EMPAI Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Info sprzed dwóch tygodni ale wklejam bo ciekawe i doskonale zachowane egzemplarze.Mam nadzieję , że nie staną się łupem wojennym jakiegoś komendanta tylko trafią do muzeum.Choć to pewnie płonne nadzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Czterej mężczyźni, właściciele militariów, zostali zatrzymani. Usłyszeli zarzuty posiadania i handlu bronią. Grożą im kary do 10 lat pozbawienia wolności.Mówi mł.asp. Paweł Międlar, Rzecznik Prasowy Podkarpackiego Komendanta Wojewódzkiego Policji w Rzeszowie To następna realizacja w sprawie zapoczątkowanej przeszukaniami i zatrzymaniami w maju br. Wówczas policjanci zatrzymali ośmiu mężczyzn z województw podkarpackiego i lubelskiego. Policja przechwyciła znaczne ilości sprawnej, doskonale utrzymanej broni.Policjanci przeszukali dziesięć obejść na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu. Ustalili wcześniej, że ich właściciele mają nielegalnie broń.Policjanci znaleźli ponad 800 sztuk amunicji i kilkanaście sprawnych jednostek broni palnej, m.in. karabin Mauser z 1939 roku, pistolet maszynowy Sten, karabin Mosin z bagnetem, dwa pistolety Vis, dwa pistolety Steyer (jeden z 1911 roku), pistolet Walther, rakietnicę i strzelbę myśliwską. Część militariów policjanci wykopali ze skrytek pod ziemią.http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090610/REGION00/268563591 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 jestem pod wrażeniem :) kolejny sukces policji :)co my byśmy bez nich zrobili ?? ja normalnie bym się bał wyjść na ulicę, żeby taki kolekcjoner militariów nie zabił mnie Mosinem z bagnetem lub pociągnął serią ze Stena !!!czuję się teraz bezpieczny i moge iść do sklepu po bułki - policja czuwa i strzeże :))) .....rwa mać !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 ewidentnie widać że są to kolekcjonerzy???? moja rada dla wszystkich,2 metry pod ziemie,zacząć zbierać monety ,odznaczenia,przeczekać najgorszy czasz,może coś się zmieni mam nadzieję że 10-20 lat i polska będzie zdrowym krajem,po co dawać premie i nagrody policji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 ...moze sie i zmieni ,to fakt. kiedys na wiatrowke trzeba bylo miec pozwolenie. teraz sa legalne" i w sprzedazy. Ale jak widac po newsach z prasy nadal je zabieraja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 jeżeli na tym zdjęciu jest znaleziona u tych kolekcjonerów" broń to nie ma co się uskarżać na prawo tylko się cieszyć, że ich złapano.Przecież widać wyraźnie, że to nie wykopki. liha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus75 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 powiem wam tyle- jak już coś ktoś ma to DOBRZE ukryć i czekać na lepsze czasy. może się doczekamy może nie ale nie ma innego wyjścia. bo jak nie to te skur...... nam wszystko zabiorą. PS. Ja już dawno wszystko wywiozłem w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 każdy kolekcjoner dąży do tego aby w swojej kolekcji posiadać najpiękniejsze eksponaty,nie twierdzę że z tego nie można strzelać i zabić,uważam że wiercenie dziur i pozbywanie cech bojowych np.w polskim wisie jest ZBRODNIĄ.w sklepie np.w tesko można zakupić cały asortyment to popełnienia zbrodni począwszy od dużych noży,poprzez topory i piły spalinowe do pocięcia zwłok,więc polemika co do narzędzi jest zbędna,każdy z nas może zostać mordercą,zbrodniarzem,problem tkwi w osobowośći człowieka.co do kolekcjonowania to zbierają wszyscy policjanci ,wojskowi,robotnicy,wszystkich łączy jakiś tam cel powiększanie kolekcji przekazywanie następnym pokoleniom,po to aby kiedyś nie napisano w historii że to wrześnień to polska agresja ,albo że 1410 to wielkie zwycięstwo zakonu krzyżackiego.pozdrawiam,.stg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Koledzy powiedzcie mi DLACZEGO :- DLACZEGO nie można mieć np. Mausera, który ma przewierconą i zaspawaną lufę, nie posiada cech pełnosprawnej broni, który mógłby cieszyć oczy właściciela i jego gości, wisząc sobie na honorowym miejscu na ścianie ?- DLACZEGO muszę udokumentować pochodzenie broni, którą np. znalazłem na działce w czasie zbierania marchewki lub rzodkiewki albo wykopywania ziemniaków na polu - która jest w takim stanie, że nawet Copperfield nic by z niej nie wyczarował ?!?!?!?- DLACZEGO bagnet jest uznawany za broń, a nóż kuchenny nie, kiedy w czasie awantury żona zabija męża-pjaka takim właśnie nożem a nie bagnetem ?!?!?!?- DLACZEGO w innych krajach nie ma z tym problemu, a Polska to chory kraj, gdzie każdy kolekcjoner militariów jest dla policji potencjalnym bandytą, członkiem zorganizowanej mafii ?!?!?!?!- DLACZEGO musimy żyć w takim chorym kraju - co takiego złego w życiu zrobiliśmy, żeby nas tak traktowano ?!?!?!?!?Wielu z nas to wielcy pasjonaci historii, godzinami siedzący w książkach, w necie i innych źródłach, którzy godzinami z wielką pasją potrafią opowiadać o swoim hobby i o swoich znaleziskach, którzy mimo wszystko kochają ojczyznę naszych pradziadków i dziadków !!!!Wiecie co koledzy ??? Wydaje mi się, że nosimy dupę wyżej niż ją mamy - to tylko my tak o sobie myślimy - wszyscy inni uważają nas za złodzieji, kanalie, bandytów i kretów, niszczycieli stanowisk archeologicznych.Ja i tak będę robił, to co robię, bo to nie tylko moje hobby ale również PASJA - to dzięki niej staję się z dnia na dzień mądrzejszym człowiekiem, bogatszym w kolejne historyczne wiadomości i znaleziska, a przy tym kieruję się naszym kodeksem poszukiwacza.Pozdrawiam Odkrywców, ZDRÓW ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albertus32 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Tyfus dokladnie mysle tak jak Ty, lepiej bym tego nie opisal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Tyfus wybacz ale nie napisałeś o czymś. DLACZEGO rąk nie uznaje się jako broń ? przecież gołymi rękoma można też zabić ? a co do reszty zgadzam się w 100% oraz dodam że pier.... prawo i robię to co lubię. Pozdrawiam Odkrywców Prezes14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gral Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Zauważyłem że każdy się żali i narzeka,a przecież nie musimy tego tolerować.Powiem inaczej- jak zauważyłem jesteśmy dość liczną i prężną grupą wyborców ",dlaczego czegoś nie zrobić,można by poprosić jakiegoś polityka by nas poparł(w końcu to parę tysięcy głosów) .Wystarczy by na początek przestali nazywać nas złodziejami.Ja nie uważam się za złodzieja,wręcz przeciwnie złodziejami gardzę.Tak więc koledzy i koleżanki jeżeli chcemy coś zmienić w naszym biednym kraju to coś zróbmy,bo jak pomyśle że spokojni ludzie z w miarę nie szkodliwym hobby dostają wyroki to jasny szlak mnie trafia.Ale...w kupie siła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr4415 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Polskie prawo jest chore ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin887 Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Narzekacie na prawo że trzeba coś zmienić itp ale w żadnym europejskim kraju nie wolno posiadać bez zezwolenia broni- tym bardziej maszynowej. Jakby temu kolesiowi ze stenem coś kiedyś odbiło i wpadłby np do szkoły (żeby zdobyć sławę) wystrzelał połowę uczniów z jakiejś klasy (w tym kogoś z waszej bliskiej rodziny) to zmieniłbyś zdanie że dekowanie visa lub czegoś podobnego jest ZBRODNIĄ. My po prostu nie przestrzegamy prawa i to w każdej dziedzinie. Poczuliśmy wolność- jak psy spuszczone z łańcucha. Zabieranie zdekowanej broni przez policję to przesada ale w tym przypadku nie można policji niczego zarzucić- od tego są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Nie wiemy wszystkiego.Notatka jest krótka i enigmatyczna.Nie wiemy , czy to kolekcjonerzy czy bandyci.Nie wiemy , czy to deko czy sprawna broń.Temat był wałkowany wiele razy na forum i będzie jeszcze nie raz.Ale zakładając wątek chodziło mi bardziej o to , że nie ma żadnej informacji co sie dzieje z zarekwirowaną bronią.A ja bym wolał żeby tak piękne egzemplarze trafiły do muzeum a nie do prywatnej kolekcji pana komendanta lub zgoła za granicę.I to mnie najbardziej wk...ia , że pod płaszczykiem przestrzegania prawa grabi się kolekcjonerów i ogałaca nas z zabytków.Bo czy to się komuś podoba , czy nie to też są zabytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 24 Czerwiec 2009 Share Napisano 24 Czerwiec 2009 Kolego < Marcin887 > nie zauważyłeś w nasze dyskusji JEDNEGO faktu : nikt z nas nie staje w obronie tych