Marcin Pe Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 http://pomorze.naszemiasto.pl/turystyka/aktualnosci/1017955.htmlNowa atrakcja w Muzeum Obrony Wybrzeża - kolejką między fortyfikacjami wlesie w HeludziśWagoniki kursujące w lesie mogą pomieścić w sumie ponad czterdziestupasażerów. fot. krzysztof miśdziołNowa atrakcja czeka na turystów w helskich lasach - wyprawa w wagonikachdo ziemniaczanego bunkra".Otwarto linię kolejową łączącą dwa stanowiska artyleryjskie dawnejniemieckiej baterii Schleswig-Holstein. W maju informowaliśmy, żemiłośnicy kolei i militariów testują przewożenie turystów, teraz kolejkama już wszystkie wymagane zezwolenia. I codziennie można nią pokonaćniespełna półkilometrowy odcinek między fortyfikacjami.Przystanek dla wojskowej niewielkiej ciuchci znajduje się tuż przyMuzeum Obrony Wybrzeża, znajdującym się w jednym z dawnych stanowiskbaterii. Stąd przez parę minut można podróżować do drugiego bliźniaczegobunkra. Kolejka, która może w dwóch wagonikach pomieścić ponadczterdzieści osób, jedzie bardzo wolno i co chwila daje sygnałdźwiękowy, aby bardziej urozmaicić podróż, zwłaszcza najmłodszympasażerom. Celem jazdy jest stanowisko nr 3 niemieckiej baterii, któreod czasów PRL zyskało sobie miano ziemniaczanego bunkra". Ten obiektpolskie wojsko wykorzystywało bowiem jako magazyn płodozmianów. Poobejrzeniu fortyfikacji tą samą drogą wracamy do muzeum.- Widać, że to frajda nie tylko dla miłośników kolei - śmieje sięRyszard Kretkiewicz, dyrektor muzeum.Kretkiewicz i jego koledzy chcą, aby otwarty tego lata odcinek byłpoczątkiem większej trasy, ciągnącej się między fortyfikacjami, zktórych słynie Hel. Marzy im się, aby w przyszłości ktoś, przyjeżdżającdo miasta, właśnie ciuchcią mógł odwiedzić zarówno stanowiska bateriiSchleswig-Holstein, jak i polskie fortyfikacje na cyplu ze słynnąbaterią im. Heliodora Laskowskiego, która ostrzeliwała we wrześniu 1939roku... pancernik Schleswig-Holstein.BiletyDo końca czerwca Muzeum Obrony Wybrzeża i działająca przy nim kolejkaczynne są codziennie w godz. 10-18. Od środy do końca sierpnia obiektyprzyjmują turystów także codziennie, lecz już od godz. 9 rano.Bilet na kolejkę (w dwie strony) kosztuje 5 zł, ulgowy - 4 zł.- Dla grup zorganizowanych cena jest niższa - zapewnia dyrektor MOW,Ryszard Kretkiewicz.Bilet upoważniający do zwiedzenia muzeum w stanowisku bateriiSchleswig-Holstein kosztuje 6 zł, ulgowy - 4 zł. Natomiast wstęp nawieżę kierowania ogniem, skąd rozciąga się piękny widok na PółwysepHelski, kosztuje 3 zł i 2 zł ulgowy.
Benigsen Napisano 30 Lipiec 2009 Napisano 30 Lipiec 2009 Zawsze to atrakcja,sam z chęcią bym się przejechał tą kolejką,pół kilometra mniej w nogach.
Marcin Pe Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Zapraszamy więc :)Wczoraj padł rekord frekwencji - a tylko dzięki Wam możemy przedłużyć trasę na kolejne bunkry....
malpa Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Fajna sprawa.Marcinie mam takie pytanko nie związane z kolejką.Zasłyszałem plotkę jakoby nadleśnictwo z Helu chciało zniszczyć jeden ze schronów , ale jaki tego dokładnie nie powiem . Czy toprawda?
Marcin Pe Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 A nie wiem? Za trzy dni jadę na Hel pokoczować nieco przy kolejce, nie omieszkam zadać odpowiednich pytań.
malpa Napisano 26 Sierpień 2009 Napisano 26 Sierpień 2009 Będę czekał na informację ,jestem ciekaw ile jest w tym prawdy.? Życzę dużo Słoneczka.
Zakuta-Zarzycki Napisano 27 Sierpień 2009 Napisano 27 Sierpień 2009 Marcinie Pe ! Dwa pytanka na które może znasz odpowiedż;1. Czemu stanowisko artyleryjskie zwane unkrem ziemniaczanym" jest zamknięte dla zwiedzających ? Turyści dojeżdzają ciuchcią, wysiadają, obiegają" do okoła bunkier szukając wejścia i zawiedzeni wracają do kolejki. Sam z grupą turystów przeżyłem takie rozczarowanie.2. Czy są plany puszczenia kolejki przez unkier ziemniaczany" w stronę morza. Z drugiej strony stanowiska widziałem bramę wyjazdową i tory idące w stronę plaży. Jeśli tak to jak rozwiązany będzie problem niewielkich otworów wejściowych do unkra" ? Wagoniki tam wchodzą, sama kolejka się nie mieści. Czyżby jakieś kucie w tak solidnym materiale ?P.S. Pamiętasz nasz temat kolejki rakowskiej ?
Marcin Pe Napisano 28 Sierpień 2009 Autor Napisano 28 Sierpień 2009 No to ruszamy:Ad 1: wprawdzie podjęliśmy mały remont rójki" (ziemniaczanego), ale zakres prac do wykonania jest potężny! W środku (prócz kilku wyremontowanych pomieszczeń), brud wilgoć i tymczasowy magazyn rzeczy wszelakich. Nie ma sensu póki co udostępniać zwiedzającym. Choć powoli to się zmienia - ostatnio wykonaliśmy instalację elektryczną magazynku kolejowego + korytarza, odpalaną z generatora.Ad 2: Plany są, ale nie puszczenia korytarzem (zabytek, nie można kuć), lecz zbudowania objazdu wokół, i połączenia z dalszą częścią linii. Niestety formalności się przedłużają - odcinek za bunkrem, jak i magazyny amunicyjne do których prowadzi, wciąż nie są jeszcze nasze.Dojazd do morza - ha, to są już dalsze plany. Trzeba odbudować kilka kilometrów, do tego potrzeba albo legendarnych funduszy unijnych", albo - zewnętrznego inwestora. Podtorze póki co jest i czeka na położenie szynKolejka Rakowska - zdaje się, że dałem ciała w tym temacie ? ;)A tu, proszę, klip reklamowy kolejki ;)http://www.youtube.com/watch?v=6oS4T4Hq1eM&feature=related
lyha Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Również Jeździłem kolejką- Świetnie!! Polecam, kto nigdy nie jeździł kolejką wąskotorową niech spróbuje!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.