Skocz do zawartości
  • 0

wstęga, nabijka carska i inne

Arseon

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no właśnie w pobliżu coś mi jeszcze pobrzękiwało wyjąłem potem łuskę od lebela mimo że piszczało odpuściłem muszę tam wrócić
Napisano
Raczej nie pofalowanie miedzi spowodowało ostre wejście pługu robiącego przecinkę w lesie
za wiele to chyba z niego nie będzie szkoda bo to mój pierwszy
pozdro>
Napisano

napisane na nim Fruziński Varsovie , czy nie było takiego sklepu w Warszawie ? do czego mogła służyć ta wstęga - nabijka czy nie była mocowana na czapce może na czako carskim? np nad daszkiem ?
jeżeli mówi wam coś inny przedmiot na fotce proszę o id ( no może oprócz krzyża posp. rusz i licz.znaku)
sorka za foto zbiorówkę ale pójdzie też do naszych odkryć(mam nadzieję jutro jak chłopaki się ogarną)
pozdro>

Napisano

chyba abcd odebrałeś mi nadzieję że to element umundurowania carskiego tak to pewnie to mam szypce do cukru z epoki ,chłopaki A & W wprowadziłem was w błąd sorki ale i tak fajnie
pozdro>

Napisano
trochę nie na temat ale czy tego rodzaju rozprucie na licznym znaku(foto na górze) , czy jest szansa że jakiś jubiler,grawer doprowadzi to do przynajmniej jednolitej płaszczyzny nie uszkadzając przy okazji patyny ? podobno coś takiego robi się pod temperaturą
Napisano
Nie ma szans, Arek, po rozgrzaniu mosiądzu lub miedzi do temperatury, w której stają sią plastyczne odpadają tlenki, czyli patyna. Nawt przy mechanicznym prostowaniu w miejscach zgięć patynka nie będzie już ładna i równa. Albo zostawiasz jak jest, albo prostujesz i ryzykujesz utratę patyny.
Napisano
Podczas podgrzewania i prostowania patyna odpadnie, potem można przedmiot spatynować-pociemnić chemicznie,nie będzie już tak estetyczna jak oryginalna ale ujdzie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie