nahm01 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Czy ewidencjonujecie znalezione fany?Głównie chodzi mi o zapisanie gdziś w notesie czy zeszycie znalezione nieśmiertelniki.Czy wrzucacie je do do pudełka tylko z adnotacją jaki to oddział nie zawracając sobie głowy w jakim rejonie działań został on zgubiony/porzucony/zaginiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 O takich rzeczach to się pamięta, zapisywac nie trzeba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Zgadza się,nawet po latach człowiek wie gdzie co wyszło bez specjalnego ewidencjonowania,zapisywania itd. Dziwne ale do nauki nie miałem takiej zdolnosci zapamiętywania ;-))) pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Zawsze można przedmioty z id wrzucić do ulubionych wątków,Ja tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nahm01 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 tak jak pisze tyfus jeśli się ma już sporą kolekcje to człowiek może się zamieszać, ponadto rzeczy czasem się komuś oddaje sprzedaje a za 20 lat pozostaną tylko blaszki i guziki bez wiedzy historycznej co do ich znalezienia(staną się taką samo częścią kolekcji jak pudełka zapałek lub słoniki)takie ewidencjonowanie może kiedyś komuś pomóc w opracowaniu np. szlaku bojowego jakiejś jednostki lub odtworzeniu skrawka historii danego regionuale jest też 2 strona medalu czy taka ewidencja nie będzie pomocna smutnym panom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 A ja kataloguję, bardzo dokładnie, prowadzę ewidencję, dokumentację fotograficzną fotograficzną i zapisuję lokalizacje. Nie muszę dodawać, że te dane chronię bardziej niż pin do karty kredytowej:-) Lubię tę moją poszukiwawczą buchalterię, a poza tym robię to też z myślą o moim synku, który mam nadzieję kiedyś przejmie moje dzieło:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibol Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 ...żeby wiedział gdzie nie chodzić;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 He, he, dzięki tyfus!!! Zibol - może żeby wiedział, gdzie nie chodzić, a może aby wrócił w te miejsca i dokładniej sprawdził (może bedą bardziej dostępne, może sprzęt będzie jeszcze lepszy, kto wie...). A poza tym chciałbym, aby zgromadzone przeze mnie przedmioty były bezimienne, tylko aby zachowały swój kontekst terenowy i związane z nimi wspomnienia wypraw, przygód, znajomych - takie wspomnienia też gromadzę, moja dokumentacja to rodzaj poszukiwawczego pamiętnika, może nawet nieco sentymentalnego. Bo to jest dla mnie prawdziwą wartością moich znalezisk. Kompletnie nie obchodzi mnie ich cena na serwisach aukcyjnych, dla mnie są warte tyle, ile kawałek życia jaki poświeciłem aby je odnaleźć. A poza tym, z upływem lat taka mapa życiokopania", jak nazywam swoją dokumentację (bo bycie poszukiwaczem to styl życia, nie hobby) układa się w pewną całość, która wiele może zasugerować na przyszłe wyprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 ...A poza tym chciałbym, aby zgromadzone przeze mnie przedmioty były bezimienne"... - tu zaszła pomyłka, oczywiście NIE chcę, aby pozostały bezimienne:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 dokładnie, bo jak wytłumaczyć fakt, że rolnik np. 20 lat orze swoje pole i nic - a w 21 roku wyora dzban z monetami ???ziemia oddaje fanty po latach .... warto zawsze wrócić w stare miejscówki" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raflen Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 danieloff - ladnie powiedziane :)ja również prowadzę ewidencję swoich znalezisk oraz foto ewidencję z opisami znalezisk, miejscem znalezienia i okolicznościami... ale również zawarte znajomości i przyjaźnie z terenu... wspomnienia zachowane na fotografiach... i jak za pare lat się powspomina da to dużo frajdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Witam,. ja kiedyś w zeszycie zapisywałem takie informacje : datę poszukiwań, miejsce i rzeczy znalezione i czasem robiłem fotki , ale to kiedyś teraz już mi się nie chce w to bawić i większość pamiętam. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Teraz jest już dostępne narzędzie online do katalogowania swoich kolekcji i zbiorów.http://MyViMu.comPo dodaniu kolekcji jednym kliknięciem generujemy karty katalogowe do druku w formacie PDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.