 9 Lipiec 2009 Autor Napisano 9 Lipiec 2009 Witam!Posiadam Hitlerowska opaske na ktorej swastyka i biale kolko sa naszywkami i nie sa malowane lub wyszywane na czerwonym materiale Slyszalem ze ona mogla byc zrobiona w obozie pracyProsze o info
MK Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Tu też nie jest nic malowane ani wyszywane, a jest to najzwyklejsza opaska nie mająca nic wspólnego z obozem pracy. Postaraj się zrobić zdjęcie, żebyśmy widzieli o co chodzi. pozdro
mar02 Napisano 9 Lipiec 2009 Autor Napisano 9 Lipiec 2009 Czy taka zrobiona z naszywek mozna jakos dokladniej wydatowac ?
Kamikadze Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Tak te opaski wyrabiano i dokładnie w taki sam sposób uszyłem opaskę na czarny mundur ss dla jednego gościa bo mu akurat tego brakowało (mundur teatralny) tylko tam jeszcze dochodziły czarne paski przy krawędziach.Były też takie gdzie na białym kole swastyka nie była naszywana tylko jakoś wyszywana.Jeśli na Kolegi opasce nie ma pieczątki z datą to ciężko moim zdaniem stwierdzić kiedy mogła być ona uszyta.Choć pewno są ludzie którzy potrafią tego dokonaćJeżeli chodzi o sam wzór to jest on stosowany praktycznie od samego początku nazizmu w Niemczech głównie przez SA , ale też i inne organizacjeNiemcy zmuszali ludzi z podbitych narodów do niewolniczej pracy w obozach koncentracyjnych na ich rzecz więc wcale to nie wyklucza tego , że opaska mogła być wykonana w obozie pracy jezeli oczywiście jest oryginalna i pochodzi z lat wojny.
Cronos Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 nastały dziwne czasy... hasła typu kupiłem coś na allegro i czy to jest oryginalne" schodzą na dnoooooooNajważniejsze jest pochodzenie!!
mar02 Napisano 9 Lipiec 2009 Autor Napisano 9 Lipiec 2009 A to zle ?Kto pyta nie bladzi Chce dokladnie wiedziec co mam w kolekcji a niektorych to dziwi
mar02 Napisano 10 Lipiec 2009 Autor Napisano 10 Lipiec 2009 Co Cię może dziwić w mojej koekcji ?To dlaczego nie dziwi mnie Twoja ?
traper6 Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Chyba mnie nie zrozumiałeś co miałem na myśli pisząc kolekcje"Naciesz się swoimi zbiorami", naciesz....http://odkrywca.pl/sejm-przyjmie-w-lipcu-ustawe-zakazujaca-handlu-pamiatkami-po-iii-rzeszy,655158.html#655158
mar02 Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Napisano 11 Lipiec 2009 No kur.. Już nie mają co wymyślać Przyjeli ta ustawe czy nie ?Ja ogolnie mowiac z pamiatek" po 3 Rzeszymam ta opaske i skrzynke,reszta WP
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.