archer125 Napisano 1 Lipiec 2009 Autor Napisano 1 Lipiec 2009 witam znalazłem ostatnio kabure i po wyschnieciu skora zrobiła sie twarda i troche sie pofałdowała.czym ja posmarowac zeby zmiekła???
danieloff Napisano 1 Lipiec 2009 Napisano 1 Lipiec 2009 Lanoliną. Do kupienia w aptekach jako składnik do receptur, jak ładnie poprosisz panią magister" to ci sprzeda lub zamówi. Broń Boże nie smaruj kabury żadnym olejem roślinnym ani oliwą.
makul Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Mam współczesny (lata 80-te) pas wojskowy. Od noszenia był trochę zgięty w środkowej części. Smarowałem go kremami nivea itp. różnymi wazelinami i olejkami do skóry. Wyglądu nie zmienił, śmierdzieć nie śmierdzi, nie pleśnieje a lekko obciążony ładnie się wyprostował. Pieczątki które miał też się zachowały.Wiec chyba można i wazeliną.
Cyrograf15 Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Wazaliną NIE można. Po roku mniej więcej wusycha i sóra robi się jak kamień. Jednym z składników kremu Niva jest lanolina, niestety jest jej tam niewiele, nie nadaje się do konserwacji.Wojtek
Louis Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Potwierdzam, lanolina sprawdza się doskonale. Dzisiaj zakupiłem na próbę niewielką ilośc. Przetestowałem na fasunku od hełmu. Wynik co najmniej zadowalający. Pozdrawiam.
OloOcki Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 A gdzie można dostać taka lanolinę?Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.