Skocz do zawartości

bitwa o rzew rosja

danielbre

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 inf.rgt.105 to nr pułku piechoty ktory walczyl pod RZEW (rosja)walczył tam i poległ brat mojego ojca,proszę o jakieś wiadomości na temat tego pólku piechoty,proszę nie piszcie na temat czemu polak i jak mógł po stronie wroga,takie czasy były i ja nic nie poradzę na to dzięki z góry.....
Napisano
Tu opis walk tego pułku na Krymie.Rżew to październik 1942
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR105.htm
Liczba 5 = piąta kompania
Napisano
Rzeczywiście, jest to istotne pytanie: po stronie którego wroga???
Jeśli po stronie tego z lewej, to mam dużo opisów w jęz. niemieckim, wraz z mapami, mogę później tu wkleić.
Napisano
coriolan zgadza się to wehrmaht,sorki za milczenie dla pozostalych ale rodzina,praca i dom robi swoje,dostałem z Deutsche Dienststelle ze tam walczył i poległ, był pochowany na cmentarzu bohaterów wojennych na południe pod Rzew w miejscowosci Medwedewo,(na google earth fajnie widać)ale w odpowiedzi z Volksbund ........wiadomo że nie wiedzą że ten cmentarz tam istnieje,szukałem histori tej jednostki wszędzie ale widocznie nie potrafiłem(Dzięki)posiadam zdjęcia mojego stryjka i nawet co ciekawe, jego grobu i jeżeli jestescie zainteresowani zamieszcze je tu, co mnie tropi dlaczego we wrześniu pod moskwą jest snieg może samo zdjęcie zostało zrobione pózniej? będę wdzięczny za podpowiedz,i proszę trochę cierpliwosci Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie