Skocz do zawartości
  • 0

witam,czy ktoś może wie cóż to za sztylet???

herman44

Pytanie

Napisano

witam.znalazłem coś takiego w okolicy dawnej starej strażnicy średniowiecznej.Ma długość około 26cm i jest to napewno kute.A zabardzo na tak odległych czasach się nie znam to może któryś z kolegów by mi pomógł w określeniu tego.Dziękuje i pozdrawiam.(chciałem jeszcze 1 zdjęcie dodać ,ale tutaj chyba nie można).

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Lepiej nie umieszczaj tego tutaj, a tym bardziej na żadnych aukcjach internetowych. Zachowaj sobie i popytaj tylko zaufanych ludzi. Jeżeli jest to rzeczywiście czymś starym, możesz nie tylko stracić ten fajny przedmiot, ale i znacznie więcej, jak ci goście:

http://odkrywca.pl/znalezli-unikatowe-miecze-z-ok-800-r-p-n-e-,653706.html#653706

Niestety takie mamy złodziejskie państwo i należy żyć nadzieją, że może kiedyś prawo europejskie jakoś unormuje te sprawy (bo na tutejsze liczyć raczej ciężko).
Napisano
Zdjęcie można dodać odpowiadając na swój post i załączając 1 zdjęcie, naraz można załączyć tylko 1 fotkę ale odpowiadać można ile się tylko potrzebuje :)
Napisano
Dziwny tochę?
Rękojeść dwuręczna a głownia przykrótka(wyobrażając sobie brakujący element)
Ma może ktoś z forumowiczów jakieś ryciny które by chociaż trochę żuciły światło na to znalezisko?
pzdr.
Napisano
Jeśli całość ma 26 centów to na pewno nie jest rękojeść dwuręczna...
Jelec jest wykuty z tego samego kawałka żelaza co głownia i trzpień rękojeści, głowica przypomina główkę śruby. Wygląda to na kowalską wprawkę a nie normalny puginał średniowieczny. Typologicznie nawiązuje do szwajcarskich puginałów z XV/XVI wieku (na których kształcie wzorowane były kordziki SS/SA), ale wykonanie jest masakrycznie siermięzne (jeśli ktoś uważa że w średniowieczu wykonywano wszystko za pomocą pięciokilowego młota i chodzono w workach po ziemniakach niech dalej czyta książeczki w stylu W grodzie i na podgrodziu").
Reasumując: bałbym sie postawić jednoznaczną tezę na temat tego noża bojowego, może to być wytwór lokalnego kowala, którego kunszt i wiedza o broni pozostawiała wiele do zyczenia, albo jakieś XIX- wieczne dziwadło.
Napisano
Nie chciałem tego napisać we wcześniejszym poście,żeby nie było sugestii.
Ten przedmiot skojarzył mi się od razu z kutą bramą wjazdową,jakich mnóstwo,jak ozdoba czy coś w tym rodzaju.
Myślę,że do średniowiecza i rycerzy, trochę temu czemuś brakuję.
I stan zachowania(jak na wykop)daje trochę do myślenia.
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie