danielbre Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 5 inf.rgt.105 to nr pułku piechoty ktory walczyl pod RZEW (rosja)walczył tam i poległ brat mojego ojca,proszę o jakieś wiadomości na temat tego pólku piechoty,proszę nie piszcie na temat czemu polak i jak mógł po stronie wroga,takie czasy były i ja nic nie poradzę na to dzięki z góry.....
coriolan Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Tu opis walk tego pułku na Krymie.Rżew to październik 1942http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR105.htmLiczba 5 = piąta kompania
woytas Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 po stronie wroga tzn po ktorej?Zalezy z ktorej strony patrzysz...
elpasys Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 Rzeczywiście, jest to istotne pytanie: po stronie którego wroga???Jeśli po stronie tego z lewej, to mam dużo opisów w jęz. niemieckim, wraz z mapami, mogę później tu wkleić.
coriolan Napisano 9 Czerwiec 2009 Napisano 9 Czerwiec 2009 Infanterie Regiment 105 to przecież Wehrmacht
danielbre Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 coriolan zgadza się to wehrmaht,sorki za milczenie dla pozostalych ale rodzina,praca i dom robi swoje,dostałem z Deutsche Dienststelle ze tam walczył i poległ, był pochowany na cmentarzu bohaterów wojennych na południe pod Rzew w miejscowosci Medwedewo,(na google earth fajnie widać)ale w odpowiedzi z Volksbund ........wiadomo że nie wiedzą że ten cmentarz tam istnieje,szukałem histori tej jednostki wszędzie ale widocznie nie potrafiłem(Dzięki)posiadam zdjęcia mojego stryjka i nawet co ciekawe, jego grobu i jeżeli jestescie zainteresowani zamieszcze je tu, co mnie tropi dlaczego we wrześniu pod moskwą jest snieg może samo zdjęcie zostało zrobione pózniej? będę wdzięczny za podpowiedz,i proszę trochę cierpliwosci Pzdr
danielbre Napisano 12 Czerwiec 2009 Autor Napisano 12 Czerwiec 2009 wspomniane zdjęcia tylko mam problemy z odpowiednim załadowaniem go postaram się jeszcze pokombinować
danielbre Napisano 12 Czerwiec 2009 Autor Napisano 12 Czerwiec 2009 wiem powtarzam te zdjęcia ale staram się je widoczniej formatować tu cmentarz mniej zmniejszony,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.