kolekcjonerów, ponieważ nie znamy dalszego ciągu tej historii a co najważniejsze - czy ta broń była sprawna !A wydaje mi się, że każdy z nas ma świadomość i wiedzę, że na sprawną broń trzeba mieć pozwolenie i spełnić wszystkie stawiane wymagania by ją posiadać.Myślę, że wielu z nas takiej broni nie chciałoby trzymać w domu.Ale przypadku broni, która nie jest pełnosprawna - tak jak wcześniej pisałem - wielu chciałoby mieć w swojej kolekcji i móc się nią pochwalić - niestety jak jest każdy wie.Jak pięknie by było, gdyby znalezioną broń zaniosłoby się na policję, nikt by nie pytał skąd ją masz" a po tygodniu - odbierasz i zadowolony włączasz do swojej kolekcji :)Kolego >Marcin887< zobacz sobie tutaj :http://www.municion.org/tucole/tucole.htmu nas za takie kolekcje z pierdla byś pewnie nie wyszedł, a w najgorszym przypadku nadziano na pal i wystawiono na widok publiczny jak w średniowieczu, bo wydaje mi się, że do tego zmierzamy.I to miałem na myśli, a każdy niech sam wnioski wyciągnie.pozdro for all :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin887 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Kolego tyfus- znam realia, wiem jakie jest życie kolekcjonera militariów, fanty pochowane w różnych miejscach, wszędzie widzisz tajniaków, wieczorem przygotowujesz się na pobudkę o 6 :) , wyłączasz komórkę jak rozmawiasz z kolegą na ten temat- bo przecież komórka to najprostsza pluskwa. Oczywiście broń powinna trafić do muzeum bo tam jest jej miejsce. Dodam jeszcze ,,niedekowana'' broń. A prawo chore. Po ostatnich wyborach zapanowała euforia że w końcu koniec państwa policyjnego kaczyńskich ale teraz wcale nie jest lepiej. Czuma coś tam pobrzękiwał i na tym się skończyło. Wszyscy mają nas w d..pie, aby się tylko do koryta dorwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koras11 Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 może smętnym panom dać namiar na Muzeum Wojska Polskiegotam takich fantów by się nachapali i może dostali by po medalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mahon Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 A ja dla poprawy humoru może dodam, że polecam wszystkim Muzeum Pomorskiego Okręgu Wojskowego w Bydgoszczy (chyba jeszcze tak się nazywa). Kolekcja broni dość imponująca a pan kustosz na zadane pytanie skąd takie cudeńka odpowiedział, że większość to zarekwirowane przez Policję. Więc czasami coś tam przekazują dla muzeów, pytanie tylko czy wszystko. Chociaż wydaje mi się, że jak już coś trafi do magazynu, zostanie skatalogowane i opisane to zawinąć to już jest raczej trudno, policjanci - kolekcjonerzy muszą chyba działać na samym początku procesu przechwytywania zanim coś trafi do depozytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gral Napisano 25 Czerwiec 2009 Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Panowie tu już nie chodzi o broń bo jeżeli była sprawna to będą mieli przechlapane(wiedzieli co robią).Chodzi o to byśmy nie mieli podobnych problemów po wyjściu z wykrywką w teren i znalezieniu jakiegoś duperela który okaże się uchem od zaginionego kubka np.Chrobrego.Przecież to chore.Marzę o takiej polsce w której chodzenie z wykrywaczem będzie formą aktywnego wypoczynku a nie formą walki z systemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart742 Napisano 23 Sierpień 2009 Share Napisano 23 Sierpień 2009 Państwo i policja to organy , które powinny chronić obywateli przed zakupem broni amunicji i materiałów niebezpiecznych. Co to za Państwo które pozwala najpierw wystawiać w olbrzymich ilościach na aukcjach publicznych setki sztuk amunicji , części broni itd!! narażając swoich obywateli na niebezpieczeństwo - a potem ściga obywateli za to , że na aukcji kupili skorupę granatu lub szczątki pistoletu. Dlaczego nie stworzy się w każdym mieście punktu ( przy policji lub wojsku), w którym każda osoba pasjonująca się militariami mogłaby się zwrócić i zalegalizować znalezioną broń lub oddać znaleziony niewypał nie narażając się na nieprzyjemności .JEST TO KOMPLETNY SKANDAL IŻ LUDZI KTÓRZY INTERESUJĄ SIĘ HISTORIĄ ŚCIGA SIĘ JAK POSPOLITYCH PRZESTĘPCÓW - MARNUJĄC CZAS POLICJI < ,PROKURATURY I PIENIĘDZY PODATNIKÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.